Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Frågor angående lagring.

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Frågor angående lagring.

Re: Frågor angående lagring.

av hvruler » tis mar 17, 2015 14:31

Nu har jag återigen lyckats förvirra mig själv. Ju mer jag läser desto snurrigare blir jag :doh:

Men iallafall. Behöver jag döda jästen om jag inte har tänkt att eftersöta? Följdfråga. Tycker ni att man ska eftersöta och hur gör man det på lämpligaste sättet?
SLutligen, vad för jässtopp fungerar bäst? Min lokala butik säljer endast vinsvavla, funkar det?

Re: Frågor angående lagring.

av Omlott » tor mar 05, 2015 20:14

Man tackar! Är roligt att få beröm.

Har också haft full rulle och sjuk har man blivit också. Tyvärr har jag lämnat kvar andra korkapparaten hos min far i Timrå.

Det fungerar utmärkt med vanlig hävert.

Re: Frågor angående lagring.

av hvruler » ons mar 04, 2015 21:14

Tack omlott! Du är en klippa.
Har haft fullt upp senaste veckorna. Så har inte kunnat svara. Men hittar du din gamla korkapparat så köper jag den gärna.

När jag ändå är igång kan jag ju ställa en följdfråga på tappningen. Är en vanlig hävert att föredra?

Re: Frågor angående lagring.

av Bryggar_Pelle » tor feb 19, 2015 14:25

Lite tips här:
http://www.mjodhamnen.se/index.php/servering/lagring
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=15511

Själv kommer mitt mjöd få ligga i lugn och ro i jordkällare på flaska efter 6 månader bulklagring på damejeanne.
När jag flasktappar får flaskorna naturkork.

Re: Frågor angående lagring.

av Omlott » tor feb 19, 2015 14:20

Kan komma med några rader angående lagringen.

Vi antar nu att jästen är död på grund av någon av de tidigare nämnda metoderna. Det du nu vill är att klarna mjödet så alla partiklar faller till botten. Mjöd är svårt att klarna, så det du bör göra är att kallkrascha (ställ jäskärlet på en sval plats, inte under 0 grader) mjödet. Sedan tappa över det till ett nytt jäskärl (tappa försiktigt så mjödet oxiderar så lite som möjligt), om du vill kan du nu tillsätta ekspån eller kuber av ek och låt sedan även detta kärl stå svalt tills du tycker att mjödet har klarnat tillräckligt. Tappa på flaska med cylinderformad naturkork (det kommer gynna den långa lagringen). Använd inte korkarna som finns på större mataffärer som säljer bryggtillbehör, dessa korkar är av dålig kvalité, smular lätt sönder och har förmodligen legat längre på hyllan än de borde. Som du säkert vet finns det hemsidor på nätet som riktar sig till hembryggare, där hittar du bättre korkar.
Angående korkapparat så kom jag över en billigt på en loppis, av den här modellen http://www.pgw.se/korkapparat-med-havar ... rettyPhoto. Ska kolla om jag tog med mig min andra när jag flyttade. Visar det sig att jag har två skulle du kunna få köpa den för en billig peng. Återkommer OM jag hittar den.

Har läst att vissa vill ha mjödet "grumligt", för att det ska vara nyttiga rester från honungen. Huruvida detta stämmer vet jag inte, jag gillar mitt mjöd kristallklart och mousserat.

Välkommen till bryggarträsket!

Re: Frågor angående lagring.

av latmasken » tor feb 19, 2015 12:23

Tillsätter du mer socker så kommer jästen att börja jäsa det sockret (om det finns jäst kvar, och det gör det om du inte dödat jästen). Jästen slutar inte "äta socker" förrän den är död eller alkoholhalten är för hög.

Man kan döda jästen med jässtopp (konserveringsmedel) eller pastörisering (men värme ska visst påverka mjöd rätt mycket så det är nog inget bra).

Lagring av mjöd vet jag tvärr inget om.

Frågor angående lagring.

av hvruler » tor feb 19, 2015 10:38

Hej mjödbryggare. Mitt första mjöd står nu och jäser och trotts att ha suttit i timmar och läst trådar här på forumet så finns det fortfarande några frågetecken kring avslutning och lagrandet av mjödet.
Till att börja med.. När det slutar bubbla i jäsröret, är mjöden färdig då? Jag vet att man kan tillsätta extra honung för att få mjödet starkare. Men om jag inte vill göra det, ska jag ändå tillsätta lite honung för lite mer sötma? Jag tänker all sötma borde ju jäst bort i processen?

Sedan kommer vi till lagringen. Jag har planerat att lagra mjödet i glasflaskor och låta stå upp till 2 år iallafall. Vilken metod skulle ni använde er av?
Ska jag tappa över mjödet i en ny dunk för att sedan låta stå någon vecka innan jag tappar över på flaska, eller kan jag direkt från den första dunken tappa över till flaska?

Sedan har vi också detta med flasklagring. Vad jag har förstått på forumet så finns det delade meningar om kork/kapsyl samt vilken kork osv. Vad är i mitt fall tycker ni? personligen skulle jag vilja använda kork då jag tycker det ser lite roligare ut. är det möjligt utan att lägga ut allt för mycket pengar på en korkapparat?

Upp