Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Enkel och effektiv kolrening

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Enkel och effektiv kolrening

Re: Enkel och effektiv kolrening

av dilettanten » tor sep 26, 2019 23:45

Jag menade inte att de tre rören matades parallellt från samma källa, utan de tre rören är helt separata, alltså tre kompletta underifrån-upp där man fördelar spriten mellan dessa.

Kostar bara två extra kärl att fylla ifrån plus lite koppling och slang men man slipper allt strul med att få ett fungerande flöde.

Då kan man antingen köra parallellt där man fördelar spriten mellan de tre rören och få tre gångers hastighet, eller ta produkten från rör 1 och fylla i rör 2 och sedan i rör tre (en tredjedel av hastigheten med i slutändan samma resultat om mängden kol är anpassad till mängden sprit som ska renas).

Nu har ju jag inte sådana mängder sprit att inte ett rör räcker åt gången, jag har två rör som jag alternerar mellan så jag har alltid rent kol när det det behövs.

Re: Enkel och effektiv kolrening

av latmasken » sön sep 08, 2019 17:11

Det du har missat är att det är tiden som spriten är i kontakt med kolet som räknas. Och kolet förbrukas.

Poängen med tre rör i serie är alltså att det inte behöver bli lika högt. Tre stycken 1-meters rör i serie blir samma sak som ett rör på 3 meter.

3 stycken 1-meters rör parallellt blir samma som ett rör på 1 meter. Och sen vet du ju inte om flödet fördelas exakt jämnt mellan dem, 90% av spriten går kanske genom ett rör och bara 5% vardera genom de två andra. Då fyller de två extra i princip ingen funktion.

Re: Enkel och effektiv kolrening

av dilettanten » fre sep 06, 2019 22:09

Jag har bara en en-rörs nerifrån-upp men så här gör jag för att starta upp.

Jag "primar" med vatten, och för att få ut all luft suger jag i utloppsslangen och skapar ett undertryck som tvingar igen vätskan.

Det kommer ofta en hel del luft i början efter att jag fått igenom vatten initialt så det lönar sig att inte börja fylla med sprit direkt efter att vatten börjat komma.

Jag har svårt att förstå vitsen med en tre-rör-i serie, enklare vore väl så fall tre helt separata enrörs där man fördelar spriten över tre parallella rör?

Samma nytta men tre gånger så snabbt och man har mycket bättre kontroll...eller har jag missat nåt?

Re: Enkel och effektiv kolrening

av Bryg » sön feb 10, 2019 20:44

Jag gjorde ett försök till en nerifrån-upp med tre rör.

Men jag fick inte något ur, inte ens ur första röret. Lät det stå över natten...

Kan luft i rören orsaka detta? Jag hade blött kol, men hällde inte i vatten, utan satte i spriten direkt.

Annars kan jag tänka mig att fallhöjden var för liten.

Någon som gjort en nerifrån upp med tre 1.5m rör? Hur stor fallhöjd?

Re: Enkel och effektiv kolrening

av latmasken » tor dec 01, 2016 16:35

Hur kommer det sig då att olika vodka smakar olika? Om den destilleras till 96% kommer den att bli helt smaklös och all vodka skulle smaka likadant.

De destillerar till 96%, sen späder de ut den med vatten och tillsätter en liten mängd finkel för att ge smak. Vi snackar om kanske en droppe på 10 liter.

Vodka tillverkas alltså av jordbruksalkohol, det är inte jordbruksalkohol.

Om du läser punkt c så står det:
c) Endast sådana naturliga smakämnen som finns i destillat som erhållits från de jästa råvarorna får tillsättas.
Dessutom får drycken ges särskilda organoleptiska egenskaper, dock inte en dominerande arom.
Det innebär ju att man kan ta smakämnen från heads och tails (de har ju erhållits från de jästa råvarorna) och tillsätta för att ge vodkan karaktär.

Re: Enkel och effektiv kolrening

av Skyldig » tor dec 01, 2016 15:08

Till Dig som påstår att vodka har finkel smak. Den får inte tillverkas på det sättet, utan är jordbrukssprit som skall destilleras till 96% absolut ren smaklös sprit. Se EU direktiv, EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 110/2008 som reglerar hur all sprit måste tillverkas och vilka grader av % de måste högst destilleras till om det inte är jordbrukssprit som skall vara 96% dit vodka, gin mm hör.

Re: Enkel och effektiv kolrening

av Skyldig » tor dec 01, 2016 14:58

Vid mitt besök på Tullens laboratorium där smuggelsprit undersöks, lärde de mig hur gör absolut ren sprit av hembränt som inte kan klassas som hembränt. Först kan sägas att det mesta som smugglas in håller klassen hembränt och kommer i kvantiteter om 20 tusen liter. Spriten är inte olagligt tillverkad, men så fort den är innanför våra gränser döms Du för innehav av olagligt tillverkad sprit. En normal arbetare får 50 dagsböter a 200:- = 10 tusen för en flaska i böter.
De visa analys besked på deras egen tillverkade hembrända sprit hur den renas i kol en gång, skitig, resultat efter två gånger fortfarande oren något, men vid tredje gången absolut ren från finkel rester.

Andra gångens kolet duger gott att åter använda som första gång, tredje gångens till andra gång och helt nytt rent till tredje gången. Och man får en excellent ren fin sprit.
Själv använder jag 10 cm tjocka avloppsrör 100 + 20 cm långa och stryp kran längst ned och 10 l hink upptill med specialgjort föste insatt i botten som passar ned i röret.

Re: Enkel och effektiv kolrening

av trelleburgaren » fre nov 25, 2016 21:44

Jag gjorde som så att jag kopplade loss slangen från rör två underifrån och höll den i nivå med toppen på rör 1. När slangen var full med vatten kopplade jag på den igen och voila, ingen luft


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Enkel och effektiv kolrening

av latmasken » fre nov 25, 2016 20:38

Du menar slangen som går från upptill på rör 1 till nertill på rör 2? Det gör väl inget att det är luft där så länge spriten rinner ner i slangen? Luften kommer väl att försvinna vartefter rör 2 fylls (nivån i slangen kommer att bli samma som nivån i röret).

Det som händer är att från ditt kärl så fylls det första röret långsamt. När det första röret är fullt så rinner spriten som är högst upp via slangen ner till botten av rör 2 (man kan säga att rör 1 "rinner över"), så fylls rör 2 långsamt tills det är fullt och då rinner den översta spriten där ut slangen till ditt uppsamlingskärl (rör 2 "rinner över").

Re: Enkel och effektiv kolrening

av trelleburgaren » fre nov 25, 2016 14:24

trelleburgaren skrev:
latmasken skrev:Får ur luften från vad? Har du byggt ett korrekt nedifrån och upp så kommer ju spriten att stiga i rören och trycka luften framför sig?

Kör man uppifrån och ned finns det däremot risk att det bildas luftfickor. Men en av poängerna med nedifrån och upp är ju just att konstruktionen gör att man slipper luftfickor.
Har två rör med en silikonslang mellan. I denna silikonslang finns massor av luft

Och ja, nerifrån och upp

Skickat från min iPhone med Tapatalk

Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Enkel och effektiv kolrening

av trelleburgaren » fre nov 25, 2016 14:24

latmasken skrev:Får ur luften från vad? Har du byggt ett korrekt nedifrån och upp så kommer ju spriten att stiga i rören och trycka luften framför sig?

Kör man uppifrån och ned finns det däremot risk att det bildas luftfickor. Men en av poängerna med nedifrån och upp är ju just att konstruktionen gör att man slipper luftfickor.
Har två rör med en silikonslang mellan. I denna silikonslang finns massor av luft


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Enkel och effektiv kolrening

av latmasken » fre nov 25, 2016 14:23

Får ur luften från vad? Har du byggt ett korrekt nedifrån och upp så kommer ju spriten att stiga i rören och trycka luften framför sig?

Kör man uppifrån och ned finns det däremot risk att det bildas luftfickor. Men en av poängerna med nedifrån och upp är ju just att konstruktionen gör att man slipper luftfickor.

Re: Enkel och effektiv kolrening

av trelleburgaren » fre nov 25, 2016 12:12

Jag blir knäpp i huvudet. Hur får jag ut luften? Har försökt med att ta ner hinken, men luften går ej ur för det. Hur lång tid ska det ta för luften att gå ur?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Enkel och effektiv kolrening

av latmasken » fre okt 21, 2016 8:48

Olike brännartyper förklaras här
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=22&t=12350

Med en rätt byggt VM (och det är inte så extremt svårt) så får man (sägs det i alla fall, jag har inte personligen provat) ut 95% etanol som är så ren att den inte behöver kolas. Bara att späda ut till önskad styrka och dricka.

Nackdelen, om man nu ska tala om nackdel, är ju att den blir i princip smaklös (eftersom den är så ren). Det som smakar i vodka är den lilla mängd finkel som finns kvar.

Det påstås att när de tillverkar Absolut så destilerar de 95% etanol och sen blandar de i lite lite grann av en "finkelcocktail" för att ge rätt smak på den. Det är nämligen mycket enklare att i en stor industriell destillationskolonn destilera fram ren 95% smaklös etanol än att försöka destillera fram nåt runt 50-60% med smak.

Re: Enkel och effektiv kolrening

av trelleburgaren » tor okt 20, 2016 15:51

latmasken skrev:Med "nerifrån och upp" (som den här tråden handlar om) så går det utmärkt att dela upp röret i flera kortare.

Det är spritens tid i kontakt med kolet som är intressant, allt handlar alltså om att låta spriten flöda så sakta som möjligt genom kolet.

Ännu bättre är ju dock att istället bygga en VM och slippa kola spriten.

Jo, jag har förstått att det har med tiden att göra, men min fråga var huruvida jag behöver sätta den högre för att jag delar upp den på fler rör? Och en fråga till. Om det så droppar 1 ml/dygn, "äter" inte kolet alkoholen då?

Jag har läst mycket tycker jag, men VM har jag inte stött på. Vad är det?

Upp