av cissiny » fre dec 23, 2016 14:17
Nu har det (färdigjästa) morot/russinvinet stått på klarning ett tag, inklusive nåt dygn utomhus. Funderar på att pytsa över det i kranhinken idag eller imorgon (även om det är julafton), tänkte göra sockerlag på vinet och låta det stå ett dygn för att se om det börjar puttra igen. Efter ett dygn ungefär flasktappar jag, hoppas på lite kolsyra men inga flaskbomber. Frågan är hur mycket socker jag vågar dutta i, tänkte ta ca 5 dl av vinet och göra sockerlag på.
Så här ser det ut:
8 liter äppeljuice, 98 g/liter, 784 gram
ca 1 kg frysta äpplen, 60 gram socker?
1 kg russin, ca 58% socker, 580 gram socker
Sockertillsatser totalt 900 gram
Jästen Lalvin D47 har alkoholtolerans på 14%
Efter att jag tog undan 4,5 liter till glögg så gjorde jag ytterligare en sockertillsats på ca 200 gram och då började det pluppa igen. Tappade på dunk den 19/12, oechsle var -2, det har inte jäst sedan dess. Volymen är nu ganska exakt 5 liter (full dunk).
Vill ju ha lite sötare än -2, men inte tillverka flaskbomber. Hur mycket socker vågar jag lösa i vinet, tänkte alltså låta det stå åtminstone över natten innan tappning? 0,5-liters ölflaskor med bygel.
Tack på förhand och God Jul!
Nu har det (färdigjästa) morot/russinvinet stått på klarning ett tag, inklusive nåt dygn utomhus. Funderar på att pytsa över det i kranhinken idag eller imorgon (även om det är julafton), tänkte göra sockerlag på vinet och låta det stå ett dygn för att se om det börjar puttra igen. Efter ett dygn ungefär flasktappar jag, hoppas på lite kolsyra men inga flaskbomber. Frågan är hur mycket socker jag vågar dutta i, tänkte ta ca 5 dl av vinet och göra sockerlag på.
Så här ser det ut:
8 liter äppeljuice, 98 g/liter, 784 gram
ca 1 kg frysta äpplen, 60 gram socker?
1 kg russin, ca 58% socker, 580 gram socker
Sockertillsatser totalt 900 gram
Jästen Lalvin D47 har alkoholtolerans på 14%
Efter att jag tog undan 4,5 liter till glögg så gjorde jag ytterligare en sockertillsats på ca 200 gram och då började det pluppa igen. Tappade på dunk den 19/12, oechsle var -2, det har inte jäst sedan dess. Volymen är nu ganska exakt 5 liter (full dunk).
Vill ju ha lite sötare än -2, men inte tillverka flaskbomber. Hur mycket socker vågar jag lösa i vinet, tänkte alltså låta det stå åtminstone över natten innan tappning? 0,5-liters ölflaskor med bygel.
Tack på förhand och God Jul! :wave: :-D