Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Kaffe eller Te

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Användarvisningsbild
Bushwhacker
Bryggare
Inlägg: 199
Blev medlem: sön jul 27, 2003 2:00

Kaffe eller Te

Inlägg av Bushwhacker »

Här är ett par billiga viner att exprimentera med.

Kaffe vin, 5 Liter Ca: 10,5% (torrt bordsvin)

1 rågad matsked snabb kaffe
225 gr Russin hackade(helst vita, sultanas)
900gr socker
5gr citronsyra
5gr jästnäring, 5gr pectolase
jäst (universal) (förkultiverad)

Lägg kaffe, socker, citronsyra & finhackade russin i jäshinken.
Koka upp 2,5 liter vatten och häll över, blanda väl, låt svalna.
Tillsätt 2 liter vatten, förkulturen & jästnäringen, täck över och blanda
dagligen i 5 dagar.
Sila över i rent jäskärl, toppa med vatten till 5 liter och låt jäsa klart.
Omtappning etc. som vanligt.
(Istället för iskaffe en varm sommardag, eller starkare (mer kaffe/socker) och eftersötat istället för kaffe likör.)

Te vin, 5 Liter Ca: 13%(torrt bordsvin)

4 rågade matskedar löst te eller 8-12 påsar (av favorit te'et)
450 gr Russin (hackade)
1100gr socker
1 apelsin
1 citron
5gr jästnäring
jäst (universal) förkultiverad

Gör 3 liter te, sila ner hett i jäshinken, tillsätt sockret, blanda tills det
har lösts upp helt, häll i russin, saften från citron/apelsin & halva skalet
från vardera.
När det har svalnat så blanda i näringen, jästkulturen & pectolase.
Låt jäsa i 7 dagar, rör om dagligen.
Sila över i rent jäskärl, toppa med kallt te till 5 liter och låt jäsa klart.
Omtappning etc. som vanligt.

Det här vinet kan användas till att blanda i andra viner som är lite
platta/jolmiga. Men det går utmärkt att dricka som det är.
Smaken beror helt på vilken sorts te man använder, så exprimentera med olika sorter [/b]
Användarvisningsbild
Fructis
Föredetta moderator
Inlägg: 744
Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Ort: Sk?neland

Kaffe eller Te

Inlägg av Fructis »

Yes sir ! Te-vin deluxe ! Har gjort några laddningar på te, svartvinbärste bla. ... livsfarligt !
If it's not moving ... ferment it !
Användarvisningsbild
Sneaky
Bryggmästare
Inlägg: 400
Blev medlem: ons maj 21, 2003 2:00

Kaffe eller Te

Inlägg av Sneaky »

kaffe... hmm
det vore verkligen nåt, med tanke på att jag är en stor fantast av just kaffe.
tror du inte bara att det är lite väl svagt, jamenar, när jag gör mitt kaffe brukar jag änvända typ 3 rågade teskedar per kopp,(lite överdrivet, men vafan så gillar jag det, med mjölk såklart!)
I'm over it
You see I'm falling in the vast abyss
Clouded by memories of the past
At last, I see

Disturbed- forsaken(refr?ngen)
Användarvisningsbild
Bushwhacker
Bryggare
Inlägg: 199
Blev medlem: sön jul 27, 2003 2:00

Kaffe eller Te

Inlägg av Bushwhacker »

:D No Problem Sneaky, det är ju snabbkaffe så der är ju bara att tillsätta mer kaffe när det har jäst klart.
Med din dosering blir det väl ungefär 30 matskedar :lol:
Det är bara att experimentera, om det blir för starkt kanske man kan köra det i en potstill och få instant kaffekask :roll:

-Bushwhacker
Morra
Färsk jäst
Inlägg: 12
Blev medlem: sön mar 23, 2003 1:00

Tevin!

Inlägg av Morra »

Har just tappat upp mitt första tevin.

Jag använde citronte som bas.

Starkt blev det, så att ögonen tårades när jag lutade mig över brygghinken :-)

Det jäste ner till -10 oechle. Surt, surt, surt...

Efter sötning upp till +2 oechle och provsmakning får jag nog säga att det blev över förväntan. Luktar gott, smakar gott om än kraftigt, inget man dricker till maten skulle jag tro ;-)

Tack för tipset. Minns att mina föräldrar bryggde på te nån gång på 70-talet. Det var kul att testa!

Morra
Användarvisningsbild
Pontus
Bryggare
Inlägg: 141
Blev medlem: ons sep 03, 2003 2:00
Ort: V?stra Sverige

Kaffe eller Te

Inlägg av Pontus »

Nu blev man altl sugen, Smakar det som vin fast med te smak? :P blir sugen på å testa.!
G?r alltid som du vill, s? l?nge det inte skadar n?gon annan. =)

"Jag vill helldre insupa kunskapen om sprit och njuta av dess ljuvliga doft och smak - snarare ?n att uppleva ruset"
syberjim

te vin javisst!

Inlägg av syberjim »

:lol:
Skall nu börga göra mitt te vin! alla säger att det är skitäckligt att
göra te vin men jag ska göra ett försök ändå!
kommer att använda mig av cerleon löste av bättre qulity och russin
vanligt vinjäst !

hör av mig igen om det blir gött!

Användarvisningsbild
gotlandsdricke
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: tis feb 17, 2004 1:00
Ort: guteland!

Kaffe eller Te

Inlägg av gotlandsdricke »

har nu haft mitt te-vin i tolv dar men ungeför hur länge ska det jäsa
efter 7-dar" det bubblar var tionde sekund men är nere på -5 ockle?
:roll:
Användarvisningsbild
Fructis
Föredetta moderator
Inlägg: 744
Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Ort: Sk?neland

Kaffe eller Te

Inlägg av Fructis »

Om det fortfarande jäser när det är på -5 så betyder det att det kommer att vara färdigjäst inom det snaraste, max nån dag till.

Vad har du använt för te ? Te-vin står nog snart på tur för min del också så jag vill gärna ha tips på sånt som funkar bra.
If it's not moving ... ferment it !
Användarvisningsbild
gotlandsdricke
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: tis feb 17, 2004 1:00
Ort: guteland!

Kaffe eller Te

Inlägg av gotlandsdricke »

haej! tevin är ju en gammal tradition och måste då väll göras på cult-te?
jag använde mig av LIPTON Yellow label tea (long leaf) tog en rågad matsked per liter vatten! totalt 5.5 kg socker på 20 liter vatten kultiverade jästen på hemgjord marmelad utan tillsatser (persika) annars har jag följt recept slaviskt och kombination med ventors starkvinssats!

gotlandsdricke
Användarvisningsbild
gotlandsdricke
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: tis feb 17, 2004 1:00
Ort: guteland!

Kaffe eller Te

Inlägg av gotlandsdricke »

måste säga att efter en si så där 20 dar och första provsmackning av mitt te-vin FAAAAN vad starkt det är ju som sprit men gott som fan!
brygg detta det är en nice suprice! :lol:
Användarvisningsbild
Fructis
Föredetta moderator
Inlägg: 744
Blev medlem: tor maj 29, 2003 2:00
Ort: Sk?neland

Kaffe eller Te

Inlägg av Fructis »

Visst är det farlig ! Som en superstark Ice-tea-grogg. 8)

Sätt en hink gott folk så har ni lite gott att dricka i hamocken i sommar.
If it's not moving ... ferment it !
Användarvisningsbild
gotlandsdricke
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: tis feb 17, 2004 1:00
Ort: guteland!

Kaffe eller Te

Inlägg av gotlandsdricke »

Fructis skrev:Visst är det farlig ! Som en superstark Ice-tea-grogg. 8)

Sätt en hink gott folk så har ni lite gott att dricka i hamocken i sommar.
HE HE HE HEH EHEEEEH!
(min polare drack 1½ liter och däckade på soffan)
Användarvisningsbild
Meehan
Bryggmästare
Inlägg: 225
Blev medlem: mån feb 23, 2004 1:00

Kaffe eller Te

Inlägg av Meehan »

satte en sats te vin igår=)
me liptons forest fruits te...
kommer nog bli gott=)
jag använde starkvins jäst..
fast de har inte börjat jäsa än... jag va klar me de runt 10 igårkväll...
e de normalt? brukar de ta så lång tid??
Användarvisningsbild
gotlandsdricke
Finjäsare
Inlägg: 57
Blev medlem: tis feb 17, 2004 1:00
Ort: guteland!

Kaffe eller Te

Inlägg av gotlandsdricke »

oj vad gör det svaret här? måste blitt fel nån stans
vad jag skrev igentligen var att jag brukar göra en förkultur av
jästen för att det ska komma igång ordengkligt och termometer e ju viktigt som fan så det inte blir för hög temperatur !!
(en flaska kvar! te vin va gött!)
Senast redigerad av gotlandsdricke, redigerad totalt 1 gång.
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster