Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Tråkig cider

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Tråkig cider

Re: Tråkig cider

av Häxbryggaren » tis aug 30, 2016 18:05

Råsaftscentrifug får man sjukt mycket syre med så äpplena kanske oxiderat för kraftigt innan jäsningen kommit igång? Sen brukar man bara få ut en liter must innan filtrera behöver rengöras 20lter must med en råsaftscentrifug då får man allt jobba. :?

Re: Tråkig cider

av Weinkeller » lör aug 13, 2016 22:36

Det går utmärkt att göra cider på en sorts äpplen och komplettera med sötma/syra eller bitterhet om sorten saknar detta. Med Råsaftcentrifug måste man kärna ur äpplena för ett bra resultat. Det låter som trådskaparens cider främst saknar syra och kanske fått en nötig fadd smak från kärnorna.

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk

Re: Tråkig cider

av ranald » lör aug 13, 2016 12:39

Man blandar söta ("sweet"), sura ("sharp"), och sträva ("bitter") i lagom blandning. Sajten jag länkade till har en massa info om det, och lämpliga blandningar. Själv har jag några hemliga vildapelträd som jag hämtar frukt från och blandar med det jag har på tomten (himmelstalund och ingrid marie).

Re: Tråkig cider

av latmasken » fre aug 12, 2016 22:04

Traditionell cider ska ju vara sträv, Ciderboken som jag har rekommenderar typ en tredjedel vildäpplen. De ska vara bittersyrliga, sådär så att munnen drar ihop sig om man tar en tugga.

Re: Tråkig cider

av ranald » tor aug 11, 2016 19:48

Vad gäller karaktären på den färdiga cidern är den mycket beroende på vilken jästsort du använder. Jag har gjort finfin fransk-typ cider på blandade äpplen, med en fransk vinjäst.

Re: Tråkig cider

av Roy » tor aug 11, 2016 19:26

Antagligen så är det äpplet. Jag har spanat efter franska cideräppelsorter som Bedan, men det verkar inte finnas till salu i Sverige. Jag tycker inte om engelsk cider, utan vill ha en smakrikare, så jag är tveksam till de engelska cidersorterna.

Re: Tråkig cider

av ranald » tor aug 11, 2016 19:09

Normalt ger äpplen som är goda att äta en mindre god cider. Du kan läsa en väldans massa matnyttigt om cider, cideräpplen, tekniker, etc., här: http://www.cider.org.uk/

Re: Tråkig cider

av Roy » tor aug 11, 2016 18:45

jag började med att köra äpplena genom en råfruktscentrifug, och satte ca 20 l på jäsning. Jag la inte i ngt socker o ingen jäst utan ville att det skulle spontanjäsa. Efter några veckor tyckte jag att det var dålig fart på det o köpte in en fransk champagnejäst, och då fick jag igång jäsning, som resulterade i en fin chapeau. några veckor senare började jag övervaka oechseltalet. jag satte till socker, och strax efter jul (efter ca 4 månader) fyllde jag det på flaska och lät det vila i tolv veckor, därefter provsmakning, och konstaterande av att det var en tråkig o smaksvag cider, även om den innehöll ca 4 - 5 % alkoholstyrka.

Re: Tråkig cider

av temp_wricko » tor aug 11, 2016 16:49

Jag vet inget om just den äppelsorten men för ett bra svar så får du nog beskriva hur du gjort cidern. Ett recept och beskrivning hur du gjort.

Tråkig cider

av Roy » tor aug 11, 2016 10:48

Förra året gjorde jag cider på äpplet Katja och det blev en fadd o tråkig cider. Är Katja ett optimalt äpple eller är det någon del av processen som har blivit fel?

Upp