Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Tips vid bygge av jäskärl.

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Tips vid bygge av jäskärl.

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av Michael » sön jan 17, 2016 18:18

Inget syre kommer åt ölen, varken under jäsning, klarning eller kallkrasch.
Man kan tvångskolsyra i samma fat som det jäst, och då ha 0,5bar som startnivå på CO2.
När man vill ta ett prov trycker man ur öl ur fatet, utan att riskera infektion.
Behöver man öppna fatet av någon anledning, kanske torrhumling går det rätt så lätt att trycka ur syret och ersätta det med CO2. Jäsningen ska bli renare och man ska kunna ha högre temp än vanligt för jästen och ändå få ett bra resultat.

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av GrimReaper » sön jan 17, 2016 15:26

Vad är fördelarna med tryckjäsning?

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av Michael » sön jan 10, 2016 16:23

Alla sätt är bra utom de dåliga, har inte jäst med högre tryck än 0,5bar så min erfarenhet är begränsad. Prova gärna med 1bar och berätta hur det gick.
Jag brygger förvisso lager och jästempen är 10° så det kanske gör att fungerar bra med lägre tryck.

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av devvar » sön jan 10, 2016 15:37

Tack för tipset.
Jag har monterat ett klassiskt jäsrör i den övre kranen, så då ventilerar jag ut luften o sen stänger jag ventilen och börjar tryckjäsa.
Har läst att jäst mår bra i ett övertryck på 15 psi, men ska börja testa med 8 psi som du föreslår.
Det finns en luftficka på ca 20 liter över vätskan, vill inte brygga full sats första gången före man vet att allt fungerar som det ska.
Finns en hel del fix kvar att göra för att få allt runt om kring riktigt smidigt, men det får man ta som ständiga förbättringar.

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av Michael » sön jan 10, 2016 15:06

Hur stor gasficka har du?
Låter du kranen vara lite öppen tills jäsningen har kommit igång ventilerar du ut allt syre med en gång, sen kan du stänga kranen och justerar pysventilen till ca 0,5bar.

Bygg inte upp för mycket tryck när det jäser, en halv bar är rätt lagom, risken är annars att det skummar upp ur ventilen med tillhörande rengöring.

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av devvar » sön jan 10, 2016 14:44

Nu testar jag tryckjäsning för första gången. Det är spännande att få se om man lyckas, eller om man kommer ner till en liten insjö imorgon :)

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av devvar » lör jan 09, 2016 15:48

Gjutningen av tätningen blev mindre lyckad, så det har slutat med att jag silikonar igen båda gavlarna i väntan på nya uppslag. Som det ser ut nu så blir det bryggning i det nya imorgon.
Det är lite småjusteringar kvar att göra men det får ske allt eftersom.
Här är några bilder medans jag väntar på att silikonet härdar.
IMG_1423.JPG
IMG_1423.JPG (70.44 KiB) Visad 283 gånger
IMG_1424.JPG
IMG_1424.JPG (50.74 KiB) Visad 283 gånger

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av devvar » tor jan 07, 2016 14:49

låter intressant. om det inte fungerar att gjuta en tätning ska jag försöka med lim tror jag

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av Michael » tor jan 07, 2016 11:16

Det går tydligen att limma silikon.
http://www.tribotec.se/blogg/fem-metode ... a-silikon/

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av latmasken » tor jan 07, 2016 10:31

Gör slangen 2-3 mm för lång så skarven pressas ihop?

Annars försöka sammanfoga skarven på nåt sätt. Gummislang är ju lite svårt (men solution för cykelslang borde kanske funka), PVC-slang borde ju gå att smälta ihop (man värmer en plåt, trycker ändarna av slangen mot varsin sida av plåten och drar sen av dem åt samma håll så de trycks ihop direkt när de lämnar plåten).

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av devvar » ons jan 06, 2016 19:39

Hej
Det var i skarven som det tryckte igenom tyvärr.
Jag trodde det skulle fungera men tji fick jag.
Jag har gjort silikontätningen ca 4-5mm tjock, så det finns lite material att trycka ihop.
Jag hoppas det fungerar, annars får jag testa något annat

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av Michael » ons jan 06, 2016 19:19

Jästen slutar att jobba vid ca 2bar har jag läst någonstans så bygger du för att det ska hålla vid 3bar har du marginal.

Jag har provat att gjuta packningar i silikon men det är svårt att få till bra ytor förutom i formen då, att renskära efteråt funkar inte. Vad var det som inte fungerade med slangen? Skarven är inte lätt men det borde fungera.
Har själv funderat på att använda silikonslang som tätning, dock inte vid 3 bar utan betydligt lägre tryck.

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av devvar » ons jan 06, 2016 13:50

Trevlig fortsättning på er.

Efter ett fallerat test med v tätning i tryckkärlet så håller jag på att testa att gjuta egna tätningsringar i silikon.
Är det någon som har testat detta som kan dela med sig av erfarenhet?

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av devvar » tor dec 31, 2015 10:41

Tackar för tipset.
Jag har kanske löst det på annat sätt, ska testa att ta en slang och skära den på längden och ha den som v tätning.

lite tur ska jag ta och trycktesta anordningen i helgen.
Ska bli riktigt spännande.
Om allt håller ihop vid 3 kg så borde det inte vara något problem i bryggning.

Det enda som saknas är 2 rostfria övergångar från 3/8" till 1/4" för tappkranarna.

Gott nytt år på er alla.

Re: Tips vid bygge av jäskärl.

av Shoegazers Anonymous » mån nov 30, 2015 11:48

devvar skrev:Nu håller jag på att leta efter gummiduk i 2-3 mm som är livsmedelskassad. Är det nån som vet vart man kan köpa det på lösmeter? Känns lite onödigt att köpa en rulle för att använda 1m.
Kuntze är "specialister på gummi och plast" och de har bra koll. Slå dem en signal. Jag vet inte om de har livsmedelklassat, men det kan vara värt ett telefonsamtal. Om inte annat så kanske de har några tips.

http://www.kuntze.se/

Upp