Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Experiment - halvtorrt och mousserande

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Experiment - halvtorrt och mousserande

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av cissiny » mån jan 02, 2017 11:53

Toffeln skrev:Kolsyra tar bara några dagar. Efter en vecka finns det kolsyra motsvarande en halvljummen mc donalds cola. Efter ca 2 veckor brukar kolsyran vara färdig. Lite beroende på tillsatt sockermängd och jäst
Det var nog därför all kolsyra pyste ut då... Det hade ju bara stått några dagar. Tappar resten idag och imorgon, troligen (förhoppningsvis?) blir det ingen kolsyra men ett gott sommarvin :)

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av cissiny » mån jan 02, 2017 11:51

ranald skrev:Jag brukar öppna de första flaskorna i en ny sats utomhus...
Det är nog klokt! :thumbup:

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av Toffeln » sön jan 01, 2017 17:36

Kolsyra tar bara några dagar. Efter en vecka finns det kolsyra motsvarande en halvljummen mc donalds cola. Efter ca 2 veckor brukar kolsyran vara färdig. Lite beroende på tillsatt sockermängd och jäst

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av ranald » sön jan 01, 2017 16:47

Jag brukar öppna de första flaskorna i en ny sats utomhus...

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av cissiny » sön jan 01, 2017 14:53

ranald skrev:Jag har aldrig provat en flaska tidigare än efter 3 månader... och då finns kolsyra. Hittills, iallafall.
Det hann definitivt bli kolsyra till nyår, jag borde ha öppnat flaskan i köket... sprayade ner halva vardagsrummet :shock: Tror att jag håller mig till icke kolsyrade drycker framöver :wink:

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av ranald » tor dec 29, 2016 18:00

Jag har aldrig provat en flaska tidigare än efter 3 månader... och då finns kolsyra. Hittills, iallafall.

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av cissiny » tor dec 29, 2016 12:54

Morots- och russinvinet är flasktappat nu, jästen lär vara stendöd så jag oroar mig inte för flaskbomber, blir nog ingen kolsyra alls. Skrev faktiskt "ljus sherry" på etiketten, det smakar mest så. Helt ok även om morötter och russin kanske inte är nån smaksensation.

Ska tappa jordgubbsrosén idag, där hoppas jag på lite bubbel :) Oe låg på 1,001, tillsatte 100 g socker löst i vinet efter det, ca 12 liter nu. Hoppas att flaskorna håller, får kolla dem noga. Bra med bygelkork ;) Hur lång tid brukar det ta att få åtminstone lite kolsyra?

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av ranald » mån dec 26, 2016 15:47

cissiny skrev: Ska nog göra ett test förresten, mitt bärvin i glasdamejeanne fick ju en plastpåse runt halsen eftersom korken åkte ner, det märks ju på plastpåsen som sakta fylls att nåt fortfarande händer där. ska nog sätta plastpåse med gummisnodd på jäsröret om det nu funkar. Pluppar det med nån timmas mellanrum (vilket jag iofs inte tror) så lär det märkas i plastpåsen?
Kanske, om det är tätt nog. Har du veck på plasten runt halsen lär det inte vara helt tätt.

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av cissiny » mån dec 26, 2016 13:18

Vattnet i jäsröret har flyttat sig, det är tryck i hinken, men jag tror inte att det har pluppat. Ska nog kolla oechsle senare idag (strax filmtajm med mamma så det blir nog efter det) och även imorgon och ev på onsdag. Har inget hänt då så flasktappar jag nog. Kör nog samma grej med jordgubbsrosén som står utomhus för klarning nu, när kranhinken blir ledig så häller jag i rosén och tillsätter lite sockerlag. Tror att det är rätt lugnt vad det gäller flaskbomber, troligen blir det ingen kolsyra alls och då får jag inviga SodaStreamern.

Ska nog göra ett test förresten, mitt bärvin i glasdamejeanne fick ju en plastpåse runt halsen eftersom korken åkte ner, det märks ju på plastpåsen som sakta fylls att nåt fortfarande händer där. ska nog sätta plastpåse med gummisnodd på jäsröret om det nu funkar. Pluppar det med nån timmas mellanrum (vilket jag iofs inte tror) så lär det märkas i plastpåsen?

Edit - nu har jag kollat oechsle, ca 1012. Låg på -2 sist jag kollade, innan sockertillsats.

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av cissiny » sön dec 25, 2016 15:11

ranald skrev:
cissiny skrev: Fast jag vill ha lite restsötma också ;)
Tja... som sagts många gånger tidigare i olika trådar:
  • 1/ Du kan använda jässtopp, och då kan du eftersöta till önskad smak. Du får ingen kolsyra om du inte tvångskolsyrar mha corneliusfat och tillsatt kolsyra under tryck.
  • 2/ Du kan låta bli att använda jässtopp, och då omvandlas det tillsatta sockret till alkohol och kolsyra. Du får då ingen restsötma. Klart, du kan tillsätta massa socker och hoppas att du träffar den magiska gränsen där jästen dör av den tillverkade alkoholen innan allt sockret gått åt, men du lär få flaskbomber.
Så: antingen (1) eller (2).
Jo, jag vet ju hur det ligger till, mest ett experiment i det här fallet, troligen blir det ingen kolsyra alls (jästen har dött av alkoholförfigtning), i så fall testar jag SodaStreamern som är iinköpt (för 49:-) enbart för att kolsyra brygder. Har inte testat den än men det är ju ett alternativ. Vinet står i jäshink med vattenlås, vattnet har flyttat sig en aning men pluppar inte ännu i alla fall. Det får stå ett dygn eller så, är det nån fart kvar i jästen så lär jag se det innan flasktappning.

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av ranald » sön dec 25, 2016 15:03

cissiny skrev: Fast jag vill ha lite restsötma också ;)
Tja... som sagts många gånger tidigare i olika trådar:
  • 1/ Du kan använda jässtopp, och då kan du eftersöta till önskad smak. Du får ingen kolsyra om du inte tvångskolsyrar mha corneliusfat och tillsatt kolsyra under tryck.
  • 2/ Du kan låta bli att använda jässtopp, och då omvandlas det tillsatta sockret till alkohol och kolsyra. Du får då ingen restsötma. Klart, du kan tillsätta massa socker och hoppas att du träffar den magiska gränsen där jästen dör av den tillverkade alkoholen innan allt sockret gått åt, men du lär få flaskbomber.
Så: antingen (1) eller (2).

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av cissiny » sön dec 25, 2016 11:17

ranald skrev:Jag brukar tycka att en struken tesked socker per flaska ger en bra mängd kolsyra.
Fast jag vill ha lite restsötma också ;) Har precis löst ca 225 gram socker i vinet (kokt sockerlag på ca 5 dl av vinet), det får stå ett dygn eller så, intressant att se om det börjar jäsa igen. Vill ha lite koll på det, kolsyra vore en bonus men jag vill inte ha flaskbomber ;)

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av ranald » fre dec 23, 2016 15:09

Jag brukar tycka att en struken tesked socker per flaska ger en bra mängd kolsyra.

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av cissiny » fre dec 23, 2016 14:17

Nu har det (färdigjästa) morot/russinvinet stått på klarning ett tag, inklusive nåt dygn utomhus. Funderar på att pytsa över det i kranhinken idag eller imorgon (även om det är julafton), tänkte göra sockerlag på vinet och låta det stå ett dygn för att se om det börjar puttra igen. Efter ett dygn ungefär flasktappar jag, hoppas på lite kolsyra men inga flaskbomber. Frågan är hur mycket socker jag vågar dutta i, tänkte ta ca 5 dl av vinet och göra sockerlag på.

Så här ser det ut:
8 liter äppeljuice, 98 g/liter, 784 gram
ca 1 kg frysta äpplen, 60 gram socker?
1 kg russin, ca 58% socker, 580 gram socker
Sockertillsatser totalt 900 gram

Jästen Lalvin D47 har alkoholtolerans på 14%

Efter att jag tog undan 4,5 liter till glögg så gjorde jag ytterligare en sockertillsats på ca 200 gram och då började det pluppa igen. Tappade på dunk den 19/12, oechsle var -2, det har inte jäst sedan dess. Volymen är nu ganska exakt 5 liter (full dunk).

Vill ju ha lite sötare än -2, men inte tillverka flaskbomber. Hur mycket socker vågar jag lösa i vinet, tänkte alltså låta det stå åtminstone över natten innan tappning? 0,5-liters ölflaskor med bygel.

Tack på förhand och God Jul! :wave: :-D

Re: Experiment - halvtorrt och mousserande

av cissiny » ons dec 14, 2016 15:03

Tog undan ca 4,5 liter till cider i förrgår, idag gjorde jag ändå sockerlag till min jordgubbsrosé så morot/russinvinet fick en slatt till, bara ifall jag räknat för lågt på sockret. Om några dagar (fredag?) kollar jag oechsle, kan nog tappa över till dunk för klarning.

Upp