Presentation:
Här har jag tänkt informera om hur mitt mjödbryggande går.
Just nu har jag en provsats som står och väntar på att få jäsa färdigt.
Jag är en nybörjare när det gäller att brygga mjöd, men när jag är klar med provsatsen tänkte jag börja experimentera lite.
Just nu har jag försökt att plugga på så mycket jag kan tänkas behöva veta angående hur man gör mjöd.
Jag har läst mycket på t.ex:
http://www.bryggforum.nu/viewforum.php?f=21
http://mead.forum24.se/mead-forum-1.html
Där finns massor av info, recept, och dessutom folks erfarenheter av att göra mjöd.
Jag vet fortfarande inte riktigt hur jag ska göra rent praktiskt i slutet av jäsningsprocessen (dvs. utjäsning, omtappning och buteljering) och läser man på de 2 forum jag länkar till ovan så går åsikterna isär väldigt mycket angående vad som är rätt eller fel. Jag ska försöka forska lite mer i detta för att skaffa mig en uppfattning om vad som är lämpligast.
Provsatsen jag har gjort nu är gjord enligt följande recept:
-2.8kg honung
-6liter kranvatten
-1msk kanel
-1st ca 5cm ingefära-rot, skalad och skivad
-3st citroner, skalade och skivade
-Öljäst, “noname”, från www.partaj.se
-½dl torkad humle
Jag kokade i omgångar upp den totala vattenmängden i vattenkokare och rörde ner all honung.
Sen slängde jag i allt annat, på med jäsrör och in i badrummet.
Jag jäser i en jäshink eftersom det är mycket lättare att hålla rent än en dunk och mycket smidigare allmänt sett. Hinken står som sagt i badrummet, uppallad från golvet, med 2 handdukar runt sig.
Temperaturen i badrummet ligger på runt 22 grader.
Före jäsning
Jäsning pågår
——-
Detta har hänt:
v8. 20090219
-Start-
kl.1800 förslöts brygden och väntan på det första klucket inleddes.
kl.2300 upptäcktes första klucken med glädje! Detta gick väldigt fort.
–
v8. 20090222
kl.1700 upptäcker jag att jäsningen har avtagit. Med rädsla för att nåt har hänt och för att garantera att jäsningen verkligen fortskrider ett tag till så dunkar jag i 2dl äppeljuicekoncentrat och 100gram honung.
kl.2000 har jäsningen tagit fart igen!
–
v8. 20090223
kl.2000 märker jag att vattennivåerna i jäsröret har börjat dra sig tillbaka. Har jäsningen slutat igen? Jag bestämmer mig för att vara lite kall och inte göra nåt förhastat utan vänta ytterliggare. Mat har ju jästen verkligen, så antagligen har den börjat avta på riktigt eller så tar den en paus bara.
Imorgon ska jag köpa mig en oechslemätare/hydrometer (googla gärna det) för att kunna hålla lite koll på läget.