Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Spädning för högre %.

Hemkryddning, likörer, köpesessenser och allmänna drinktips.
Användarvisningsbild
Charlie's Nubbe
Finjäsare
Inlägg: 66
Blev medlem: tis dec 25, 2012 18:26
Ort: i Skogen

Spädning för högre %.

Inlägg av Charlie's Nubbe »

Om jag har 4 lit lingonsprit på 30% och vill ha upp det till 40% (det ska ändå spädas ut) hur mycket klar 60% ska jag slå i? Lättas skulle det vara om jag hade till gång till 96% men det har jag inte utan jag har bolagets 60%.
Man ska inte bita hästen i mulen innan kon ligger död på isen!
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: Spädning för högre %.

Inlägg av temp_wricko »

4l 30% + 2l 60% -> 6l 40%
/Wricko
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Spädning för högre %.

Inlägg av ranald »

4*30% + x*60% = (4+x)*40%

120 + 60*x = 4*40 + x*40
120 + 60*x = 160 + 40*x
60*x - 40*x = 160 - 120
20*x = 40
x = 40/20 = 2

Tillsätt alltså 2 liter 60%-ig sprit.
Skriv svar

Återgå till "Kryddning, likörer, essenser & drinktips"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster