Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Isacsvensson » tor okt 27, 2016 13:26

Jag tänkte imorgon dra igång min variant på GPs dunderglögg och tänkte höra om lite råd angående sen slutgiltiga smaksättningen.
Jag kör varje år en 10 litersats som sen spittas i 3 och där 2 delar smaksätts i olika smaker.

Tidigare år har jag testat bland annat: rom, rökig whisky, citrus, blåbär.

I år är tanken att gå på något som är lite mer udda kombinationer, amarillohumle i ena delen och kaffe i andra.
Jag hoppas framför allt att ni med ölkunskaper som är vana vid att jobba med humle kan ge mig lite tankar på hur jag bäst gör med den.

Jag tänkte att jag ska torrhumla glöggen i 4-5 dagar efter jäsningen är avstannad och man silat bort all frukt/kryddor.
Hur mycket humle bör man ha i för 3,3 liter (jag vill ha en tydlig humlesmak)? Något jag bör tänka på?

Kaffeglöggen tänkte jag att man bara tar och häller i någonstans mellan 10-20% starkt kaffe innan buteljering.

Tips tankar och idéer välkomnas.

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Häxbryggaren » tis sep 20, 2016 16:22

Bottensatsen har börjat lägga sig så den hinner nog bli klar till november då frun och jag har glögmånad :D
Dan vad brukar du eftersöta med honung sockerlösning ?

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av dan610324 » mån sep 19, 2016 23:43

ca 30 öx brukar jag hålla mig kring

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Häxbryggaren » mån aug 15, 2016 23:15

Julen närmar sig med stormsteg så det är dax att skaka liv i denna underbara men bortglömda tråd. Har idag satt glöggkryddor i en halvflaska konjak tänkte blanda den med följande recept som jag gjorde i vintras

6 gram kardemumma kärnor
13 gram färsk tunnskivad ingefära
7 gram nejlikor
15 gram kanel
3 dl konjak


Recept Kloka Gubbens Supergoda Sherry.

Ingredienser:
1 kg råg, hela korn, köp gärna ekologiskt odlade, hittar du i hälsokostavdelningen
2,5 kg vitt strösocker
1,5 kg farinsocker
Saften av 8 apelsiner
Saften av 4 citroner
Lavin 1118
8 liter vatten

Justerade ovanstående recept med zest från apelsinerna och citronerna + att jag bötut 800gram av strösockret mot mörk moskovadosocker istället. Eftersötate med honung till 10 OE.

Ingen aning om det funkar att göra glögg på detta återkommer om någon månad . Testar med 5l till att börja med
:D

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Martin73 » ons feb 26, 2014 8:41

Hej Dan!

Vilket oe har du låtit glöggen stanna på vid eftersötningen?
Jag vet att smaken skiljer men är ändå nyfiken på vad andra stannar på..

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av dan610324 » sön feb 23, 2014 20:22

här brukar det skrivas nått ord då och då

www.facebook.com/winsebo.winery

.

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av dan610324 » sön feb 23, 2014 20:20

årets glögg blir identisk med förra årets i stort sett , vi får väl se hur mycket zest jag lyckas få ihop
enda skillnaden är väl att i år blir det 4 liter morgan och ingen konjak
samt att äppelvinet från 2010 hunnit bli ytterligare ett år äldre

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Martin73 » tis dec 24, 2013 10:07

Bozo skrev:
Martin73 skrev:Ok!
Men Fläderbär är det jag använt och faktiskt så är det ingen dålig kombo!
Fläderblomvin kan jag tänka hade skurit sig hårt med Lakridsen!?
Fläderbären ger ett gott rödvin.
Ahh, sorry Martin jag trodde det var fläderblommsvin. Mörk rom eller naturell sprit hade jag kört på. God jul på er allesammans förresten :wave: .
Mvh bozo.
God jul själv!

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Bozo » mån dec 23, 2013 23:32

Martin73 skrev:Ok!
Men Fläderbär är det jag använt och faktiskt så är det ingen dålig kombo!
Fläderblomvin kan jag tänka hade skurit sig hårt med Lakridsen!?
Fläderbären ger ett gott rödvin.
Ahh, sorry Martin jag trodde det var fläderblommsvin. Mörk rom eller naturell sprit hade jag kört på. God jul på er allesammans förresten :wave: .
Mvh bozo.

Per Morbergs glögg! ?

av Tobban » tor dec 12, 2013 10:33

Såg hans recept på facebook, någon mer som gjort?

Glöggrecept:
Lagad enligt konstens alla regler, rätt sötma och rätt råvaror. Det är ganska enkelt och följ bara mitt recept så blir det bra!

Ingredienser
1 flaska rött, 2-3 kanelstänger, 1 vaniljstång,
10 st nejlikor, 1 liten bit färsk ingefära,
10 kardemummakärnor, 5 korinter, Skalet av en kvarts
ekologisk apelsin (bara det färgade),
2-3 msk råsocker

Gör så här:
Ta fram en kastrull och häll i vinet. Lägg i alla
ingredienser och rör om. Låt dra över natten.

Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en
termometer. Om det blir varmare än 78,3°C som
är kokpunkten för alkohol så kokar alkoholen
bort, så ha lite marginal till den temperaturen.

Låt stå och dra ca 15 minuter (eller längre).Sila bort
kryddorna. Servera glöggen vid ca 70°C.

För er som vill ha lite mer styrka i glöggen, spetsa
med fint brännvin efter behov.

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Martin73 » ons dec 11, 2013 11:45

Ok!
Men Fläderbär är det jag använt och faktiskt så är det ingen dålig kombo!
Fläderblomvin kan jag tänka hade skurit sig hårt med Lakridsen!?
Fläderbären ger ett gott rödvin.

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Bozo » ons dec 11, 2013 9:54

Jag ser att du använt flädervin som bas. Hur mycket fläder smakar glöggen idag? Tror inte att mörk rom och fläder går ihop, ioförsig inte fläder och lakrits heller men som tur är är smaken som baken :D . Om du vill använda rom och om det finns flädessmak kvar i glöggen råder jag dig att använda ljus rom. Annars finns väl det flädersnaps på vattenhålet? Mvh bozo.

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Martin73 » tis dec 10, 2013 13:12

Kanske att man ska följa Dans ide på Mörk rom som spritbas i så fall!?

Tack för tipset!

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Bozo » tis dec 10, 2013 8:42

Gör en lakrits "essens" med sprit och stjärnanis som du kan dosera och smaka av i kastrullen när du värmer glöggen. Ta ganska mkt stjärnanis så det blir ordentligt med smak på spriten, 2-3 påsar på en kvarting? Mvh bozo.

Re: Glögg - Kryddor och Smaksättningsteknik

av Martin73 » sön dec 08, 2013 18:16

Hmm!
Ikväll värmde jag ett par så muggar med den Fläderbaserade Lakridsglöggen , lite besviken blev jag!!
Mycket av Lakrids smaken dämpas vid uppvärmning :(
Den gör sig bäst att drickas kall verkar det som, gott! visst! men jag vill gärna bjuda på varm glögg med Lakrids på Julafton..
Har ni några förslag??

Upp