Vinprovning
I tisdags (9/2) var jag på en av systembolagets dryckesprovningar. Det var Lär dig prova röda viner. Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig av det hela då det var min första “riktiga” vinprovning, så jag var väldigt nyfiken på vad som skulle hända.
När jag kom ner till systemet så stod där ett 20-tal personer och väntade, i blandade åldrar. Ganska snart släpptes vi in, och att få sätta sig till bords inne på systemet mellan hyllorna och med fyllda glas framför sig var en lite lätt surrealistisk upplevelse. När vi satt oss så började han som ledde tillställningen, en från systembolaget i Varberg, att berätta om hur man gör vin, och då i synnerhet rött vin. På grund av min hobby att göra vin själv, och min vetgirighet så visste jag det mesta sedan innan - När druvan är mogen, skaljäsning, lagring, vilka kemiska ämnen som finns i vinet och dess funktioner. Jag blev lite förvånad över att han inte tog upp den malolaktiska jäsningen bara, eftersom det handlade om röda viner. En sak som han berättade som jag inte visste om sedan tidigare var att många vinproducenter som vill ha den fatlagrade karaktären på vinet inte lagrar på ekfat, utan låter en mindre mängd vin ligga med ekspån tills det har samlat så mycket smak att det blivit ett smak-koncentrat. Detta tillsätts sedan i huvudsatsen tills det att man har nått rätt smak.
Sedan var det dags för själva provningen, och vi hade som sagt fyra glas framför oss. Det första vinet var ljust rött och klart, och i bordsgrannens glas fanns en del vinsten. Det andra glaset var mörkt rött, med en dragning åt det orangea hållet. Jag gissade att det var ett vin med några år på nacken, till skillnad då från det tredje vinet som också var mörkt och klart, men med en dragning åt det lila. Det fjärde och sista vinet var mörkt, mörkt rött och nästan helt ogenomskinligt. Detta beskrev provningsledaren som en tät färg. När vi luktade på vinerna så blev jag riktigt paff! Jag hade aldrig trott att det kunde vara sådan skillnad på viner gjorda på druvor. Det första vinet luktade väldigt bärigt och ungt, och jag kom att tänka på farsans fläderbärsvin, men och körsbär. Efter ett tag kom det fram obehagliga dofter av för stark parfym tyckte jag. Det andra vinet skilde sig kraftigt från det första, då det luktade starkt av trä, choklad och motorolja. Väldigt kraftig lukt, med en kryddig ton. Detta luktade precis som den sortens vin jag gillar att dricka tänkte jag. Det tredje vinet hade en mycket speciell doft det med, med väldigt tydlig doft av björnbär. Så pass tydligt att jag tror inte någon hade kunnat missa den. Det fanns även en doft i det som jag ogillade, men kunde inte sätta fingret på vad det var. Det fjärde vinet var också ett kraftigt, och det passade dess täta röda färg. Det luktade fruktigt, men moget. Trä och gummi var också toner som jag fann, men inte på något negativt sätt.
Sedan var det dags att smaka. Det första vinet smakade precis som jag hade föreställt mig utifrån doften, fruktigt och syrligt, med liten strävhet. Det var en aning bittert tyckte jag. Det andra vinet var min favorit, hett, strävt och tydlig fatlagring. Det fanns även en lite rökig ton i det. Det tredje vinet var tungt och varmt i munnen, lite kryddigt. Helt i linje med sin doft var det, och det det kändes ganska ungt det med precis som det första vinet. Det sista vinet hade en mycket kraftig smak, mogen och lite sträv. Det fanns både frukt och trä i smaken, men jag tyckte att det var lite tråkigt. Vin nummer två var min favorit.
Så vad var det för viner då? När vi var klara så fick vi de presenterade för oss.
- Det första var http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=5460&Butik=0&SokStrangar= Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy. Ljust rött och fruktigt. Jag hade aldrig kunnat gissa att detta var det dyraste av de fyra vi smakade.
- Det andra var http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=2659&Butik=0&SokStrangar= Coto de Imaz Reserva. Min favorit, fatig och mogen.
- Det tredje var http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=22996&Butik=0&SokStrangar= Porcupine Ridge Syrah. Detta föll mig inte alls i smaken, och jag kommer nog aldrig att köpa det själv.
- Det fjärde var http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=6610&Butik=0&SokStrangar= Santa Helena Vernus Cabernet Sauvignon 2006. Helt ok, kraftig smak.
När vinet var uppdrucket var det dags att bege sig hemåt. Det hela var en intressant upplevelse, och jag rekommenderar andra att prova om ni har 250 kronor över någon gång. Det var otroligt att det kunde skilja så mycket mellan olika druvviner, det var som att jämföra fruktviner gjorda på helt olika frukter!