Hej, ska sätta en sats bär vin med mest blåbär, björnbär, röda vinbär och hallon och tänkte även ha i lite äpple då det finns gott om här.
Någon som vet något om volymer på både äpple och bären om man vill få ut ca 25 liter vin? Utan att äpplena tar för mycket plats.
Äpplebaserat bärvin
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Äpplebaserat bärvin
Man brukar säga en liter bär per liter färdigt vin. Sen beror det oxå på vilka bär man väjer hallon och äpple tex behöver inte spädas alls eller mycket lite med vatten. Kanske 0,5l per kg bär/frukt.
Förra satsen som jag gjorde till 23 l var 6kg äpple 12kg bär och det vinet blev rätt lagomt i fyllighet. Om man sedan råkar få ett för blaskigt vin kan man alltid göra en f-pack dvs tillföra vinet någon form av juice konsentrat för att få rätt styrka på sitt vin.
Förra satsen som jag gjorde till 23 l var 6kg äpple 12kg bär och det vinet blev rätt lagomt i fyllighet. Om man sedan råkar få ett för blaskigt vin kan man alltid göra en f-pack dvs tillföra vinet någon form av juice konsentrat för att få rätt styrka på sitt vin.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Äpplebaserat bärvin
Gör must på äpplena och ha det som bas istället för vatten. Detta tillsammans med socker ger ett vin med tillräckligt mycket karaktär. Bären kan du sedan använda för att tweaka smaken. 3-6kg till 25l är lagom beroende på intensitet. Mustar du inte är riktlinjen ovan helt ok.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
Re: Äpplebaserat bärvin
Har precis satt mitt första bärvin, första försöket med cider blev över förväntan!
Kokade ihop följande bär, frysta, körde dem i mixer innan jag kokade ihop:
2,25 kg jordgubbar
0,75 kg hallon
0,75 kg björnbär
Kokade ihop bären med Bob lättdryck, utspätt enbart med lika delar koncentrat och vatten:
2 dl svart vinbär
6 dl björnbär hallon
lite extra vatten (5 dl) blev det. Efter uppkok gick det igenom en vanlig sil, blev drygt 4,5 liter.
Tillsatte upptinad must från råsaftcentrifug:
3,5 l äppelmust
1,5 l päronmust
Blev 2 dl bob koncentrerad björnbär hallon till och 3 dl vatten.
Gjorde sockerlag på 10 dl socker och 5 dl vatten.
Mätte Oechsle, trodde att det skulle bli högt pga sockerlagen men "bara" 1065.
Tillsatte rehydrerad jäst Lalvin EC-1118
Nu hoppas jag bara att det jäser. Tänkte tillsätta mer sockerlag efter ett tag, vill hamna på ett lite starkare bärvin, så mycket jästen klarar, ev med lite kolsyra.
Vad tror ni?
Kokade ihop följande bär, frysta, körde dem i mixer innan jag kokade ihop:
2,25 kg jordgubbar
0,75 kg hallon
0,75 kg björnbär
Kokade ihop bären med Bob lättdryck, utspätt enbart med lika delar koncentrat och vatten:
2 dl svart vinbär
6 dl björnbär hallon
lite extra vatten (5 dl) blev det. Efter uppkok gick det igenom en vanlig sil, blev drygt 4,5 liter.
Tillsatte upptinad must från råsaftcentrifug:
3,5 l äppelmust
1,5 l päronmust
Blev 2 dl bob koncentrerad björnbär hallon till och 3 dl vatten.
Gjorde sockerlag på 10 dl socker och 5 dl vatten.
Mätte Oechsle, trodde att det skulle bli högt pga sockerlagen men "bara" 1065.
Tillsatte rehydrerad jäst Lalvin EC-1118
Nu hoppas jag bara att det jäser. Tänkte tillsätta mer sockerlag efter ett tag, vill hamna på ett lite starkare bärvin, så mycket jästen klarar, ev med lite kolsyra.
Vad tror ni?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster