Ekfastkaraktär på Julnubben
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Ekfastkaraktär på Julnubben
Inför varje Jul brukar jag ladda upp ett lager med Julsnaps som jag avnjuter med mina nära och kära samt skänker bort som en perfekt julklapp. De kryddor jag använder är de traditinella julkryddorna samt honung och en skvätt Rom.
Eftersom jag är lite tagen i drycker med en tydlig smak av ekfat (Pomac, Whiskey, vin osv) så undrar jag hur jag ska gå till väga för att sätta ytterligare en dimension av "ekfatskaraktär" till min Julsnaps?
Jag är tacksam för alla svar!
Eftersom jag är lite tagen i drycker med en tydlig smak av ekfat (Pomac, Whiskey, vin osv) så undrar jag hur jag ska gå till väga för att sätta ytterligare en dimension av "ekfatskaraktär" till min Julsnaps?
Jag är tacksam för alla svar!
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
det enkla svaret är väl att du borde prova att bränna ekstickor (elda några ordentligt, och rosta några mer försiktigt beroende på vad du vill ha för karaktär.) och stöpa spriten i det...men var försiktig, och lufta spriten ordentligt efteråt för att mildra den skarpa smaken det kan ge.
sen bör du även blanda in sockerlag som du kan göra på något brunt socker för att få fram karaktären i spriten, och göra det mer till en snaps. men du ska naturligtvis inte sockra upp det till något likörliknande, utan bara krydda det en aning.
sen bör du även blanda in sockerlag som du kan göra på något brunt socker för att få fram karaktären i spriten, och göra det mer till en snaps. men du ska naturligtvis inte sockra upp det till något likörliknande, utan bara krydda det en aning.
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
Vad innebär det att man "stöper" spriten? Skall denna process göras i ett tidigt skede, innan själva kryddningen eller i slutet på lagringen?stillton skrev:det enkla svaret är väl att du borde prova att bränna ekstickor (elda några ordentligt, och rosta några mer försiktigt beroende på vad du vill ha för karaktär.) och stöpa spriten i det...men var försiktig, och lufta spriten ordentligt efteråt för att mildra den skarpa smaken det kan ge.
sen bör du även blanda in sockerlag som du kan göra på något brunt socker för att få fram karaktären i spriten, och göra det mer till en snaps. men du ska naturligtvis inte sockra upp det till något likörliknande, utan bara krydda det en aning.
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
stöper stickorna menar jag, alltså att man lägger stickorna i spriten under en tid.
jag skulle nog börja med eklagringen för att inte distraheras för mycket av annan kryddning när man smakar av lagom mängd eksmak.
här kan du läsa hur qvistus gjorde:
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=16710
jag skulle prova med bara ett par stickor, och lagra i ca 90 dagar.
jag skulle nog börja med eklagringen för att inte distraheras för mycket av annan kryddning när man smakar av lagom mängd eksmak.
här kan du läsa hur qvistus gjorde:
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=16710
jag skulle prova med bara ett par stickor, och lagra i ca 90 dagar.
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
OK, nu börjar dimmorna skingras. Jag blir mer och mer ivrig på att börja experimentera.
Tackar för informationen!
Tackar för informationen!
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
Nu börjar jag få en konkret vision av hur jag ska gå till väga. En fundering kvarstår bara: Storleken på dessa ekstickor?
Är det typ täljda, dm-långa stickor som skall rostas och stoppas ner i spriten? eller större/mindre?
Är det typ täljda, dm-långa stickor som skall rostas och stoppas ner i spriten? eller större/mindre?
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
Spelar inte så stor roll, men tunna stickor ger ju mer yta så att säga.
Jag har kört med täljspån från en gren från en ek (täljt spån med kniv bara).
Jag har kört med täljspån från en gren från en ek (täljt spån med kniv bara).
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
Har täljt till och rostat ekflisorna i ugnen och de luktar rätt gott faktiskt så jag är nöjd med resultatet än så länge. Hur mkt rostat ekflis ska ner i en sjuttis på ett ungefär?
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
Jag micrar min produkt med ekspån, 5gram/ca7dl produkt, 2 omgångar i micron.
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
Tack för tipps och instruktioner. Jag återkommer till Jul angående resultatet!
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
Vad blir det för "produkt" av detta då? Något som liknar visky eller har du en kryddning som du ger ekfatskaraktär?jokkman skrev:Jag micrar min produkt med ekspån, 5gram/ca7dl produkt, 2 omgångar i micron.
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
Ekspånen ger "ekfatskaraktär, "snabb lagning i micron".aftonande skrev:Vad blir det för "produkt" av detta då? Något som liknar visky eller har du en kryddning som du ger ekfatskaraktär?jokkman skrev:Jag micrar min produkt med ekspån, 5gram/ca7dl produkt, 2 omgångar i micron.
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
5gram ekspån ger mycket karaktär, mer än vad man tror....
Har jämfört med "köpes ekspån med essens" från den lokala "hembryggningsbutiken" och 5gram ekspån gav betydligt mer ekfatskaraktär än "köpes"
Du kan läsa mera här: http://bryggforum.nu/viewtopic.php?f=13&t=21269
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
köpte ett par sådana påsar tog en liten flisa som jag tuggade och smakade på. Där fanns en avlägsen aning av whiskey i smaken. Funderar om det blir någon annorlunda effekt om man rostar något av ekspånen i ugnen som det beskrivs i tråden ovanjokkman skrev:Jag micrar min produkt med ekspån, 5gram/ca7dl produkt, 2 omgångar i micron.
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
- jokkman
- Bryggmästare
- Inlägg: 302
- Blev medlem: tis dec 06, 2011 20:48
- Utrustning: Foait :-)
- Ort: Norrland
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
Ekspånen är ganska små så jag är osäker hur mycket man kan "rosta dom i ugnen" har aldrig provat det själv. Trots att dom inte ser ut mycket för världen så ger dom mycket smak. Kanske man kan rosta dom med en "kock blåslampa" (kommer inte ihåg vad dom kallas..) prova en flaska med std spån och en som du har "rostade spån" i. Är mycket nyfiken på resultatetCharlie's Nubbe skrev:köpte ett par sådana påsar tog en liten flisa som jag tuggade och smakade på. Där fanns en avlägsen aning av whiskey i smaken. Funderar om det blir någon annorlunda effekt om man rostar något av ekspånen i ugnen som det beskrivs i tråden ovanjokkman skrev:Jag micrar min produkt med ekspån, 5gram/ca7dl produkt, 2 omgångar i micron.
Använder dessa ekspån: http://allt-fraktfritt.se/ekspan-at-20-25l-vin.html
Hur jag gör när jag "nukar i micron", läs: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=23&t=20508
Jag är inte en komplett idiot, vissa delar saknas......
Re: Ekfastkaraktär på Julnubben
Det går nog att rosta även "sågspån", olika temperatur vid rostningen ger olika karaktär.
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=20538
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=20538
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst