Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Krusbärsvin / Jäst duell

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Krusbärsvin / Jäst duell

Re: Krusbärsvin / Jäst duell

av SimonHallman » tis aug 05, 2014 1:07

Hej, är helt ny när det gäller vin och andra drycker, undrar bara om man kan köra detta recept fast med svartavinbär instället för krusbär, Har sökt som en tok efter ett bra recept på svartvinbär men hittar inget som jag är nöjd med.

Re: Krusbärsvin / Jäst duell

av Dr snuggels » mån jul 07, 2014 20:08

Jag satte krusbärsvin ifjol, på röda, mogna krusbär.
Tillsatte dessutom Ca 10% svarta vinbär.
Använde nästan inget vatten.
Jäste med champagnejäst till Ca 12%.
Smakade av detta för ett litet tag sedan, det var ok men lite för "mustigt", det var inte sött utan väldigt massiv smak. Det blev mest som ett dessertvin, utan sötman.
Dock var det dunder som bas för rödvinsreduktion, eventuellt det bästa jag har provat. Frugan var lyrisk.

I år har jag plockat krusbären lite tidigare, skall använda mer vatten, samt använda en annan jäst.

Re: Krusbärsvin / Jäst duell

av Riwen » tis jun 17, 2014 13:02

Lite spännande med Krusbärsvin är väldigt sugen på att prova jaag har en jääättefin buske som ger kanonmycket bär
Då är frågan NI som provat Krusbärsvin hur blev resultat?

Krusbärsvin / Jäst duell

av Zotamedu » tor aug 05, 2010 15:04

Weinkeller skrev:ZOTAMEDU: Hur har ditt vin utvecklats? Det är ju krusbärstider igen så jag tänkte väcka liv i den här tråden. Marmelad ska kokas till helgen. Det blir Whisky och Mörk Rom versioner denna gång.
Fortfarande en viss beska som jag inte riktigt vet var den kommer ifrån. Det blir inget nytt krusbärsvin för mig i år och troligtvis ingen marlmelad heller. Ska satsa på rabarbermarmelad istället plus att jag redan har gjort en del sylt. Man ska ju hinna äta upp allt också.

Krusbärsvin / Jäst duell

av Weinkeller » ons aug 04, 2010 14:27

ZOTAMEDU: Hur har ditt vin utvecklats? Det är ju krusbärstider igen så jag tänkte väcka liv i den här tråden. Marmelad ska kokas till helgen. Det blir Whisky och Mörk Rom versioner denna gång.

Krusbärsvin / Jäst duell

av Zotamedu » ons feb 24, 2010 22:07

Kan ju göra ett försök att vrida tillbaks tråden lite. Jag provade mitt krusbärsvin nu efter ett halvår på flaska. Det var faktiskt rätt trevligt men beskare än jag hade räknat med. Mycket av eldigheten har försvunnit och restsötman döljer mycket av alkoholsmaken så det är lättdrucket trots beskan. Jag tror att det blir bra väl kylt på altanen till sommaren. Ska nog sätta en omgång till när det blir krusbärssäsong. Mer marmelad blir det också men nästa gång ska jag nog mixa sönder skalen lite.

Krusbärsvin / Jäst duell

av dan610324 » ons feb 24, 2010 18:42

näfan , skithuspapper får dom allt hålla med själva

jo de känns som om det med katrinplommon skulle kunna bli lite fylligare
men sen om det blir godare vet man ju inte än på ett år eller två

men de som gör mig mest nyfiken just nu är glöggen

synd att allt ska ta en sån förbannade tid

Krusbärsvin / Jäst duell

av Weinkeller » ons feb 24, 2010 17:39

Kanske kan va ett perfekt bjudvin till pensionärer: Katrinplommonvin och sedan en dasspappersrulle runt halsen :D

Hoppas du förstår att det var ett skämt :wink:
Dina viner blir säkert bra, särskilt det med katrinplommon tror jag.

Krusbärsvin / Jäst duell

av dan610324 » ons feb 24, 2010 17:06

då blir det bjudvin :roll:

Krusbärsvin / Jäst duell

av Weinkeller » ons feb 24, 2010 15:51

ska bli intressant å få se om det ger nån större skillnad i smak , lite blir det eftersom tokayern även innehåller ca 600 gram katrinplommon
åtminstone ser man att den dunken är mycket mörkare
men man borde ju i alla fall kunna känna nån nyansskillad beroende på jästen med lite tur
Skillnaden kanske nyanseras på skithuset :twisted:

Krusbärsvin / Jäst duell

av dan610324 » tis feb 23, 2010 22:43

jag har 2 dunkar stående nu med äppelvin, den ena med sherry och den andra med tokayer
båda är flytande jäst , storms .
ska bli intressant å få se om det ger nån större skillnad i smak , lite blir det eftersom tokayern även innehåller ca 600 gram katrinplommon
åtminstone ser man att den dunken är mycket mörkare
men man borde ju i alla fall kunna känna nån nyansskillad beroende på jästen med lite tur

Krusbärsvin / Jäst duell

av Siimeen » tis feb 23, 2010 22:10

Okej tack !
Ja, det hade ju redan diskuterats en hel del marmelad i tråden så whattehell.

Krusbärsvin / Jäst duell

av Odqvist » tis feb 23, 2010 19:15

Känner att tråden går mot OT, men:

Titta på Edelmans flytande jäster. Där har du många bra för vita fruktviner. Lalvins "Universaljäst" är också bra. Champagnejäser, Ciderjäster och även vissa Ale-jäster ska fungera bra till vita syrliga fruktviner vad jag hört, men har ingen egen erfarenhet av det.

Krusbärsvin / Jäst duell

av Siimeen » tis feb 23, 2010 17:44

Dendär jästen verkade ju bra men är till för rödvin.
Så vilket jäst är bäst till äppelviner och vita viner?

Krusbärsvin / Jäst duell

av Pelle » tor sep 03, 2009 20:52

Hej. Här är en nykomling i detta forum. Jag hamnade här pga att jag sökte efter recept på krusbärsvin. Jag följde ditt recept i din duell och har nu provsmakat efter första omtappningen. En fantastisk bärsmak, fin färg och en tydlig rödvinskänsla, helt klart styrka i brygden. Jag har dock ingen apparatur för mätningar. Stort tack för ditt fina inlägg!
Pelle

Upp