av cissiny » lör feb 11, 2017 14:29
Sixx skrev:Hardu recept på den cidern?
Kikade bland mina anteckningar, minns inte hur många kg frysta bär jag hade:
4,5 liter bärmust (mest jordgubb, hallon, blåbär)
4 liter Bravo äppeljuice
2 liter tysk äppeljuice
1,5 liter egen äppelmust med sockerlag
Total volym 12 liter
Eftersom oechsle var lite lågt ska jag tillsätta sockerlag, 2,7 gram x 10 oe-grader x 12 liter = 324 gram. (drygt 3,5 dl?)
Eftersötning med 4 dl socker i lag på 2 dl vatten och lite must, totalt 5 dl.
Alkohol bör bli ca 7%
Kommentar: Det var min tredje bryggning, cidern klarnade aldrig. Numera tillsätter jag Pectolase från början, då blir det klart och fint
Lite jästnäring är inte fel heller.
Jag använder den här pectolasen, har alltid en flaska i kylen
http://shop.humle.se/tillsatser/enzymer/pektolas-250-ml
och den här jästnäringen:
http://shop.humle.se/jast/jastnaring/wy ... aring-42-g
Lycka till!
[quote="Sixx"]Hardu recept på den cidern?[/quote]
Kikade bland mina anteckningar, minns inte hur många kg frysta bär jag hade:
4,5 liter bärmust (mest jordgubb, hallon, blåbär)
4 liter Bravo äppeljuice
2 liter tysk äppeljuice
1,5 liter egen äppelmust med sockerlag
Total volym 12 liter
Eftersom oechsle var lite lågt ska jag tillsätta sockerlag, 2,7 gram x 10 oe-grader x 12 liter = 324 gram. (drygt 3,5 dl?)
Eftersötning med 4 dl socker i lag på 2 dl vatten och lite must, totalt 5 dl.
Alkohol bör bli ca 7%
Kommentar: Det var min tredje bryggning, cidern klarnade aldrig. Numera tillsätter jag Pectolase från början, då blir det klart och fint :) Lite jästnäring är inte fel heller.
Jag använder den här pectolasen, har alltid en flaska i kylen [url]http://shop.humle.se/tillsatser/enzymer/pektolas-250-ml[/url]
och den här jästnäringen: [url]http://shop.humle.se/jast/jastnaring/wyeast-nutrient-blend-jastnaring-42-g[/url]
Lycka till! :)