Rött vin på blåa egna druvor 2016
Rött vin på blåa egna druvor 2016
Min vinranka som följde med huset bär frukt i år igen.
Gjort vin två år tidigare på plantan där 2015 blev mycket bättre än första året.
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=22184 Rött vin på blåa egna druvor 2015
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=21097 Min setup och dagbok - rött vin på egna druvor 2014
Det är per idag hög sockerhalt(60-70 oe) i bären som jag inte har haft innan vad jag minns men dock är det tunt med bär, kanske hälften av vad det har varit tidigare år. Osäker på varför.. I år klippte jag inte ner busken alls som förra året. Har det varit för varmt och torrt och jag har vattnat för lite kanske. Den här sommaren har ju varit varm och solig rakt igenom sedan den började och det tycker man ju annars själva busken borde tycka om.
Lite bilder från idag. Kärnorna är fortfarande ljusa så jag väntar lite till med skörden.
Umm kan bara bifoga en fil...
Beställt lite från PGW som bör vara allt jag behöver:
Rödvinsarom - tillsätts med jästen i musten
Vinjäst Rödvinsjäst RC212 - till marcering och jäsning
Edelmans Vinsvavla 10 g - jässtopp när det är dags
Bentonit - eventuellt för att runda av vinet efter första omtappningen
Presentpåse Vin i kvadrat - snygg förpackning hjälper
Gjort vin två år tidigare på plantan där 2015 blev mycket bättre än första året.
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=22184 Rött vin på blåa egna druvor 2015
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=18&t=21097 Min setup och dagbok - rött vin på egna druvor 2014
Det är per idag hög sockerhalt(60-70 oe) i bären som jag inte har haft innan vad jag minns men dock är det tunt med bär, kanske hälften av vad det har varit tidigare år. Osäker på varför.. I år klippte jag inte ner busken alls som förra året. Har det varit för varmt och torrt och jag har vattnat för lite kanske. Den här sommaren har ju varit varm och solig rakt igenom sedan den började och det tycker man ju annars själva busken borde tycka om.
Lite bilder från idag. Kärnorna är fortfarande ljusa så jag väntar lite till med skörden.
Umm kan bara bifoga en fil...
Beställt lite från PGW som bör vara allt jag behöver:
Rödvinsarom - tillsätts med jästen i musten
Vinjäst Rödvinsjäst RC212 - till marcering och jäsning
Edelmans Vinsvavla 10 g - jässtopp när det är dags
Bentonit - eventuellt för att runda av vinet efter första omtappningen
Presentpåse Vin i kvadrat - snygg förpackning hjälper
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Stora skördedagen! Och dags att starta marceringen.
Efterkvistning och mosning är utfallet:
Ca 6 liter mosade vindruvor
Ca 2 liter mosade aroniabär
OE ~73
262 g socker tillsattes nu direkt i musten + jäst + vinarom
Totalt 8 liter must + lite volym som sockret byggde.
Står på värmegolvet och myser nu, fortfarande lite kyligt då bären är nyplockade och ute är det 7 grader.
Om jag vill ha 13% så skall det alltså i ca xxx g socker. Och jag vill avsluta det hela på ca +3 oe grader för att få det runt och fint. Återkommer jag när kikat på de här magiska formlerna igen, glömmer de varje år
Efterkvistning och mosning är utfallet:
Ca 6 liter mosade vindruvor
Ca 2 liter mosade aroniabär
OE ~73
262 g socker tillsattes nu direkt i musten + jäst + vinarom
Totalt 8 liter must + lite volym som sockret byggde.
Står på värmegolvet och myser nu, fortfarande lite kyligt då bären är nyplockade och ute är det 7 grader.
Om jag vill ha 13% så skall det alltså i ca xxx g socker. Och jag vill avsluta det hela på ca +3 oe grader för att få det runt och fint. Återkommer jag när kikat på de här magiska formlerna igen, glömmer de varje år
Senast redigerad av Johh_, redigerad totalt 1 gång.
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Herregud vad det bubblar... ah härligt ljud det där. Nu till huvudräkningen:
Jag har 8 liter mos med 75 öx vilket blir 9,7% om jag jäser ner det till +3(skrev tidigare 73 öx men jag tror det är närmare 75 vid närmare titt). För att komma upp i 13 procent behöver jag alltså få upp alkoholhalten 3,3%... och hoppas jag räknar rätt nu:
3,3(%) x 17(gram socker per %) x 8,3(liter must inräknat socker tillsatsen som bygger volym) = 465g socker
Jag har 8 liter mos med 75 öx vilket blir 9,7% om jag jäser ner det till +3(skrev tidigare 73 öx men jag tror det är närmare 75 vid närmare titt). För att komma upp i 13 procent behöver jag alltså få upp alkoholhalten 3,3%... och hoppas jag räknar rätt nu:
3,3(%) x 17(gram socker per %) x 8,3(liter must inräknat socker tillsatsen som bygger volym) = 465g socker
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Nu har min must stått i 6 dagar.. det har kluckat och jäst extremt mycket och jag har vänt ner musten ca 2 gånger per dag.
Det har hållit ca 25 grader konstant på värmegolvet.
Nu sätter jag i resten av sockret, 213 gram, och låter det stå en vecka till.
Mot 13 procent!!
Det har hållit ca 25 grader konstant på värmegolvet.
Nu sätter jag i resten av sockret, 213 gram, och låter det stå en vecka till.
Mot 13 procent!!
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Intressant läsning, tack!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
cissiny skrev:Intressant läsning, tack!
Varsågod! Kul att kunna förmedla det lilla man kan!
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Min pappa brukade göra vin på egna druvor, det är många år sedan, det blev jättegott! Mitt starkaste minne är nog när jag flyttade till Uppsala, jag och klasskompisen delade på en flaska vitt av egna druvor den första kvällen, blev en kul kväll! Nog preskriberat nu, det var i januari -94...Johh_ skrev:cissiny skrev:Intressant läsning, tack!
Varsågod! Kul att kunna förmedla det lilla man kan!
Själv är jag inne på min andra bryggning, först en äppelcider och nu ett bärvin. Jätteskoj!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Jisses nu när jag checkar OE är den redan på minus 3 ! I med 1g vinsvavla och döda jäsningen!
Jag som hade tänkt stanna på 0 men jaja det blir fina grejer!
Måste titta i mina gamla trådar om OE-graderna sjönk lite hastigt då som nu. Detta var jag inte beredd på.
edit: Jag startade förra årets vin den 13:e oktober och såg -2 i januari månad vilket måste betytt att jäsningen jäst ut av sig självt och stannat på -2 va? Jag stod ju o stirrade mig blind på min refraktometer som konstant visade oe 25 ... medans vinet egentligen jäste ner till -2 under tiden
Jag som hade tänkt stanna på 0 men jaja det blir fina grejer!
Måste titta i mina gamla trådar om OE-graderna sjönk lite hastigt då som nu. Detta var jag inte beredd på.
edit: Jag startade förra årets vin den 13:e oktober och såg -2 i januari månad vilket måste betytt att jäsningen jäst ut av sig självt och stannat på -2 va? Jag stod ju o stirrade mig blind på min refraktometer som konstant visade oe 25 ... medans vinet egentligen jäste ner till -2 under tiden
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Jäsningen har avstannat igår natt eller i löpet av dagen så nu silade jag bort alla druvor och nu är det grov, riktigt blodröd och fint på-vägen-till-vin kvar!
Ca 7 liter kvar och jag tillsatte därmed 14 rostade ekkuber (vet inte varför exakt 14 men det kändes bra) till det här och ställe undan jäshinken på ett lite svalare ställe och på lutning så förhoppningsvis all "sump" nu lägger sig nere i ena hörnet tills nästa omtappning så jag kan behålla så mycket vin som möjligt.
Så jäkla bra att nätet är utav nylon så man verkligen kan ta i och krama ur varenda droppe från musten.
Hoppas det här blir riktigt bra!
Ca 7 liter kvar och jag tillsatte därmed 14 rostade ekkuber (vet inte varför exakt 14 men det kändes bra) till det här och ställe undan jäshinken på ett lite svalare ställe och på lutning så förhoppningsvis all "sump" nu lägger sig nere i ena hörnet tills nästa omtappning så jag kan behålla så mycket vin som möjligt.
Så jäkla bra att nätet är utav nylon så man verkligen kan ta i och krama ur varenda droppe från musten.
Hoppas det här blir riktigt bra!
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
cissiny skrev:Min pappa brukade göra vin på egna druvor, det är många år sedan, det blev jättegott! Mitt starkaste minne är nog när jag flyttade till Uppsala, jag och klasskompisen delade på en flaska vitt av egna druvor den första kvällen, blev en kul kväll! Nog preskriberat nu, det var i januari -94...Johh_ skrev:cissiny skrev:Intressant läsning, tack!
Varsågod! Kul att kunna förmedla det lilla man kan!
Själv är jag inne på min andra bryggning, först en äppelcider och nu ett bärvin. Jätteskoj!
Så trevligt! O ända uppe i Uppsala - hade han druvorna i växthus minns du det? Roligt minne!
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Har flyttat tillbaka till mitt barndomshem, bor med mamma nu, pappa är på äldreboende (demens och amputerade ben). Vinstockarna är kvar, de står skyddat (lä) vid en garagevägg på en låglänt del av tomten. Tyvärr har det varit mjöldagg på dem i flera år. Strax norr om Halmstad, kanske 100 meter från stranden (Kattegatt).Johh_ skrev: Så trevligt! O ända uppe i Uppsala - hade han druvorna i växthus minns du det? Roligt minne!
Pluggade till farmaceut i Uppsala. Visst var det ett roligt minne! Vi hade en jättekul kväll, samma dag som vi flyttade upp.
Edit - var ute och knäppte två bilder, en från sidan som visar att vinstocken/stockarna står i en vindskyddad "grop" och en bild på hur de ser ut. Det blev faktiskt några druvor utan mjöldagg i år, inget jag fick använda dock, pappa fick äta upp dem.
- Bilagor
-
- Vinstock(ar)
- 14794010_10207787983876937_2120464225_n.jpg (82.58 KiB) Visad 2705 gånger
-
- Garageväggen från sidan
- 14798915_10207787983956939_1261478899_n.jpg (70.04 KiB) Visad 2705 gånger
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Nu har jag tappat om en gång för att få bort det grumliga i botten samt får bort ek-kuberna jag tillsatte tidigare. Kvar blev kanske 1-2 dl grovt grumligt vin kvar vilket är ganska litet och jag är nöjd med den lilla förlusten. Jag använde mig utav den här Siphon pumphäverten.
Smaken är väldigt sur/basisk och det har jag ännu inte lärt mig hur jag skall hantera... söta bort det känns ju inte helt bra. Kanske borde jag ha stoppat i lite mer socker och dödat jäsningen på +5 oe men det hann jag inte, i år heller
Nu ska jag se om jag hittar mitt klarningsmedel som jag kan tillsätta och så väntar jag väl ca en månad till innan jag flaskar.
Smaken är väldigt sur/basisk och det har jag ännu inte lärt mig hur jag skall hantera... söta bort det känns ju inte helt bra. Kanske borde jag ha stoppat i lite mer socker och dödat jäsningen på +5 oe men det hann jag inte, i år heller
Nu ska jag se om jag hittar mitt klarningsmedel som jag kan tillsätta och så väntar jag väl ca en månad till innan jag flaskar.
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Väldigt märkligt. Sedan jag tillsatte klarningsmedlet så har det nu börjar klucka "baklänges" i vattenlåset.... Jaja...
Re: Rött vin på blåa egna druvor 2016
Sådär julklappsspelet fixat det blev väldigt basiskt så eftersötning behövdes men nu blev det väldigt bra. Fick ut ca 10 flaskor på 6 liter. Färgen är jättebra och det är väldigt klart och fint att titta på. Glömde dessvärre hälla upp till ett glas och fota men det får bli sedan vid öppning
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster