Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hjälp med sockerberäkning önskas

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Hjälp med sockerberäkning önskas

Inlägg av cissiny »

Nu är jag nog tokig... men jag vill ju dels maxa ut alkohol så mycket som jästen klarar och dessutom inte ha för torrt vin... Så, jag har precis kokat sockerlag på ca 450 gram socker och 2,5 dl vatten... Oechsle låg ju på -1 eller -2. Nu skulle det ju egentligen klarna, men jag kommer i vilket fall låta damejeannen stå i fred i veckor/månader, ville bara mata med lite extra socker. Det har ju hittills jäst ungefär 114 Oechslegrader, nu är volymen 10 liter. Sockerlagen jag tillsätter nu ökar väl med 16-17 grader. Vi får se vad som händer, korken sitter lite löst så det är inte säkert att jag hör några plopp.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Hjälp med sockerberäkning önskas

Inlägg av Weinkeller »

Se till att fylla ändå upp i halsen och använd en propp som sluter tätt. Annars kan vinet snabbt bli tråkigt under klarningen.
/Weinkeller
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Hjälp med sockerberäkning önskas

Inlägg av cissiny »

Weinkeller skrev:Se till att fylla ändå upp i halsen och använd en propp som sluter tätt. Annars kan vinet snabbt bli tråkigt under klarningen.
Tack Weinkeller! :thumbup:
Efter sockertillsatsen går vinet upp i halsen, korken är inte 100% tät, har jäsrör med vatten på, får se om det pluppar. Har tryckt ner korken ordentligt eftersom det gick att lyfta ur den genom att dra i jäsröret. Det är det bästa jag kan åstadkomma just nu. Hoppas att det funkar! :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Hjälp med sockerberäkning önskas

Inlägg av latmasken »

Det låter inte tokigt att tillsätta extra socker, däremot behöver du vara medveten om att det jäser väldigt sakta på slutet. I princip så kan cidern t.o.m. klarna fast det fortfarande jäser lite. Jag har som sagt var råkat ut för att vin som har stått på bulklagring och klarnat flera månader har börjat flaskjäsa.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Hjälp med sockerberäkning önskas

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:Det låter inte tokigt att tillsätta extra socker, däremot behöver du vara medveten om att det jäser väldigt sakta på slutet. I princip så kan cidern t.o.m. klarna fast det fortfarande jäser lite. Jag har som sagt var råkat ut för att vin som har stått på bulklagring och klarnat flera månader har börjat flaskjäsa.
Tack Latmasken! :thumbup:
Det jäser helt klart, proppen är så pass tät att det syns bubblor i vattenlåset med några sekunders mellanrum. Är van vid att det hörs tydligt på flera meters håll, här måste jag sitta precis brevid damejeannen för att höra. Gissar att det beror på jäskärlet?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster