av latmasken » lör mar 23, 2013 21:11
Jag har rätt länge haft en hylla i matkällaren med "långlagrat" vin. Min tanke (när jag började för 20+ år sen) var ju att det är billigare att köpa vin och lagra själv än köpa lagrat vin på systemet.
Fast sen har det inte blivit att jag velat öppna de där eftersom man gärna vill spara dem till ett speciellt tillfälle.
Äldsta flaskan är en Margaux Grand Cru från -81, har nån till Bordeaux frånbörjan av 80-talet också. Sen några senare tillskott.
Ikväll öppnade vi en flaska som jag inte riktigt vet varför den hamnat där. Tror det var en "finare" flaska som vi fått i present nån gång. En Rioja från 1988. 25 år gammal alltså.
Lite tunn i smaken, men det lär ju bero på att det är en Rioja. De brukar ju inte direkt vara fylliga. Men det var väldigt gott, blev godare efter en stund när det hunnit bli lite varmare (lite väl kallt i matkällaren).
Det var ett rejält lager såna här kristaller på insidan av korken, men det var inga i själva vinet faktiskt.
Nu tror jag ju att 25 år var lite overkill för just det vinet, men har man bara en flaska av ett vin så är det svårt att prova när det smakar bäst:)
Det var nog första gången jag drack ett vin äldre än 12 år (mitt gamla rabarbervin är 12 år, det är det näst äldsta jag druckit tror jag).
Jag har rätt länge haft en hylla i matkällaren med "långlagrat" vin. Min tanke (när jag började för 20+ år sen) var ju att det är billigare att köpa vin och lagra själv än köpa lagrat vin på systemet.
Fast sen har det inte blivit att jag velat öppna de där eftersom man gärna vill spara dem till ett speciellt tillfälle.
Äldsta flaskan är en Margaux Grand Cru från -81, har nån till Bordeaux frånbörjan av 80-talet också. Sen några senare tillskott.
Ikväll öppnade vi en flaska som jag inte riktigt vet varför den hamnat där. Tror det var en "finare" flaska som vi fått i present nån gång. En Rioja från 1988. 25 år gammal alltså.
Lite tunn i smaken, men det lär ju bero på att det är en Rioja. De brukar ju inte direkt vara fylliga. Men det var väldigt gott, blev godare efter en stund när det hunnit bli lite varmare (lite väl kallt i matkällaren).
Det var ett rejält lager såna här kristaller på insidan av korken, men det var inga i själva vinet faktiskt.
Nu tror jag ju att 25 år var lite overkill för just det vinet, men har man bara en flaska av ett vin så är det svårt att prova när det smakar bäst:)
Det var nog första gången jag drack ett vin äldre än 12 år (mitt gamla rabarbervin är 12 år, det är det näst äldsta jag druckit tror jag).