av Omlott » tor feb 19, 2015 14:20
Kan komma med några rader angående lagringen.
Vi antar nu att jästen är död på grund av någon av de tidigare nämnda metoderna. Det du nu vill är att klarna mjödet så alla partiklar faller till botten. Mjöd är svårt att klarna, så det du bör göra är att kallkrascha (ställ jäskärlet på en sval plats, inte under 0 grader) mjödet. Sedan tappa över det till ett nytt jäskärl (tappa försiktigt så mjödet oxiderar så lite som möjligt), om du vill kan du nu tillsätta ekspån eller kuber av ek och låt sedan även detta kärl stå svalt tills du tycker att mjödet har klarnat tillräckligt. Tappa på flaska med cylinderformad naturkork (det kommer gynna den långa lagringen). Använd inte korkarna som finns på större mataffärer som säljer bryggtillbehör, dessa korkar är av dålig kvalité, smular lätt sönder och har förmodligen legat längre på hyllan än de borde. Som du säkert vet finns det hemsidor på nätet som riktar sig till hembryggare, där hittar du bättre korkar.
Angående korkapparat så kom jag över en billigt på en loppis, av den här modellen
http://www.pgw.se/korkapparat-med-havar ... rettyPhoto. Ska kolla om jag tog med mig min andra när jag flyttade. Visar det sig att jag har två skulle du kunna få köpa den för en billig peng. Återkommer OM jag hittar den.
Har läst att vissa vill ha mjödet "grumligt", för att det ska vara nyttiga rester från honungen. Huruvida detta stämmer vet jag inte, jag gillar mitt mjöd kristallklart och mousserat.
Välkommen till bryggarträsket!
Kan komma med några rader angående lagringen.
Vi antar nu att jästen är död på grund av någon av de tidigare nämnda metoderna. Det du nu vill är att klarna mjödet så alla partiklar faller till botten. Mjöd är svårt att klarna, så det du bör göra är att kallkrascha (ställ jäskärlet på en sval plats, inte under 0 grader) mjödet. Sedan tappa över det till ett nytt jäskärl (tappa försiktigt så mjödet oxiderar så lite som möjligt), om du vill kan du nu tillsätta ekspån eller kuber av ek och låt sedan även detta kärl stå svalt tills du tycker att mjödet har klarnat tillräckligt. Tappa på flaska med cylinderformad naturkork (det kommer gynna den långa lagringen). Använd inte korkarna som finns på större mataffärer som säljer bryggtillbehör, dessa korkar är av dålig kvalité, smular lätt sönder och har förmodligen legat längre på hyllan än de borde. Som du säkert vet finns det hemsidor på nätet som riktar sig till hembryggare, där hittar du bättre korkar.
Angående korkapparat så kom jag över en billigt på en loppis, av den här modellen [url]http://www.pgw.se/korkapparat-med-havarmar.html#!prettyPhoto[/url]. Ska kolla om jag tog med mig min andra när jag flyttade. Visar det sig att jag har två skulle du kunna få köpa den för en billig peng. Återkommer OM jag hittar den.
Har läst att vissa vill ha mjödet "grumligt", för att det ska vara nyttiga rester från honungen. Huruvida detta stämmer vet jag inte, jag gillar mitt mjöd kristallklart och mousserat.
Välkommen till bryggarträsket!