Apelsinvin
Apelsinvin
Efter har läst Aurora recept här på sidan kunde jag inte låta bli att köra ett likadant, (med lite ändringar)
Detta är alltså mitt första grundläggande vin, innan det ett köpepaket, så är väldigt ny med att göra detta. Så ger gärna kritik, det tål jag..
20 Liter vin
15 kg apelsiner (Skala dom, köra större delen med stavmixern)
5 citroner (Skala, kör med stavmixern
4 kg socker (smälte ner med en del vatten) resten av vattnet efteråt
1 kg russin (Hackade ner dom i mindre bitar)
Börja med att med att ta hand om Apelsinerna samt citronen med att skala varenda kilo Efter detta så mixtrade jag en större del av allt (tänkte att det måste för mer smak om man få hur köttsaften)
Efter det så slå jag i det i hinken, Sockret smälter jag ner tillsammans med en del av vattnet Russinen hackades ner i mindre bitar........ Innan det var dags att slänga ner dom i hinken också
Sen var det dags att slänga i det viktigaste av allt Jästen.. Köpte att paket hos "Partaj" i Stan, han sa att detta är det bra paket, oerfaren som jag är så tog jag det och litade på honom..
På med locket och låter det få bubbla!!!!
Synpunkter??? Tack!
2014-04-28
19.30
Ochelmätare visade 75-80, var väldigt svårt att få exakta värdet, eftersom den är väldigt klumpig mäsken. (A)
2014-04-29
13.15
Nu är den igång iallafall och fått stå några timmar, det har börjat bubbla vilket är positivt.
Detta är alltså mitt första grundläggande vin, innan det ett köpepaket, så är väldigt ny med att göra detta. Så ger gärna kritik, det tål jag..
20 Liter vin
15 kg apelsiner (Skala dom, köra större delen med stavmixern)
5 citroner (Skala, kör med stavmixern
4 kg socker (smälte ner med en del vatten) resten av vattnet efteråt
1 kg russin (Hackade ner dom i mindre bitar)
Börja med att med att ta hand om Apelsinerna samt citronen med att skala varenda kilo Efter detta så mixtrade jag en större del av allt (tänkte att det måste för mer smak om man få hur köttsaften)
Efter det så slå jag i det i hinken, Sockret smälter jag ner tillsammans med en del av vattnet Russinen hackades ner i mindre bitar........ Innan det var dags att slänga ner dom i hinken också
Sen var det dags att slänga i det viktigaste av allt Jästen.. Köpte att paket hos "Partaj" i Stan, han sa att detta är det bra paket, oerfaren som jag är så tog jag det och litade på honom..
På med locket och låter det få bubbla!!!!
Synpunkter??? Tack!
2014-04-28
19.30
Ochelmätare visade 75-80, var väldigt svårt att få exakta värdet, eftersom den är väldigt klumpig mäsken. (A)
2014-04-29
13.15
Nu är den igång iallafall och fått stå några timmar, det har börjat bubbla vilket är positivt.
Senast redigerad av Kladden, redigerad totalt 2 gånger.
Re: Apelsinvin
Du bör ha en öx mätare för att kunna följa alkohol produktionen i vinet
Ingen direkt synpunkt utan snarare ett tips för att göra bryggningen roligare .
Följ gärna upp med hela receptet nedskrivet.
Och en recension av vad det blev ..
Ingen direkt synpunkt utan snarare ett tips för att göra bryggningen roligare .
Följ gärna upp med hela receptet nedskrivet.
Och en recension av vad det blev ..
Re: Apelsinvin
har inget att komma med förutom att det så klart bör heta Apelsvin
Re: Apelsinvin
2014-05-05
Nu har det gått en vecka och det bubbla inte alls så mycket som innan. knappt någpt. Så nu har jag silat av all frukt och ska låta det stå yttligare 1-2 dygn så jästen få göra sitt. Men det lukta fint och det är jag glad över.
Nu har det gått en vecka och det bubbla inte alls så mycket som innan. knappt någpt. Så nu har jag silat av all frukt och ska låta det stå yttligare 1-2 dygn så jästen få göra sitt. Men det lukta fint och det är jag glad över.
Re: Apelsinvin
Nu har det fått jäsa ut i 4 veckors tid, körde jästopp igår och har fått dra i ett dygn, har idag tappat om att, och av min besvikelse så smaka det beskt. :/ Vad kan jag gör åt saken? Hällde i citronsyra precis (enligt detta recept paketet) men om detta inte nu skulle hjälpa.. tips uppskattas! =)
- U2D2
- Finjäsare
- Inlägg: 95
- Blev medlem: mån mar 02, 2015 11:19
- Utrustning: 4st 30 liters hinkar
- Ort: Internet
Re: Apelsinvin
Råkade komma över tråden såhär långt i efterskott, sparade du någon flaska? Skulle vara intressant att veta om besökande möjligen blev bättre efter lite lagring, har hört att det ska vara bästa sättet att bli av med de flesta oförnäma bismakerna
På gång:
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Re: Apelsinvin
U2D2 skrev:Råkade komma över tråden såhär långt i efterskott, sparade du någon flaska? Skulle vara intressant att veta om besökande möjligen blev bättre efter lite lagring, har hört att det ska vara bästa sättet att bli av med de flesta oförnäma bismakerna
Hej, Jaa jag har några flaskor kvar och jag har inte smakat på att. (hae faktiskt glömt av dom) haha
Kanske läge att testa en flaska snart.
- U2D2
- Finjäsare
- Inlägg: 95
- Blev medlem: mån mar 02, 2015 11:19
- Utrustning: 4st 30 liters hinkar
- Ort: Internet
Re: Apelsinvin
Ja, se till att meddela hur det smakar!
På gång:
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Mjöd, Rosé
Färdigt:
2015 Chateau(vitt), Mosel, fläder/äppelvin, Imperial Stout, Rött Lantvin
2014 Äppelmjöd, Honungsmjöd, Mosel, Coopers Draught, Chardonnay, Äppelcider(Ica konsentrat), SkeeterPee
Re: Apelsinvin
Nu har det gått ett tag och jag har smakat på det. :p Fruktansvärt gott faktiskt. Haha..U2D2 skrev:Ja, se till att meddela hur det smakar!
Bytt användanamn med för jag har glömt bort det förra lösenordet. :p
Re: Apelsinvin
Kul att det smakade bra, ska nog ta o testa en 5liters sats själv. Har råsaftscentrifug så gör juice av den. Sen undrar jag om man ska ha i pectolase samt eventuellt tannin? Är det något i receptet du skulle ändrat nu i efterhand?
Pågående:
Svartvinbärsvin på Herrljungasaft 4,5l
Mjöd 5l
Apelsinjuicemäsk 2l
Morotsvin 5l
Cidersats: bulldog perfect pear 23l
Framtiden:
Rödbetssherry
Tomatvin
Risvin
Svartvinbärsvin på Herrljungasaft 4,5l
Mjöd 5l
Apelsinjuicemäsk 2l
Morotsvin 5l
Cidersats: bulldog perfect pear 23l
Framtiden:
Rödbetssherry
Tomatvin
Risvin
Re: Apelsinvin
Jag ska sätta igång en sats i dagarna, hade tänkt mer åt ciderhållet men jag kanske ska ha i mer socker och få vin av det? Kör "fuskvariant" med 2 liter blodapelsinjuice och 3 liter vanlig apelsinjuice. Hade tänkt köra med Lalvin 71b som har gett väldigt god cider. Citron skippar jag då jag inte tål det alls, blir sjuk av en droppe...
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Apelsinvin
Gjorde vin på hälften blodapelsinjuice (Tropicana Sanguinello) och hälften apelsinjuice (Ica Basic 2 liters), startades den 5/1 och jäste snabbt. Lite osäker på när jag silade och tappade på dunk, runt den 15/1 tror jag? Har provsmakat lite och så även idag. Kristallklart, ljust orange, smakar helt ok men bör nog lagras ett tag, smakar inte så mycket. Jäst Lalvin 71b, har slarvat lite med anteckningar så jag vet inte riktigt vad det blev för alkoholhalt, skulle gissa på 11-12% åtminstone men det smakar inte alkohol alls.cissiny skrev:Jag ska sätta igång en sats i dagarna, hade tänkt mer åt ciderhållet men jag kanske ska ha i mer socker och få vin av det? Kör "fuskvariant" med 2 liter blodapelsinjuice och 3 liter vanlig apelsinjuice. Hade tänkt köra med Lalvin 71b som har gett väldigt god cider. Citron skippar jag då jag inte tål det alls, blir sjuk av en droppe...
Kan tänka mig att det kunde vara gott med lite extra kryddning av något slag?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster