av Snusis » lör apr 05, 2008 16:24
Natriumbikarbont kallas även Bikarbonat / Natron och finns i krydd hyllan i princip alla affären och kostar ca 8:- för 50g. På Engelska heter bikarbonat 'Baking soda'.
När Bengt Sänd hade snusfabriken så fick man med "pott aska", men när han sålde till Swedish Match så började de använda natriumbikarbonat i stället, eftersom de inte lyckades hitta pottaska. I flera recept jag läst om på internet så står där Natriumkarbonat, men de som då säljer snussatser har då haft med bikarbonat. Så där är nog en del förvirring.
Skillnaden mellan natriumkarbonat och natriumbikarbonat är att den första är så basisk att den är frätande och svider på läppen, medan bikarbonat kan ätas rent (Om man har halsbränna så netraliserar bikarbonat magsyran väldigt snabbt och det bildas CO2). Sedan stämmer det också att om man värmer upp natriumbikarbonat till ca 200 C° så bildas natriumkarbonat. 2NaHCO3 --> Na2CO3 + H20 + CO2,
"Pott aska" verkar innehålla lite olika saker. I askan från lövved, framför allt björk, så är pottaskan en blandning främst mellan KHCO2 (kaliumbikarbonat), K2CO2 (kaliumkarbonat), KOH (kaliumhydroxid) (kausiksoda) och kan av de hänseendet också vara svår att dosera.
Anledningen till att man tillsätter pottaska är att göra snuset svagt basiskt, så att nikotinet inte har en H+-jon till sig. När nikotin har H+ bundet till sig så är det mer vattenlösligt och när det saknar H+ är i det mer fettlöslig och går igenom slemhinnorna.
Jag har provat både NaHCO2 och Na2CO2. När jag hade det senare så tyckte jag att snuset blev lite mer frätande, men det kan vara inbillning.
Någon som sett något recept där mn innan man tillsätter (pottaska, bikarbonaten,karbonat) så tillsätter någn syra? Om man gör det så borde man kunna lösa ut nikotinet från tobaken, så att nikotinet blir mer lösligt i snuset och det blir mer sting i början av snusningen, som i t ex tre ankare portionssnus.När sedan syran verkat ett tag så tillsätter man pottaskan som vanligt.
Natriumbikarbont kallas även Bikarbonat / Natron och finns i krydd hyllan i princip alla affären och kostar ca 8:- för 50g. På Engelska heter bikarbonat 'Baking soda'.
När Bengt Sänd hade snusfabriken så fick man med "pott aska", men när han sålde till Swedish Match så började de använda natriumbikarbonat i stället, eftersom de inte lyckades hitta pottaska. I flera recept jag läst om på internet så står där Natriumkarbonat, men de som då säljer snussatser har då haft med bikarbonat. Så där är nog en del förvirring.
Skillnaden mellan natriumkarbonat och natriumbikarbonat är att den första är så basisk att den är frätande och svider på läppen, medan bikarbonat kan ätas rent (Om man har halsbränna så netraliserar bikarbonat magsyran väldigt snabbt och det bildas CO2). Sedan stämmer det också att om man värmer upp natriumbikarbonat till ca 200 C° så bildas natriumkarbonat. 2NaHCO3 --> Na2CO3 + H20 + CO2,
"Pott aska" verkar innehålla lite olika saker. I askan från lövved, framför allt björk, så är pottaskan en blandning främst mellan KHCO2 (kaliumbikarbonat), K2CO2 (kaliumkarbonat), KOH (kaliumhydroxid) (kausiksoda) och kan av de hänseendet också vara svår att dosera.
Anledningen till att man tillsätter pottaska är att göra snuset svagt basiskt, så att nikotinet inte har en H+-jon till sig. När nikotin har H+ bundet till sig så är det mer vattenlösligt och när det saknar H+ är i det mer fettlöslig och går igenom slemhinnorna.
Jag har provat både NaHCO2 och Na2CO2. När jag hade det senare så tyckte jag att snuset blev lite mer frätande, men det kan vara inbillning.
Någon som sett något recept där mn innan man tillsätter (pottaska, bikarbonaten,karbonat) så tillsätter någn syra? Om man gör det så borde man kunna lösa ut nikotinet från tobaken, så att nikotinet blir mer lösligt i snuset och det blir mer sting i början av snusningen, som i t ex tre ankare portionssnus.När sedan syran verkat ett tag så tillsätter man pottaskan som vanligt.