Anhard skrev:Lånar denna tråd då ämnet är relevant för min fråga.
Jag har 800 kvm att odla på och har tänkt sätta upp ett mindre system av störar och bevattningssystem från en vattenbrunn. En av mina tusen frågor, är om odlingsytan är tillräcklig för en "mindre" humle-distribution som skulle kunna vara intresse för lokala ölbryggerier? Vad kan man förvänta sig efter treårs odling för kvantiteter av kottar på en sådan yta? Hur många liter öl skulle man kunna brygga?
mvh
Anhard
gick nyligen en odlingskurs av humle från länstyrelsen, konstaterade rätt fort att de fanns ingen vinning i humle om man verkligen inte satsar fullt ut samt har råd att gå back i några år
exemplariska förberedelser av mark tar ca 2års förberedelser, måste vara väldigt bra drännerat, och djup grundvattennivå.
stängsel runt om för vildsvin/rådjur osv var ett måste.
Aromhumle var det enda som var värt att satsa på, kilopriset på bitterhumle från tyskland går aldrig slå.
Tröskverk samt mkt egna byggkunskaper av maskiner krävs.
handplocka tar för lång tid och äter upp all vinst. ca 2000-4000timmar per hektar.
samt att beräkningen av dem som höll kursen på en humle odling på ca 1 ha var att man gick ca 4miljoner back i bästa fall, på 4 första åren innan man kunde börjar plantorna ge så pass produktion att de gav vinst(förutsatt att man säljer allt), sen bör de ge fullvärdig produktion i ca 25 år och därefter tappa av.
tror mer på att slänga upp 5-10störar för eget bruk i några år, får du överskott så testa o sälj samt prata med bryggerierna om de är intresserade och i såfall vilka volymer.
har mkt mer information men får inte lämna ut dokumenten, så har du fler frågor så är det bara att fråga så ska jag svara så gott jag kan.
Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
[quote="Anhard"]Lånar denna tråd då ämnet är relevant för min fråga.
Jag har 800 kvm att odla på och har tänkt sätta upp ett mindre system av störar och bevattningssystem från en vattenbrunn. En av mina tusen frågor, är om odlingsytan är tillräcklig för en "mindre" humle-distribution som skulle kunna vara intresse för lokala ölbryggerier? Vad kan man förvänta sig efter treårs odling för kvantiteter av kottar på en sådan yta? Hur många liter öl skulle man kunna brygga?
mvh
Anhard[/quote]gick nyligen en odlingskurs av humle från länstyrelsen, konstaterade rätt fort att de fanns ingen vinning i humle om man verkligen inte satsar fullt ut samt har råd att gå back i några år
exemplariska förberedelser av mark tar ca 2års förberedelser, måste vara väldigt bra drännerat, och djup grundvattennivå.
stängsel runt om för vildsvin/rådjur osv var ett måste.
Aromhumle var det enda som var värt att satsa på, kilopriset på bitterhumle från tyskland går aldrig slå.
Tröskverk samt mkt egna byggkunskaper av maskiner krävs.
handplocka tar för lång tid och äter upp all vinst. ca 2000-4000timmar per hektar.
samt att beräkningen av dem som höll kursen på en humle odling på ca 1 ha var att man gick ca 4miljoner back i bästa fall, på 4 första åren innan man kunde börjar plantorna ge så pass produktion att de gav vinst(förutsatt att man säljer allt), sen bör de ge fullvärdig produktion i ca 25 år och därefter tappa av.
tror mer på att slänga upp 5-10störar för eget bruk i några år, får du överskott så testa o sälj samt prata med bryggerierna om de är intresserade och i såfall vilka volymer.
har mkt mer information men får inte lämna ut dokumenten, så har du fler frågor så är det bara att fråga så ska jag svara så gott jag kan.
Skickat från min SM-G950F via Tapatalk