Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Hallon, blåbär och björnbärsvin

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

av Sixx » sön feb 12, 2017 12:38

Då är jag nog inte helt ute och snurrar!
Ska prova nästa vecka.

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

av latmasken » lör feb 11, 2017 19:37

Min erfarenhet är också att äppeljuice faktiskt är en riktigt bra "bas", jag har ju gjort lyckat "rödvin" på äppeljuice + fläderbär, med knappt 4 kg bär på 10 liter vin om jag inte minns fel.

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

av cissiny » lör feb 11, 2017 15:33

Sixx skrev:Hur länge var bärem med innan avsilning?
I det här fallet så tror jag att jag kokade upp det (i äppeljuice) och silade sedan av bären direkt, mosade genom hushållssil. Nu har jag ju lärt mig en del, idag skulle jag ha låtit bären ligga med minst en vecka, har låtit en del bär jäsa med i tre veckor utan att ha öppnat locket och rört om. Det har blivit bra! Men jag rekommenderar att dutta i lite Pectolase.

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

av Sixx » lör feb 11, 2017 15:16

Hur länge var bärem med innan avsilning?

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

av cissiny » lör feb 11, 2017 14:29

Sixx skrev:Hardu recept på den cidern?
Kikade bland mina anteckningar, minns inte hur många kg frysta bär jag hade:

4,5 liter bärmust (mest jordgubb, hallon, blåbär)
4 liter Bravo äppeljuice
2 liter tysk äppeljuice
1,5 liter egen äppelmust med sockerlag
Total volym 12 liter

Eftersom oechsle var lite lågt ska jag tillsätta sockerlag, 2,7 gram x 10 oe-grader x 12 liter = 324 gram. (drygt 3,5 dl?)

Eftersötning med 4 dl socker i lag på 2 dl vatten och lite must, totalt 5 dl.

Alkohol bör bli ca 7%

Kommentar: Det var min tredje bryggning, cidern klarnade aldrig. Numera tillsätter jag Pectolase från början, då blir det klart och fint :) Lite jästnäring är inte fel heller.

Jag använder den här pectolasen, har alltid en flaska i kylen http://shop.humle.se/tillsatser/enzymer/pektolas-250-ml
och den här jästnäringen: http://shop.humle.se/jast/jastnaring/wy ... aring-42-g

Lycka till! :)

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

av Sixx » lör feb 11, 2017 14:19

Hardu recept på den cidern?

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

av cissiny » ons feb 01, 2017 18:08

Sixx skrev:Eller om man kanske istället för vatten använder äppeljuicekoncentrat som blandas 1 del juice och 2 delar vatten?
Då borde fylligheten öka?
Jag använder aldrig vatten, bara juice. Brukar köpa ICA Basic 2 liter äppeljuice. Min godaste cider bestod till 40% av bär"must" och 60% äppeljuice och det blev otroligt gott! (40% bärmust var den volym jag fick ut när jag silade av bären, fyllde upp med äppeljuice när bären runnit av och det blev proportionerna 40/60). Sen eftersötade jag iofs med koncentrerad jordgubbssaft också. Hade jordgubbar, hallon och blåbär i bärmusten.

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

av Sixx » ons feb 01, 2017 12:25

Eller om man kanske istället för vatten använder äppeljuicekoncentrat som blandas 1 del juice och 2 delar vatten?
Då borde fylligheten öka?

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

av Sixx » tor jan 19, 2017 9:25

Tänkte öka syran med citronsyra, tror du att det funkar? Mängd?

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

av ranald » ons jan 18, 2017 22:32

Jag gissar att den där blandningen kommer att kännas platt och fadd pga att det är för lite syrlighet.

Hallon, blåbär och björnbärsvin

av Sixx » ons jan 18, 2017 18:37

Hej alla bryggarvänner.
Jag har möjlighet att köpa frysta bär billigt, och funderar på ett rödvinsrecept.
Vad tror herrskapet om detta?:
5 kg hallon
2,5 kg björnbär
2,5 kg blåbär.
Hade tänkt 20-25 liter, mäta öx i fruktmassan och tillsätta socker så att jag landar på ca 13%
Tänkte även tillsätta tannin och kanske citronsyra och pectolase.
Vad tror ni om propotionerna?

Upp