Hej, god vänner!
Hög tid att sätta de "färska" snapsarna till årets midsommar.
Jag brukar sätta "mjuka" snapsar på Brännvin special, och kryddsnapsarna på Kron. Gott enligt mitt tycke.
Hittills har jag nu satt:
Smedens Akvavit
2 dl Brännvin
3 tsk Kummin
2 tsk Fänkål
1 tsk Anis
Låt stå 5 dygn, sila. Kallagra essensen en tid så att grums faller till botten, häll av den klara essensen. Späd hela essensen med ca 5 dl brännvin för att få ca 70 cl god akvavit.
Lagra mörkt och svalt till midsommar, eller 1-2 år.
Gott som fasen till surdegsbröd med sill.
Veka Vinbär´s
2-3 lösa nävar späda vårblad från Svarta och Röda vinbär
3 dl brännvin
Låt stå 1 vecka, sila bort bladen. Kallagra och sedimentera som snapsen ovan. Späd med brännvin till lagom styrka. Lagra mörkt, svalt och så länge som möjligt.
På gång är även:
-Fläder
-Pors (den ljusa, av spädblad)
Vilka godingar har ni på gång och kan tipsa om till midsommar?
(Senare kommer även kräftsnapsen, julsnapsen och långlagrad bäsk...)
Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Vinbärsessensen är nu en vecka gammal och jag har silat bort bladen. Nu får den stå och gotta till sig.
Den har sådan potential, att jag var tvungen att gå ut och ansa buskarna och sätta en till. Ser redan fram emot midsommar.
Den har sådan potential, att jag var tvungen att gå ut och ansa buskarna och sätta en till. Ser redan fram emot midsommar.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Min älgörtsnaps, som har blivit en succé under året har en given plats på bordet. Får se om någon av björksnapsarna kommer att bli färdiga till midsommar.
Denna kommer jag att prova i alla fall:
1 st citron, det tunna gula skalet
färsk rosmarin, (2 kvistar)
6 st svartpepparkorn, lätt krossade
70 cl brännvin special
2 dl söt sherry
Denna kommer jag att prova i alla fall:
1 st citron, det tunna gula skalet
färsk rosmarin, (2 kvistar)
6 st svartpepparkorn, lätt krossade
70 cl brännvin special
2 dl söt sherry
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Härliga tider.
Prövade av akvaviten i dagarna, inte dumt alls. Den får götta sig vidare till midsommar.
Porsen borde vara utslagen vid det här laget (bladen), så blir att jaga iväg efter dessa.
Prövade av akvaviten i dagarna, inte dumt alls. Den får götta sig vidare till midsommar.
Porsen borde vara utslagen vid det här laget (bladen), så blir att jaga iväg efter dessa.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Var ute och träskade (bokstavligt talat) i kustremsans inkanter, och stötte då på en så redigt grann porsbuske. Plockade en burk full med blad, sedan bar det fort hem och slog över brännvin. Låtit det hela dra i tio dygn. Essensen blev kraftig. Silade av och prövade med att späda med ren sprit samt en skvätt vatten. Mycket lovande.
Nu ska den få lagra te sig ett tag fram över. Blandar troligtvis upp en till kräftfisket. Sedan väntar höstens porskottar.
Slänger nog in en färsk och fräsch dillsnaps till midsommar också. En dillkvist i en kall halvflaska i tolv timmar, sedan serveras den direkt.
Nu ska den få lagra te sig ett tag fram över. Blandar troligtvis upp en till kräftfisket. Sedan väntar höstens porskottar.
Slänger nog in en färsk och fräsch dillsnaps till midsommar också. En dillkvist i en kall halvflaska i tolv timmar, sedan serveras den direkt.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Kan tipsa starkt om att fläder och äkta johannesört är på prima säsong nu.
Satte fläder igår och johannesört för några minuter sedan, som redan börjat ge en röd och fin färg.
En givande brännvinssommar, detta.
Satte fläder igår och johannesört för några minuter sedan, som redan börjat ge en röd och fin färg.
En givande brännvinssommar, detta.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
- Charlie's Nubbe
- Finjäsare
- Inlägg: 66
- Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
- Ort: i Skogen
Re: Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Fläder växer inte här i Jämtland och inte äkta Johannesört heller. Hur smakar den? Kan man använda alla sorters Johannesört?Odqvist skrev:Kan tipsa starkt om att fläder och äkta johannesört är på prima säsong nu.
Satte fläder igår och johannesört för några minuter sedan, som redan börjat ge en röd och fin färg.
En givande brännvinssommar, detta.
Själv plockar jag Älgörtsblomster som brännvinskrydda. Det ger en frisk "sommrig" smak med en hint av körsbär/bittermandel. Den blir fantastiskt god efter ett års lagring.
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Snabb Flädersnaps:
1.Tag det som blir över vid silningen av två satser flädersaft dvs 80st blommor och 6st citroner och en del sockerlag och citronsyra som finns kvar i blommor mm.
2. Häll över två liter vatten och pressa ur tex i en silduk. Häll på tillbringare och drick som det är. Nu har du fått bort det mesta sockret så snapsen inte blir så söt.
3. Nåväl ta nu blomresterna och lägg i en kastrull och häll på 1l neutral sprit. Låt dra 12-24h.
4. Sila sedan av blommorna först genom silduk och sedan genom ett finare filter. Kyl väl och snapsen är klar.
1.Tag det som blir över vid silningen av två satser flädersaft dvs 80st blommor och 6st citroner och en del sockerlag och citronsyra som finns kvar i blommor mm.
2. Häll över två liter vatten och pressa ur tex i en silduk. Häll på tillbringare och drick som det är. Nu har du fått bort det mesta sockret så snapsen inte blir så söt.
3. Nåväl ta nu blomresterna och lägg i en kastrull och häll på 1l neutral sprit. Låt dra 12-24h.
4. Sila sedan av blommorna först genom silduk och sedan genom ett finare filter. Kyl väl och snapsen är klar.
/Weinkeller
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Å fan, det säger du Keller? Så blommorna har så mycket smak och göttigt kvar efter saftningen så att det går?
Vad gäller johannesört kan man göra snaps på den äkta och den fyrkantiga. De andra varianterna vet jag inte. Den äkta ger en mörk och blodröd snaps med en lätt kryddig, söt ton som minner om svarta vinbär, men som inte riktigt påminner om något annat jag smakat.
Vad gäller johannesört kan man göra snaps på den äkta och den fyrkantiga. De andra varianterna vet jag inte. Den äkta ger en mörk och blodröd snaps med en lätt kryddig, söt ton som minner om svarta vinbär, men som inte riktigt påminner om något annat jag smakat.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Ja, inga problem. Mängden är ju grymt stor jämfört med vätskan.Odqvist skrev:Å fan, det säger du Keller? Så blommorna har så mycket smak och göttigt kvar efter saftningen så att det går?
Vad gäller johannesört kan man göra snaps på den äkta och den fyrkantiga. De andra varianterna vet jag inte. Den äkta ger en mörk och blodröd snaps med en lätt kryddig, söt ton som minner om svarta vinbär, men som inte riktigt påminner om något annat jag smakat.
/Weinkeller
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Midsommarsnaps 2014 - Ert brännvinsbord
Där ser man. Kanske ska pröva det idag då. Tog med mig sextio fina blommor hem idag för att göra lite saft på. Får väl slå en skvätt brännvin över dem med sen och jämföra smaken med den "råa" flädern.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster