Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Vilken jäst föredrar ni?

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Vilken jäst föredrar ni?

Inlägg av cissiny »

Hoppas att det är ok att jag startar en ny tråd - hittade ingen specifikt om olika jästsorter.

Min första bryggning är klar för tappning och den blev långt över förväntan, egentligen cider men jag har jässtoppat för att kunna eftersöta med socker. Använde en billig jäst med kort utgångsdatum, det känns som om den var helt rätt för mitt projekt:
Lalvin 71B http://www.lallemandyeast.com/company/p ... wine-yeast

Nu blir nog nästa projekt mer ett starkare bärvin, dock tillverkat på ungefär samma sätt. Funderar på att försöka få det ganska starkt, så mycket som jästen klarar, ev jäser jag inte ut hela vägen (men nästan), kanske kan det bli en aning kolsyra av det men samtidigt tillräckligt med sockertillsats för att det ska bli viss restsötma. Bubblorna är inte ett måste, men det kunde vara kul med lite pärlande åtminstone. Kan inte eftersöta med annat än socker pga min känsliga mage. Tänkte köra på must från främst äpplen och en hel del hemgjord saft på frysta bär (blåbär, jordgubb, hallon) och lite päronmust. Den här gången ska jag fylla upp min 15-liters jäshink mer, kanske 10-12 liter tänkte jag.

Har ett paket jäst kvar men vet inte om det är helt rätt, kanske ska köpa hem mer av 71B?
Det jag har är Lalvin EC-1118 http://www.lallemandyeast.com/company/p ... wine-yeast

Är det stor skillnad på olika jästvarianter, vilka rekommenderar ni till olika typer av vin/cider?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Vilken jäst föredrar ni?

Inlägg av ranald »

Alla lalvins jästsorter är bra, och man kan hitta detaljerade data om dem på nätet (karaktär de ger, näringsbehov de har, alkoholstyrka de ger/tål, ...). Jag har också använt wyeast ciderjäst, fermentis safale-04, och Red Stars cote-de-blanc. Av dessa är det safale-04 som skiljer ut sig, den har lägre alkoholtolerans (runt 8) och ger en smakprofil mer som engelsk cider (tänk systembolagets olde english cyder).
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Vilken jäst föredrar ni?

Inlägg av cissiny »

ranald skrev:Alla lalvins jästsorter är bra, och man kan hitta detaljerade data om dem på nätet (karaktär de ger, näringsbehov de har, alkoholstyrka de ger/tål, ...). Jag har också använt wyeast ciderjäst, fermentis safale-04, och Red Stars cote-de-blanc. Av dessa är det safale-04 som skiljer ut sig, den har lägre alkoholtolerans (runt 8) och ger en smakprofil mer som engelsk cider (tänk systembolagets olde english cyder).
Tack Ranald! Jo, jag har hittat Lalvins (Lallemands) hemsida, intressant läsning!

Vad tycker du funkar bäst till t ex:

Cider (torr/halvtorr)
Bärvin - torrt
Bärvin - halvtorrt
Äppelvin

Favoriter till olika typer helt enkelt? :) Safale-04 är den som ger mest "annorlunda" (eller klassisk) cider?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Vilken jäst föredrar ni?

Inlägg av ranald »

cissiny skrev: Vad tycker du funkar bäst till t ex:

Cider (torr/halvtorr)
Bärvin - torrt
Bärvin - halvtorrt
Äppelvin

Favoriter till olika typer helt enkelt? :) Safale-04 är den som ger mest "annorlunda" (eller klassisk) cider?
Det beror ju helt på vilken typ av cider man vill ha. S-04 ger en cider som är mer av engelsk typ, de andra mer fransk typ. Samma gäller för vin, vilket vin det blir beror på kombinationen av råvara och jäst.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Vilken jäst föredrar ni?

Inlägg av cissiny »

Tack Ranald! :)

Har i vilket fall beställt lite mer 71B, det var ju billigt eftersom den går ut 2016-12. Tyckte att cidern blev riktigt bra, kommer att köra Lalvin 71B på mitt "bärvin" också. Kan nog bli lite åt rosé-hållet, mest äppelmust men tänkte ha med jordgubb och blåbär också. Kommer nog att söta rätt rejält, i omgångar, får bli lite starkare vin ev med lite kolsyra. Fick en påse äpplen till av en granne, har precis pressat ca 1,4 liter som ligger i frysen.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Häxbryggaren
Bryggare
Inlägg: 110
Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43

Re: Vilken jäst föredrar ni?

Inlägg av Häxbryggaren »

Här är en bra sammanställning av olika jästsorter
http://winemaking.jackkeller.net/strains.asp
Eller denna är rätt överskådlig
http://www.eckraus.com/LalvinProfiles.htm
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Vilken jäst föredrar ni?

Inlägg av cissiny »

Häxbryggaren skrev:Här är en bra sammanställning av olika jästsorter
http://winemaking.jackkeller.net/strains.asp
Eller denna är rätt överskådlig
http://www.eckraus.com/LalvinProfiles.htm
Tack Häxbryggaren! :thumbup:
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster