Kan bara tala för så det är gjort hos oss farmor och farfar samt mor o far.
Men våran process ser ut så här ungefär.
Koka upp enlag.
Förbereda lakkärlet med enkvistar i botten så det blir lagom tätt.
Skålla malten med kokande enlag o låta de dra i typ 15min.
för sedan lägga ut den på lagret med ene.
Sedan hälls enlaget över maltet och man tappar sakta lite i botten hela tiden som man sen häller tillbaka överst (dra ut mer aocker samt klarna).
Provsmak av malt för o se om de är sötma kvar.
Om inte tappas allt till kokärl där det kokas upp o man tillsätter socker och humle.
sedan kyler man till ca 20c o lägger i sötdegsjäst(tumnagel med jäst till 1 mjölkanna(50L)) och låter jäsa ett par dar innan man dricker.
Sedan matar man den med socker tills den inte klarar o jäsa mer, (gissar 14-15%) och vid det laget så börjar det bli slut i dunken
Kan bara tala för så det är gjort hos oss farmor och farfar samt mor o far.
Men våran process ser ut så här ungefär.
Koka upp enlag.
Förbereda lakkärlet med enkvistar i botten så det blir lagom tätt.
Skålla malten med kokande enlag o låta de dra i typ 15min.
för sedan lägga ut den på lagret med ene.
Sedan hälls enlaget över maltet och man tappar sakta lite i botten hela tiden som man sen häller tillbaka överst (dra ut mer aocker samt klarna).
Provsmak av malt för o se om de är sötma kvar.
Om inte tappas allt till kokärl där det kokas upp o man tillsätter socker och humle.
sedan kyler man till ca 20c o lägger i sötdegsjäst(tumnagel med jäst till 1 mjölkanna(50L)) och låter jäsa ett par dar innan man dricker.
Sedan matar man den med socker tills den inte klarar o jäsa mer, (gissar 14-15%) och vid det laget så börjar det bli slut i dunken :)