Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

[Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av ManneSilv » ons dec 28, 2016 11:17

Hejsan, Har det blivit några nya försök, vore kul att få läsa mer från dig:)

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Kithiva » tis nov 10, 2015 22:40

Haha hur i hela friden fick jag för mig att den var i pulverform??
Jag skyller allt på den hemska förkylningen xD

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Weinkeller » tis nov 10, 2015 22:37

Ja, det är Star-San, flytande och bra grejer att döda bakterier med.

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Kithiva » tis nov 10, 2015 22:33

Weinkeller skrev:Jag visste inte ens att det fanns Star San på pulver..
Denna tänkte jag på http://shop.humle.se/utrustning/rengori ... 18-ml-4-oz

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Weinkeller » tis nov 10, 2015 20:23

Jag visste inte ens att det fanns Star San på pulver..

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Kithiva » tis nov 10, 2015 20:04

Weinkeller skrev:Pbw + Starsan
Vilken Star San är att rekommendera? Pulver eller flytande?

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Kithiva » mån nov 09, 2015 19:06

Efter en helgs funderande och studerande så tror jag mig ha hittat felet med min bryggd.
Det är mest troligt oxiderat.
De videos och guider som jag kikat på så prata alla om vid buteljeringen så ska slangen ner i flaskan för att det inte ska tillsättas syre vid påfyllningen.
Dvs inte "spolas" ner i flaskan utan fylla på den långsamt.
Jag använde mig av en steril tratt och hällde ner mjödet. Så det vill säga att det blev ju syresatt under påfyllningen.

Jaja det är såhär man lär sig. Av sina misstag. Vet dock inte om jag ska hälla ut allt och börja om eller om jag ska låta det stå och se om tiden förbättrar det hela.
Nu är jag dock taggad för att börja om och nu vet jag hur jag iaf ska och inte skall göra.
Vi får se om det blir vintermjöd 2015 eller nyårsmjöd 2016 ;)

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Weinkeller » tis nov 03, 2015 22:42

Pbw + Starsan

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Kithiva » tis nov 03, 2015 22:11

Weinkeller skrev:Just den näringen, en tesked räcker. Flytande är formen på jästen, dvs blöt/flytande inte torrjäst. Du aktiverar jästen genom att pressa sönder behållaren inuti jästpaketet och väntar tills det svällt upp innan du tillsätter jästen. 18C är en bra omgivande jästemperatur.
Då får det nog bli den. Vill att mjödet ska vara lite sötare och inte så torrt.
Första satsen får ligga på lagring till den dagen då jag råkar hitta den och undra när fasiken jag gjorde den :roll:

Edit: Sitter o kollar på saker att beställa på humle.se. Vilket/vilka produkter är enklast / bäst att använda för rengöring av alla flaskor, damejeannet o tillbehör?

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Weinkeller » tis nov 03, 2015 20:41

Just den näringen, en tesked räcker. Flytande är formen på jästen, dvs blöt/flytande inte torrjäst. Du aktiverar jästen genom att pressa sönder behållaren inuti jästpaketet och väntar tills det svällt upp innan du tillsätter jästen. 18C är en bra omgivande jästemperatur.

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Kithiva » tis nov 03, 2015 20:33

Weinkeller skrev:Givetvis kan det vara oxiderat om du inte använt ett syretätt kärl vid lagring (efter jäsning) eller nallat i tid och otid. Troligast är väl högre alkoholer som du får av varm jäsning. Typ av jäst väljer du lämpligen efter alkoholhalt och de egenskaper du vill att mjöden ska ha. Wyeast har en jästnäring som funkar utmärkt. Absolut ett helt paket även i fem liter.
Hur gammal är mjöden? Min erfarenhet är att mjöd, särskilt stark sådan blir bättre efter något halvårs lagring.
Mjödet sattes den 14e oktober 2014 så drygt 12 månader och 2 veckor gammal. Smaken har varit ungefär det samma sedan efter klarningen var klar tills nyligen när jag tog fram flaskorna.

De enda gånger som den har blivit utsatt för syre är...:

Jästes i jästunna - Öppnades för att byta till annan jästunna och ställas för sekundärjäsning.
Efter det så hälldes det över i glasdamejeanne för klarning.
Efter det så buteljerades de.
Kollade över dem vid midsommar och konstaterade den äckliga smaken (hade en flaska som jag öppnade).

Så den har ju inte varit öppen mer än de gånger den faktiskt har behövt vara öppen (omtappning för klarning osv).

Wyeast jästnäring, är det denna du tänker på? http://shop.humle.se/jast/jastnaring/wy ... aring-42-g

Kan man ta för mycket näring? Tänker på att det är ju svårt att få just på grammet rätt mängd.
Om man häller i en påse med Wyeast sweet mead, hur mycket jästnäring tror du man behöver ta av den isf?

Sen en till fråga: Vad jag förstått så är Wyeast en "flytande" jäst. Hur ter den sig mot torrjäst? dvs stannar den kvar uppe hela tiden eller den blandas ut i musten precis som torrjäst?!

Tack än en gång för alla svar till en stackars förvirrad nybörjare :oops:

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Weinkeller » tis nov 03, 2015 18:56

Givetvis kan det vara oxiderat om du inte använt ett syretätt kärl vid lagring (efter jäsning) eller nallat i tid och otid. Troligast är väl högre alkoholer som du får av varm jäsning. Typ av jäst väljer du lämpligen efter alkoholhalt och de egenskaper du vill att mjöden ska ha. Wyeast har en jästnäring som funkar utmärkt. Absolut ett helt paket även i fem liter.
Hur gammal är mjöden? Min erfarenhet är att mjöd, särskilt stark sådan blir bättre efter något halvårs lagring.

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Kithiva » tis nov 03, 2015 13:42

Nu har jag funderar fram och tillbaka angående mjödet och en tanke har slagit mig.

Kan det vara så att mjödet är oxiderat? Där av den fräna stickande smaken?
Om så är fallet, finns det något att göra eller är det bara att slå ut allt i vasken? Ställa allt på lagring och glömma bort i några år? Har ju som sagt redan testat att söta upp det med mer honung samt syra-justerat det.

Sen är det två frågor till som jag funderar på.
1. Jag är inne på att sätta en ny sats med mjöd. Första frågan rör jästen. Kan man få "för mycket" jäst i sin must? Jag tänkte sätta ca 5 liter igen men vet inte om t.e.x 1 paket http://www.pgw.se/wyeast-mjodjast-sot-4184.html är för mycket för det. Står ju att den räcker till 20-25 liter.

2. Funderar som sagt på ovan jäst. Eller på http://www.pgw.se/jaskit-pgw-s-mjod.html
Vad säger ni? Wyeast eller Lalvin D47? Lalvin är ju ett komplett kit med jäst o näring.
Vilken näring bör jag ha till Wyeast?


Blev kanske flera frågor i en men jag är tokförvirrad och tar emot all info jag kan få från Er. Har sökt runt på forumet och blir inte klok. Vill inte att min nästa sats ska slua i sammma som min första.

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Kithiva » ons okt 28, 2015 11:45

Dags för en liten uppdatering.
Jag har nu tillsatt jäststopp för att få död på jästen. (visste dock inte hur mycket, tog ca 1/4 påse till mina 5 liter som nu snarare är typ 3 liter efter spill och slarv xD ) Har även eftersötat med lite honung.

Provsmakade idag. Smakade bättre. Tillsatte lite citronsyra och tänkte låta den stå.

Det som oroar mig är att innan jag tillsatte citronsyran så var det en brännande smak i det.
Vad jag kunnat läsa mig till här på forumet så är det någon som borde försvinna efter lagring.

Så jag tror att jag låter mjödet stå i damejeannen i nån vecka i mitt förråd (runt 0an nu i temp där) och sedan tappar jag om den till flaska och låter det hela vara en längre tid.

Re: [Nybörjare] Kithivas mjödlogg

av Weinkeller » tis okt 27, 2015 10:03

Kithiva skrev:
Weinkeller skrev:Har du sötat upp mjöden med honung så den inte är kruttorr?
Det har jag förvisso inte gjort. Hur går man tillväga? Följde receptet här på faqn men den säger inget om eftersötning.
Du behöver då använda jässtopp. Som det är nu kan du ju testa att lösa 10g God honung i en halvliter mjöd. Smaken brukar bli trevligare. Vidare kan syran behöva justeras. Det kan du också testa genom att lösa lite citronsyra i vatten och droppa I glaset.

Upp