Weinkeller skrev:Givetvis kan det vara oxiderat om du inte använt ett syretätt kärl vid lagring (efter jäsning) eller nallat i tid och otid. Troligast är väl högre alkoholer som du får av varm jäsning. Typ av jäst väljer du lämpligen efter alkoholhalt och de egenskaper du vill att mjöden ska ha. Wyeast har en jästnäring som funkar utmärkt. Absolut ett helt paket även i fem liter.
Hur gammal är mjöden? Min erfarenhet är att mjöd, särskilt stark sådan blir bättre efter något halvårs lagring.
Mjödet sattes den 14e oktober 2014 så drygt 12 månader och 2 veckor gammal. Smaken har varit ungefär det samma sedan efter klarningen var klar tills nyligen när jag tog fram flaskorna.
De enda gånger som den har blivit utsatt för syre är...:
Jästes i jästunna - Öppnades för att byta till annan jästunna och ställas för sekundärjäsning.
Efter det så hälldes det över i glasdamejeanne för klarning.
Efter det så buteljerades de.
Kollade över dem vid midsommar och konstaterade den äckliga smaken (hade en flaska som jag öppnade).
Så den har ju inte varit öppen mer än de gånger den faktiskt har behövt vara öppen (omtappning för klarning osv).
Wyeast jästnäring, är det denna du tänker på?
http://shop.humle.se/jast/jastnaring/wy ... aring-42-g
Kan man ta för mycket näring? Tänker på att det är ju svårt att få just på grammet rätt mängd.
Om man häller i en påse med Wyeast sweet mead, hur mycket jästnäring tror du man behöver ta av den isf?
Sen en till fråga: Vad jag förstått så är Wyeast en "flytande" jäst. Hur ter den sig mot torrjäst? dvs stannar den kvar uppe hela tiden eller den blandas ut i musten precis som torrjäst?!
Tack än en gång för alla svar till en stackars förvirrad nybörjare
[quote="Weinkeller"]Givetvis kan det vara oxiderat om du inte använt ett syretätt kärl vid lagring (efter jäsning) eller nallat i tid och otid. Troligast är väl högre alkoholer som du får av varm jäsning. Typ av jäst väljer du lämpligen efter alkoholhalt och de egenskaper du vill att mjöden ska ha. Wyeast har en jästnäring som funkar utmärkt. Absolut ett helt paket även i fem liter.
Hur gammal är mjöden? Min erfarenhet är att mjöd, särskilt stark sådan blir bättre efter något halvårs lagring.[/quote]
Mjödet sattes den 14e oktober 2014 så drygt 12 månader och 2 veckor gammal. Smaken har varit ungefär det samma sedan efter klarningen var klar tills nyligen när jag tog fram flaskorna.
De enda gånger som den har blivit utsatt för syre är...:
Jästes i jästunna - Öppnades för att byta till annan jästunna och ställas för sekundärjäsning.
Efter det så hälldes det över i glasdamejeanne för klarning.
Efter det så buteljerades de.
Kollade över dem vid midsommar och konstaterade den äckliga smaken (hade en flaska som jag öppnade).
Så den har ju inte varit öppen mer än de gånger den faktiskt har behövt vara öppen (omtappning för klarning osv).
Wyeast jästnäring, är det denna du tänker på? http://shop.humle.se/jast/jastnaring/wyeast-nutrient-blend-jastnaring-42-g
Kan man ta för mycket näring? Tänker på att det är ju svårt att få just på grammet rätt mängd.
Om man häller i en påse med Wyeast sweet mead, hur mycket jästnäring tror du man behöver ta av den isf?
Sen en till fråga: Vad jag förstått så är Wyeast en "flytande" jäst. Hur ter den sig mot torrjäst? dvs stannar den kvar uppe hela tiden eller den blandas ut i musten precis som torrjäst?!
Tack än en gång för alla svar till en stackars förvirrad nybörjare :oops: