Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Stegvis ombyggnad av CM till VM

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Stegvis ombyggnad av CM till VM

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av jokkman » sön okt 30, 2016 15:01

Hur gick det med "fin koket" ?

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av led2 » sön okt 09, 2016 20:19

Den blå spriten med citroncyra (5g/liter) fick stå över natten och har nu filtrerats och den blå färgen är borta och finns ingen doft av ammoniak. :) Rådgjorde med en vän som är kemist också för säkerhets skull och ska inte vara några problem. Ska inte försöka gå in på detaljerna i det han förklarade men i princip så fälls ammoniaken ut som ammoniumcitrat och därmed är borta (en fördel med ammoniak är också att det doftar väldigt kraftigt även i små koncentrationer så man märker snabbt om det är ammoniak kvar). Ammoniumcitratet filtrerar man som sagt bort och skulle det finnas nått kvar så ska det inte följa med vid omdestillering.

Så nu kör jag "fin-koket" och har stabiliserat en timme drygt och minskar sakta på kylningen för att börja ta ut heads :D

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av led2 » sön okt 09, 2016 2:26

Wohoo! Fan va glad jag är, nu funkar allt som det ska igen, inget blått och ingen konstig lulkt :D Tack så mycket för hjälp!
Ska bli spännande att se hur andrakoket blir imorgon med isolerad kolonn :)

Och ja, får nog bli att köra lite mer seriös mäsk i fortsättningen.

Har tillsatt citronsyra till den blå spriten också i enlighet med instruktionerna här
http://distillique.co.za/distilling_sho ... correct-it
och tänkte låta det stå över natten och filtrera imorgon. Återkommer med resultat.

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av led2 » lör okt 08, 2016 22:53

Tack för svar och pepp jokkman! Och ja, du har rätt, att göra nått som funkar är kul men få saker som överträffar att övervinna sina motgångar :D

Har läst på lite om detta med blå sprit och pH och det verkar stämma. Överbliven näring (kväve) i mäsken i kombination med högt pH ger amoniak, vilket stämmer bra med den stickande lukten, och amoniak tillsammans med koppar (genomströmningsrören är av koppar och kan vara så att de inte är förtennade) ger blå färg. Har också fått blågrön utfällning/kristaller i botten på burkarna nu efter ett dygn vilket jag också läst folk beskriva.

Mätte pH nu på mäsken jag inte kört och det verkar iofs ligga strax under 6,0 (den indikatorn jag har går bara från 6,0-7,6 så har inget exact värde) men möjligt att det förändrats sen sist (mäsken var inte helt utjäst när jag körde första omgången) men för att vara på den säkra sidan har jag tillsatt 8 ml citronsyra till 17 liter mäsk som nu ska i maskinen. Får se hur det går...

Ps. Vill förtydliga att bilden alltså är tagen innan isoleringen av kolonnen, isoleringen som syns på bilden fanns där sedan tidigare :)

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av jokkman » lör okt 08, 2016 7:38

Tråkigt att du får den ena motgången efter den andra. Men kämpa på, finns inget så tillfredsställande som att lösa sina motgångar :-)
"blå sprit" har med PH i mäsken att göra, det finns en hel del trådar att läsa om hur man åtgärdar det.

När det gäller isoleringen, tittade just på din bild av hela apparaten och skulle rek följande.
Ta bort isoleringen på kolonnen som du har på delen ovanför "CM kylaren" (delen mellan kylarna) och isolera kolonnen under "CM kylaren".
Du kan linda ett varv eller 2 med liggunderlag och hålla fast det med "katt-strypare/buntband" och lite "gaffa tejp".
Detta ökar effektiviteten på kolonnen.

Har du möjlighet så sätt en mäsk med 6kg vitt socker/20-22l vatten och vinjäst redan nu så du har en fördelaktig mäsk att prova med efter dina justeringar.
Du kommer att få en riktigt "ren" mäsk med vinjästen som i sin tur påverkar produktresultatet positivt :-)
ex vinjäst: http://allt-fraktfritt.se/bayanus-unive ... rpose.html

Lycka till och bra kämpat

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av led2 » fre okt 07, 2016 22:14

men ja... nått är definitivt kajko... tagit ut runt en liter nu och fortfarande svagt blått (lite lika blått som förut dock) och sticker som tusan i näsan... Får kanske läsa på om det där med pH-behandling av mäsk, kan inte begripa varför detta händer nu plötsligt dock.... :?

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av led2 » fre okt 07, 2016 22:09

Här är en bild på åbäket btw. (innan isoleringen av kolonnen)

https://s10.postimg.org/b7kf0ksi1/bak_blur_5.jpg

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av led2 » fre okt 07, 2016 21:08

Inte så att jag inte tror du vet vad du pratar om riku, det vet jag att du gör :) var bara fundersam om det verkligen var det som var grejjen i det här fallet.

Det som talar emot min teori är ju att kylvattnet inte varit märkbart blått nånsin och nu tömde jag refluxkylaren (rymmer nog en halvliter) på det som stått sedan igår och kunde inte direkt se nån blå färgning av vattnet. Har startat upp maskinen igen nu och det som kommer ut hittills är djupblå droppar - som metylenblått ungefär - och lukten är frän och stickande. Bara kört en lite stund dock så lukten kan ju vara heads fortfarande bara att jag inte är van vid att den är så koncentrerad. Men ja, börjar luta åt att det inte är plastläckage ändå... återkommer när jag tagit ut lite mer.

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av led2 » fre okt 07, 2016 13:07

Tack så mycket för svar riku! Hade jag ingen aning om! Nån ide vad som kan ha orsakat det och vad man kan göra åt det? Hälla i citroncyra?

Det som gör mig lite fundersam är att jag använt maskinen många gånger och använt den här jästen (viking turbo 8kg) åtminstonne några gånger förut och aldrig varit med om detta. Den enda skillnaden nu var att kolonnen var isolerad och refluxkylaren satt under tryck och jag såg när jag satte produktkylaren under tryck att det läckte lite och såg när jag plockade fram maskinen efter flera års stillastående att de blåa slangarna som går till reflyxkylaren färgat av sig på påsen de låg i och var klibbiga (är ju 40 år gamla) men lat som jag var så gjorde jag inget åt det eftersom det ju ändå inte skulle vara i kontakt med produkten. :-/

Om det skulle vara så att det är plast från slangarna som kommit ut i maskinen, hur tror ni man bäst sanerar den? Om jag byter slangar, inte kör under tryck och kör ut den mäsk som står i den nu (17liter) och kastar den spriten. Sen backspolar kolonnen med varmt vatten. Kanske fylla upp refluxkylaren med heads/tails för att försöka få bort eventuell plast som finns där i... vad tror ni?

Jättetacksam för all hjälp!

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av rkr » fre okt 07, 2016 5:20

The reason for blue spirits is alkaline mash and to a lesser degree copper lacking from the still (it could absorb small amounts of sulphur).

Slainte, Riku

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av led2 » fre okt 07, 2016 1:43

suck... glad i hågen och fylld av förväntningar inför resultatet av de nya uppdateringarna tittade jag, efter endel justeringar som alltid kommer med uppdateringar, i glaset på golvet där dropparna kom ut bara för att finna att det som kommit ut var BLÅTT!! :-O :'( och det som kommer ut luktar värre än helvette. Antagligen har det att jag satte tryck på reflux-kylaren (strypning på utlopp istället för inlopp) gjort brister i lödningarna gällande så att kylvatten som är färgat av de gamla blåa uppgivna slangarna (inte sett att kylvattnet varit blått förut dock) kommit in i kolonnen :( I bästa fall kommer den ovanligt fräna och stickande lukten av att heads-uttaget blev ovanligt koncentrerat men ja.... blir bara så himla ledsen... att ge sig in och löda i den där mockapären känns helt uteslutet :-/

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av led2 » tor okt 06, 2016 2:06

Så, nu är kolonnen isolerad med ett lager öb liggunderlag 8mm (ser förj***igt ut i illgrönt men men :) ) Är ju inte den bästa isoleringen... Borde jag lägga ett lager till? Är ju ganska tunt om man jämför med rörisolering...?

Edit: Just nu sitter det med öppningsbara buntband så är ju lätt att plocka bort men ska jag lägga på ett lager till så får jag nog tejpa understa lagret

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av led2 » tis okt 04, 2016 12:16

Tack så mycket för svaren jokkman och riku!

Hittade tråden om klippta skurbollar - att göra som ryssen där och klippa varje tråd för sig känns dock ogörbart för ca 80-100 skurbollar som det är frågan om efter att ha provklippt lite - åtminstone med den diametern på "skruvarna" som det är på de jag hittat - mer rimligt att klippa bitar på 1x1-2x2cm som han gjort - borde väl vara mindre kritiskt ju större kolonnen är?

Kopparnät har jag tidigare sett om överkurs men här skulle det ju både ge en jämn packning, ha fördelen att det är koppar, och kringgå jobbet att klippa 100 skurbollar i småbitar ;) Dock inser jag nu att det inte kommer att funka eftersom det sitter 4 kylrör i kolonnen :-/

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av rkr » tis okt 04, 2016 5:39

Copper mesh (Amphora or others) works as a reasonably priced packing material for 4" columns.

Re: Stegvis ombyggnad av CM

av jokkman » sön okt 02, 2016 15:16

led2 skrev:Haha, sånt som händer, man ska bara dricka av sin egenprodukt vetu 8)

Då får det bli strypning på utloppet istället. (Vattnet har för övrigt varit väldigt varmt på utsidan, får se om detta hjälper kanske) Tror du jag behöver burken för tryckutjämning? Utan den så skulle man ju kunna kyla betydligt mer men frågan är ju hur stabil temperaturen blir..

Står du fast vi skurbollar trotts att kolonn-diametern är så stor? Har för mig att jag läst att det är svårt att få det jämnt packat i större kolonner... men det kanske uppvägs av att skurbollarna är så pass mycket bättre?
Japp, sista gången jag provade någon annans produkt 8)
Burken för tryckutjämning kan du låta vara kvar, ser inte behovet av den men tror inte att den "förstör" och så blir det mindre jobb genom att du behöver bara montera ventilen för att testa.
Går alltid att ta bort senare om du vill. Det är svårt att säga hur mycket du behöver kyla för att få bra resultat, blir tyvärr en del "testa och se" innan du når målet.
Genom att du styr utloppen så får du det lättare att styra kylningen (och den blir stabilare) pga att du har "samma tryck" på kylvattnet hela tiden.

När det gäller skurbollarna så vidhåller jag fortfarande att du skall använda dom, det mesta som står om större kolonner är från USA och jag håller inte med dom på allt dom säger.
exempelvis så tror många att man kan få legionärssjukan av en plastis... nå ja, lite off topic... haha
Har personligen ej kört med en 4" kolonn så jag har ej egna erfarenheter av den diametern men jag ser inte problem med att använda skurbollar. Finns större modeller av skurbollar som kanske är mera lämpade och lättare att packa i en större kolonn. Om du kollar på ebay så hittar du lite fler varianter bla i koppar. Sedan finns det dom som har gjort "fattigmanna SPP" genom att klippa sönder skurbollar, finns en tråd om detta av anubis och enligt han var resultatet bra. Sedan för att komma igång och testa så (enligt mig) behöver man inte packa "så in i bängen hårt" skurbollarna, en del förespråkar det.. du kan alltid fylla på en en skurboll eller 2 eftersom tills du hittar det som passar just din kolonn bäst. I min apparat (dock en FOA rigg) så blir det bättre resultat om man har skurbollarna lite lösare packade...

Upp