av happybrewer » tor mar 05, 2015 18:05
Jag har kört spiralbrännaren med gott resultat, men det var en del år sedan så jag minns inte alla detaljer. Nu håller jag på och bygger en ny. Det blir ett litet projekt med målet att förbättra/automatisera ursprungskonstruktionen och min nya maskin kommer säkert byggas om när jag inser att originallösningen var bättre, eller jag kommer på nya grejer helt enkelt.
Men nu behöver jag lite info ifrån er erfarna!
- Hur högt fyller ni jäs/brännhinken? Jag kör med vanlig 25l.-hink.
- Var mäter ni temperaturen? På ångorna i toppen av hinken eller i mäsken? Jag vet att man skall räkna 1 droppe/sek, men jag har läst att flera mäter temp. med.
- Ni som mäter temperatur, vid vilken temperatur börjar dropparna komma? Och ja, mäter ni alltså i vätskan eller under locket i hinken?
- Igen till er som mäter temperatur, vid vilken temperatur uppskattar ni att "godiset" är uttömt ur mäsken? Och ja, mäter ni alltså i vätskan eller under locket i hinken?
Jag har för mig från sist att effekten på värmeelementet inte behövde justeras efter att det börjat droppa, utan då hade man en stabil effekt, minns jag rätt?
Min tanke är alltså att vid de första bryggningarna notera temperaturer och effekter, för att i framtiden låta en styrdator sköta bryggningen. Det är krångligt att få styrdatorn att räkna droppar, kapa heads och tails osv., men jag vill iallafall testa att automatisera så långt det går, mest för att jag tycker grejandet är kul.
Hoppas få råd av er erfarna bryggare!
Jag har kört spiralbrännaren med gott resultat, men det var en del år sedan så jag minns inte alla detaljer. Nu håller jag på och bygger en ny. Det blir ett litet projekt med målet att förbättra/automatisera ursprungskonstruktionen och min nya maskin kommer säkert byggas om när jag inser att originallösningen var bättre, eller jag kommer på nya grejer helt enkelt.
Men nu behöver jag lite info ifrån er erfarna!
[list=]Hur högt fyller ni jäs/brännhinken? Jag kör med vanlig 25l.-hink.[/list]
[list=]Var mäter ni temperaturen? På ångorna i toppen av hinken eller i mäsken? Jag vet att man skall räkna 1 droppe/sek, men jag har läst att flera mäter temp. med.[/list]
[list=]Ni som mäter temperatur, vid vilken temperatur börjar dropparna komma? Och ja, mäter ni alltså i vätskan eller under locket i hinken?[/list]
[list=]Igen till er som mäter temperatur, vid vilken temperatur uppskattar ni att "godiset" är uttömt ur mäsken? Och ja, mäter ni alltså i vätskan eller under locket i hinken?[/list]
Jag har för mig från sist att effekten på värmeelementet inte behövde justeras efter att det börjat droppa, utan då hade man en stabil effekt, minns jag rätt?
Min tanke är alltså att vid de första bryggningarna notera temperaturer och effekter, för att i framtiden låta en styrdator sköta bryggningen. Det är krångligt att få styrdatorn att räkna droppar, kapa heads och tails osv., men jag vill iallafall testa att automatisera så långt det går, mest för att jag tycker grejandet är kul.
Hoppas få råd av er erfarna bryggare!