Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Gotlandsdricka

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Gotlandsdricka

Re: Gotlandsdricka

av Dr snuggels » ons dec 30, 2015 15:18

Jag gjorde ett ytterst ovetenskapligt test i min vattenkokare nu när jag skulle koka kaffe.
Då de första gasbubblorna bildades på botten så hade termometern i toppen en temperatur på endast 65 grader C. (stabiliserades under 70 grader).
Det var i mitt tycke rätt sjudande innan tempen gick för högt.
Vatten kokar vid 100 grader (vid AT), men det betyder inte att allt vatten är 100 grader, bara att temperaturen inte kommer att stiga över 100 grader C förrän allt vatten har övergått till vattenånga.

Vad beträffar okrossad malt så kan man läsa mycket roligt om Svensk bryggerihistoria "Ölets historia i Sverige" del I o II.

Re: Gotlandsdricka

av Morgan I » ons dec 30, 2015 14:53

Är det nån som har anledning att tro att man inte krossade malten förr?

Sjudande och kokande är exakt samma temperatur, nämligen den högsta temperatur vatten kan uppnå vid en atmosfärs tryck, 100 grader.

Re: Gotlandsdricka

av Dr snuggels » lör dec 19, 2015 12:08

Sedan var det en annan tanke som slog mig.
När de bryggde förr så värmde de vatten över öppen eld, o det kan jag tänka mig har gjort att de kanske inte använde riktigt kokande vatten (utan mer sjudande), som vi får sedan vedspisen infördes. Det borde tagit hiskeligt lång tid att få vattnet att koka.
Även där kan receptet ha förvanskats senare.

Re: Gotlandsdricka

av latmasken » lör dec 19, 2015 9:16

Jo, jag var också inne på det, att vattnet hinner svalna så pass att det fungerade "hjälpligt". Dels är ju malten rumstempererad så den borde kyla vattnet, dels tar det en stund för värmen att tränga in i malten.

Som sagt var, de visste antagligen inte bättre på den tiden.

Re: Gotlandsdricka

av Dr snuggels » fre dec 18, 2015 20:02

Hur beter sig enzymerna i malt som inte är krossad?
Att de dör om man häller kokande vatten på krossad malt är nog en sanning som få skulle ifrågasätta.
Men om malten är hel så kanske vattnet hinner svalna innan enzymerna förstörs. (Obs påstående i spekulationssyfte, misstänker själv att det inte är så).


Honungen ersattes väl av socker när det blev billigare. Honung har väl alltid varit en "lyxprodukt".

Re: Gotlandsdricka

av latmasken » fre dec 18, 2015 10:19

Läser man på lite så användes honung till dricke från början, så det handlade nog mer om att det var en variant av mjöd där man även försökte få med maltsocker för att spara honung. Men man visste inte hur man skulle få ut optimalt med maltsocker så man gjorde "fel".

Re: Gotlandsdricka

av Morgan I » fre dec 18, 2015 7:51

Jag har en teori om att dagens metod som används flitigt snarare är ett exempel på förlorad kunskap. Idag skållas malten med kokande vatten vilket i de flesta fall bör deaktivera enzymerna och ge dåligt utbyte. Det kompenseras genom att man har i en massa socker som ger själva jäsningen. Förr i tiden fanns inte rent socker att tillgå eller så var det väldigt dyrt för vanligt folk. Då var man helt enkelt tvungen att lära sig att få ut maltsockret på bästa möjliga sätt. Jag skulle tro att man dekoktionsmäskade gotlandsdricken förr men att proportioner och tillvägagångssätt glömdes bort när sockret gjorde sitt intåg. Man hade ju heller inga termometrar förr. Jag är själv gotlänning och har väl snappat upp ett o annat om hur det bryggs och det känns minst sagt tokigt som det görs idag.

Re: Gotlandsdricka

av Dr snuggels » tis dec 08, 2015 14:17

Öl bryggdes väl hemma på gårdarna på ungefär samma sätt som Dricke bryggs ännu, om man läser lite hur de bryggde förr.
I Sverige var det bryggarskrå som var ansvariga för det "storskaliga" bryggandet, o de var nog inte så mycket mer bevandrade i temperaturerna från början. (På samma sätt som att jäst var något okänt).
Läser man recept så kan det typ vara 60 kannor kokande vatten o 40 kannor kallt vatten skall blandas osv.

Det fanns nog flera sätt att få fram jäsbart socker ur malten än det finns idag, men de var säkert inte så bra.
Läste någonstans att de la malten i kallt vatten (under natten?) och sedan värmde på alltihopa sakta.
De krossade t.ex inte malten innan den mäskades så de fick slå den med mäskroder för att krossa den när den blev blöt.

Sedan kan det ju vara så att de faktiskt tyckte bättre om smaken av Dricke än om öl.

Re: Gotlandsdricka

av latmasken » tis dec 08, 2015 7:19

Efter att ha läst på lite så har jag förstått att min teori var helt fel:)

Det är nog snarare så att gotlandsdricka bryggs enligt traditioner från järnåldern typ, som ölbryggare sen insett inte var riktigt bra.

Ölbryggare (munkar i kloster?) fick så småningom koll på vilka temperaturer som krävdes för att få ut mest socker ur malten, men på de som bryggde gotlandsdricka hemma på gården fick ju inte tillgång till de kunskaperna.

Re: Gotlandsdricka

av AirQ » mån dec 07, 2015 18:10

Kan bara tala för så det är gjort hos oss farmor och farfar samt mor o far.

Men våran process ser ut så här ungefär.

Koka upp enlag.
Förbereda lakkärlet med enkvistar i botten så det blir lagom tätt.
Skålla malten med kokande enlag o låta de dra i typ 15min.
för sedan lägga ut den på lagret med ene.
Sedan hälls enlaget över maltet och man tappar sakta lite i botten hela tiden som man sen häller tillbaka överst (dra ut mer aocker samt klarna).
Provsmak av malt för o se om de är sötma kvar.
Om inte tappas allt till kokärl där det kokas upp o man tillsätter socker och humle.
sedan kyler man till ca 20c o lägger i sötdegsjäst(tumnagel med jäst till 1 mjölkanna(50L)) och låter jäsa ett par dar innan man dricker.
Sedan matar man den med socker tills den inte klarar o jäsa mer, (gissar 14-15%) och vid det laget så börjar det bli slut i dunken :)

Re: Gotlandsdricka

av latmasken » mån dec 07, 2015 15:16

Det är ju inte alltid så att det sätt folk har använt traditionellt faktiskt är vettigt.

Tittar man t.ex. på hembränning så har folk traditionellt kört en labmaster med termonob... Helt enkelt för att de inte visste bättre.

Och det kan väl vara samma sak med gotlandsdricka. Metoden har förts vidare muntligt genom generationer och förändrats av missförstånd.

Nu är jag inte ett dugg påläst, men kan det ha varit så att man efter vanlig öltillverkning lakade ur det sista sockret ur malten med en skvätt extra kokande vatten och sen jäste detta till "dricka"? Den riktiga vörten gick ju vidare till kok med humle för att bli riktig öl, men man kan ju tänka sig att de som ville ha lite "snabb" dricka snyltade av maltresterna innan de gick till djuren.

Eftersom man mest fick ut lite smak och inte så mycket socker så tillsatte man vanligt socker för att få upp alkoholhalten lite.

Det är väl lite variant av svagdricka helt enkelt?

Re: Gotlandsdricka

av AirQ » mån dec 07, 2015 14:08

Tja tradition är ju vad det är, dvs olika i varje hem :)
Finns ställen på gotland där det aldrig varit rökmalt o en del där det bara är det :)

Så som vi gjort är att köra vanligt malt o sen sockra hela processen o börja dricka ifrån typ dag 5.
Så personligt så gillar jag dricke så, men en del sockrar för att få lite mer % och låter de jäsa 2v och börjar dricka när jäsningen börjat stanna av.

Rökmalt skall nog gå och köpa i Stånga på ön, alternativt kan du nog beställa på humle eller maltmagnus

Re: Re:

av Alkoholen » lör dec 05, 2015 2:10

AirQ skrev:
Alkoholen skrev:
nilly skrev:Jag som gotlänning och har bryggt go dricke får väl kommentera lite, när man brygger dricke skall kokhett vatten användas, inga tempkontroller behövs, lite estrat skall med i vörten. Och du måste också koka ainlag på enris kvistar som du sedan mäskar med. Men det kommer nog bli gott ändå, jag humlar också aningen mer än normalt för dricke men det är en smaksak som man märker efter några körningar. 100% rökmalt brukar jag också köra på, tycker inte det smakar nog med rökigt ändå :)
Alltså 100% rökmalt och inget socker?
Smaksak.
Vet dem som brygger på vanligt pilsnermalt o nåra som kör på rökmalt.

Sen är de lite olika på hur du dricker, endel sockrar o dricker under jäsprocessen, medans några väntar 2v innan de dricker
Jag förstår... Nä, 100% rökmalt har jag tänkt köra på eftersom det här är en anrik gammal dryck som ska tillredas så traditionellt som möjligt och malten ju var rökt förr i tiden. Vad jag undrade var om han menade att det inte skulle vara något socker i men det var ganska uppenbart en missuppfattning? Fungerar det bra att göra brygden med enbart pors, malt, socker och jäst?

För övrigt har jag försökt få tag i den gotländska rökmalten men tydligen börjar människan som tillverkar den att bli till åren så det har inte kommit några leveranser de senaste åren :(
Annan rökmalt är inte lika rökig som jag förstått det och det tar ju udden av det roliga om man inte kan få tag i lokala ingredienser längre.
Får hoppas att någon annan tar vid och börjar tillverka alspånsrökt malt i Sverige.

Re: Re:

av AirQ » fre dec 04, 2015 9:17

Alkoholen skrev:
nilly skrev:Jag som gotlänning och har bryggt go dricke får väl kommentera lite, när man brygger dricke skall kokhett vatten användas, inga tempkontroller behövs, lite estrat skall med i vörten. Och du måste också koka ainlag på enris kvistar som du sedan mäskar med. Men det kommer nog bli gott ändå, jag humlar också aningen mer än normalt för dricke men det är en smaksak som man märker efter några körningar. 100% rökmalt brukar jag också köra på, tycker inte det smakar nog med rökigt ändå :)
Alltså 100% rökmalt och inget socker?
Smaksak.
Vet dem som brygger på vanligt pilsnermalt o nåra som kör på rökmalt.

Sen är de lite olika på hur du dricker, endel sockrar o dricker under jäsprocessen, medans några väntar 2v innan de dricker

Re:

av Alkoholen » tor dec 03, 2015 12:33

nilly skrev:Jag som gotlänning och har bryggt go dricke får väl kommentera lite, när man brygger dricke skall kokhett vatten användas, inga tempkontroller behövs, lite estrat skall med i vörten. Och du måste också koka ainlag på enris kvistar som du sedan mäskar med. Men det kommer nog bli gott ändå, jag humlar också aningen mer än normalt för dricke men det är en smaksak som man märker efter några körningar. 100% rökmalt brukar jag också köra på, tycker inte det smakar nog med rökigt ändå :)
Alltså 100% rökmalt och inget socker?

Upp