av dud » sön nov 22, 2020 21:01
Att hålla koll på vikterna är att föredra. Vinkonentratet jag köpte uppgav inte sockerhalten, så Oechslemätaren kom väl till hands för att uppskatta mängden socker. Man kan spä ut med vatten och korrigera Oechslevärdet proportionerligt om gradskalan inte räcker. I en ojäst blandning är allt detta oproblematisk tillsammans med en bästa gissning vad det är för typ av socker. Sackaros har ju en densitet på 1,59 g/ml, inversen på det är ju ca 0,63 ml/g, så det stämmer ju.
Etanolet alltså både blandas ickelinjärt med vattnet och under sin tillblivelse dessutom, enligt vad jag läste i din tråd, förbrukar vatten. Så det är ju inte så lätt som jag först tänkte, att korrigera för hur den totala vinblandningen har förändrats i volym för att komma fram till andelen vatten som finns i blandningen.
Kunde man fastställa andelen vattenvolym i den jästa blandningen så går det att med de två ekvationerna för volym respektive vikt som Oechslemätaren genererar att lösa ut kvantiteterna, både vikt och volym, för alkohol och socker. Två ekvationer med två okända variabler ger ju en entydig lösning i ett linjärt system.
Men jag är bara en mjukvaruingenjör. Bortom linjär algebra förvandlas jag nog mer till en alkemist än en kemist!
Att hålla koll på vikterna är att föredra. Vinkonentratet jag köpte uppgav inte sockerhalten, så Oechslemätaren kom väl till hands för att uppskatta mängden socker. Man kan spä ut med vatten och korrigera Oechslevärdet proportionerligt om gradskalan inte räcker. I en ojäst blandning är allt detta oproblematisk tillsammans med en bästa gissning vad det är för typ av socker. Sackaros har ju en densitet på 1,59 g/ml, inversen på det är ju ca 0,63 ml/g, så det stämmer ju.
Etanolet alltså både blandas ickelinjärt med vattnet och under sin tillblivelse dessutom, enligt vad jag läste i din tråd, förbrukar vatten. Så det är ju inte så lätt som jag först tänkte, att korrigera för hur den totala vinblandningen har förändrats i volym för att komma fram till andelen vatten som finns i blandningen.
Kunde man fastställa andelen vattenvolym i den jästa blandningen så går det att med de två ekvationerna för volym respektive vikt som Oechslemätaren genererar att lösa ut kvantiteterna, både vikt och volym, för alkohol och socker. Två ekvationer med två okända variabler ger ju en entydig lösning i ett linjärt system.
Men jag är bara en mjukvaruingenjör. Bortom linjär algebra förvandlas jag nog mer till en alkemist än en kemist!