Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).

Egentillverkade och köpes-likörer
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).

Inlägg av ranald »

Dags för årets amaretto:

100 plommonkärnor
3dl ren sprit 40%
0,5dl strösocker
0,5dl farinsocker
1dl vatten

Knäck kärnorna med en nötknäckare. Ta ur mandlarna ocj lägg dem i en konservburk. Häll på spriten. Vänta 3 månader. Sila av kärnorna, spara vätskan (och kanske klarna den). Tillsätt socker och vatten. Skaka några gånger tills sockret löst sig. Spara 1 månad.

Jag har för mig att amaretto görs på mandlar från aprikoskärnor, men det blir rätt bra med plommonkärnor också.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).

Inlägg av ranald »

Receptet behöver justeras något: 200 kärnor.
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).

Inlägg av Flerpen »

Använder du det som koncentrat eller gör du bara 3dl åt gången?
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).

Inlägg av ranald »

Problemet är väl att det går åt 200 kärnor till 3dl. Det finns gränser på hur mycket plommot jag kan äta på en säsong...
Användarvisningsbild
m8e
Bryggmästare
Inlägg: 449
Blev medlem: tis dec 22, 2009 20:17
Ort: Ume

Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).

Inlägg av m8e »

Du behöver ju inte äta alla plommona, de går ju att göra dem drickbara. :wink:

Annars så kanske man skulle kunna använda sån där "bakmassa" eller vad det nu heter. Alltså fuskmandelmassa som innehåller aprikoskärnor :?: istället för mandel. Hur mycket kostar dessa? De måste i alla fall vara billigare än mandelmassa. Amaretto ska ju egentligen göras på aprikoskärnor/mandel...



Annars så kan du kanske kan äta 200 plommon och 200 aprikoser och få en hel flaska? :lol:
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).

Inlägg av ranald »

Kanske man kan köpa bittermandel direkt.
Användarvisningsbild
m8e
Bryggmästare
Inlägg: 449
Blev medlem: tis dec 22, 2009 20:17
Ort: Ume

Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).

Inlägg av m8e »

Tror du det märks det någon skillnad smakmässing mellan plommon, aprikos och bittermandel?

Såg just att man kan köpa aprikoskärnor. :D Så då kan jag glömma bakmassan.

146 kr/500gr på powerfruits:
http://www.powerfruits.se/aprikoskarnor ... eko-/440-0

129 kr/500g och 239kr/1000g på gojibärEtc
http://www.gojibaretc.se/butik/aprikosk ... cwod23oAAQ

115 kr/500g på Rawfoodshop:
http://www.rawfoodshop.se/raw-aprikoskarnor-p-722.html

Finns även på andra ställen.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Plommomkärnsmandelslikör (amaretto).

Inlägg av ranald »

Nej, jag tror inte att man känner någon skillnad. Iallafall inte om man är en glad amatör som jag. Och om man har den inblandad i en likör, eller drink, så lär det spela ännu mindre roll. Jag har använt frn i bakning också....
Skriv svar

Återgå till "Likörer"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster