av AirQ » tor jun 18, 2020 20:53
jonnyf skrev: ↑fre maj 01, 2020 9:41
Hej. Har bestämt mig för att det är dags nu att lyfta en nivå i bryggandet och köpa en fatölsanläggning.
Tänkte beställa denna från PGW och en Beergun för att kunna tappa upp på flaska.
https://www.pgw.se/fatolsanlaggning.html
Jag är en total rookie på området och har aldrig ens stått nära en sån där farkost.
1. Om jag använder beergun och fyller på mina PET flaskor från fatet, visst håller väl kolsyran lika bra som med kolsyrejäsning?
2. Det finns små 5-liters fat med tillhörande kran "partyfat", verkar jättetrevliga. Kan man fylla dessa från fatölsanläggningen och ha kvar kolsyran i faten? Håller det att lagras? Detta är ju ett väldigt bra alternativ till flaskor skönt att slippa allt meckande med PET flaskorna.
3. Vad är en sytråds-slang och varför behöver jag en sån?
Så som jag tänker mig att använda anläggningen är följande.
- Kallkrasha ölet / cidern i jästunnan precis som vanligt, ställ ut i jordkällaren eller utomhus i två dygn
- Omtappning till mindre behållare som passar i min frys, lagring vid -2 i ett dygn
- Omtappning till fatölsanläggningen
- Omedelbart omtappning till flaska eller partyfat (om partyfat funkar)
Är det här en total tankevurpa eller kan det fungera?
Allt gott
Sent svar så du kanske har löst det mest själv..
1. Ja i teorin så är det så, du behöver ha lite mer kolsyra i fatet än vad du vill ha i flaskan eftersom det försvinner lite när man tappar upp, dock så bör du fimpa pet flaskorna och isåfall gå över till glasflaskor eller servera ifrån fatet.
2. Går mycket bra, dock så har du ju redan ölet i ditt corneliusfat så varför inte använda den istället ?
känns som mycket onödigt kladd att fylla partyfat (som bör byggas om för att det skall bli bra) än att använda det bra fatet du just köpt, har du tagit steget att köpa fatanläggning så kommer du nog snart strunta i allt vad som heter flaskor och köpa fler fat
(själv är jag uppe i 4st och tappar endast på flaska om jag skall bjuda bort som gåvor eller ta med till någon liten tillställning, annars kör jag ifrån faten istället.
3. sytrådslang är för att reglera flödet vid servering av öl, har du en grov slang och ingen flödes reglering på kranen så kommer det bara bli en massa skum, genom att använda en väldigt liten slang och ca 2m lång längd så funkar det.
Annars köper man en klok ölkran med flödesreglering, finns många olika i alla prisklasser, tapptorn eller om man har ett kylskåp sätter en del fast dem i dörren, eller så kan man köpa typ denna
https://maltmagnus.se/p/utrustning/serv ... pling.html och sätta direkt på fatet.
Det funkar bra som du tänker, tar dock ett tag att kolsyra i fatet om man rullar/skakar det med ett övertryck så går det fortare men brukar köra typ 2-3dagar ständigt tryck med lite rullning i början, men eftersom du har kolsyredelen redan så skulle jag nog häldre satsa på att skaffa 2-3 fat till och köra ifrån dem, begagnade fat kostar runt 500-600kr/st och det är det helt klart värt för att slippa slabba med flaskor
[quote=jonnyf post_id=190384 time=1588318885 user_id=17245]
Hej. Har bestämt mig för att det är dags nu att lyfta en nivå i bryggandet och köpa en fatölsanläggning.
Tänkte beställa denna från PGW och en Beergun för att kunna tappa upp på flaska. https://www.pgw.se/fatolsanlaggning.html
Jag är en total rookie på området och har aldrig ens stått nära en sån där farkost.
1. Om jag använder beergun och fyller på mina PET flaskor från fatet, visst håller väl kolsyran lika bra som med kolsyrejäsning?
2. Det finns små 5-liters fat med tillhörande kran "partyfat", verkar jättetrevliga. Kan man fylla dessa från fatölsanläggningen och ha kvar kolsyran i faten? Håller det att lagras? Detta är ju ett väldigt bra alternativ till flaskor skönt att slippa allt meckande med PET flaskorna.
3. Vad är en sytråds-slang och varför behöver jag en sån?
Så som jag tänker mig att använda anläggningen är följande.
- Kallkrasha ölet / cidern i jästunnan precis som vanligt, ställ ut i jordkällaren eller utomhus i två dygn
- Omtappning till mindre behållare som passar i min frys, lagring vid -2 i ett dygn
- Omtappning till fatölsanläggningen
- Omedelbart omtappning till flaska eller partyfat (om partyfat funkar)
Är det här en total tankevurpa eller kan det fungera?
Allt gott
[/quote]
Sent svar så du kanske har löst det mest själv..
1. Ja i teorin så är det så, du behöver ha lite mer kolsyra i fatet än vad du vill ha i flaskan eftersom det försvinner lite när man tappar upp, dock så bör du fimpa pet flaskorna och isåfall gå över till glasflaskor eller servera ifrån fatet.
2. Går mycket bra, dock så har du ju redan ölet i ditt corneliusfat så varför inte använda den istället ? :) känns som mycket onödigt kladd att fylla partyfat (som bör byggas om för att det skall bli bra) än att använda det bra fatet du just köpt, har du tagit steget att köpa fatanläggning så kommer du nog snart strunta i allt vad som heter flaskor och köpa fler fat :) (själv är jag uppe i 4st och tappar endast på flaska om jag skall bjuda bort som gåvor eller ta med till någon liten tillställning, annars kör jag ifrån faten istället.
3. sytrådslang är för att reglera flödet vid servering av öl, har du en grov slang och ingen flödes reglering på kranen så kommer det bara bli en massa skum, genom att använda en väldigt liten slang och ca 2m lång längd så funkar det.
Annars köper man en klok ölkran med flödesreglering, finns många olika i alla prisklasser, tapptorn eller om man har ett kylskåp sätter en del fast dem i dörren, eller så kan man köpa typ denna [url]https://maltmagnus.se/p/utrustning/servering/tappkranar/tappkran-flodesreglering-kulkoppling.html[/url] och sätta direkt på fatet.
Det funkar bra som du tänker, tar dock ett tag att kolsyra i fatet om man rullar/skakar det med ett övertryck så går det fortare men brukar köra typ 2-3dagar ständigt tryck med lite rullning i början, men eftersom du har kolsyredelen redan så skulle jag nog häldre satsa på att skaffa 2-3 fat till och köra ifrån dem, begagnade fat kostar runt 500-600kr/st och det är det helt klart värt för att slippa slabba med flaskor :)