Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Ett gott rödvin - ingredienser?

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:Min uppfattning är att man inte bör mosa bären för mycket, då blir de en tjock sörja som är svår att få ut vätska ur. Fryser man dem så spränger man väl cellväggarna så det borde räcka med att se till att de grovt hackade så de inte ligger kvar vätska i skalet.

Och om du kokar upp det så tror jag att det faktiskt kan räcka sen bara att sila av det genom en silduk så du slipper bärmassa.

Du skulle ju kunna prova att göra 50/50 och se vad du får för skillnad.

Min tanke då är att med hälften av bären så kokar du upp med lite vatten och silar av. Andra hälften lägger du i jäshink med pektolas och bara låter stå och sen silar av. Och sen ser du vilket som verkade ge mest och godast must. När du är klar kan du ju alltid hälla ihop bägge och jäsa tillsammans, om du inte vill prova att jäsa dem var för sig.
Bra idé, det blir nog att jag gör en omgång i taget eftersom jag inte har plats med för många hinkar, "extraköket" är litet och har inga bänkar direkt.

Dock kan jag redan nu "avslöja" utbytet av den ena varianten:
Frysta bär, körda i smoothiemixer, uppkokade i saftgryta.
2,25 kg jordgubbar
0,75 kg hallon
0,75 kg björnbär
mixade och kokade med ca 3 liter vätska (koncentrerad lättdryck + vatten).
Utbytet blev ca 4,5 liter "saft", det är ungefär hälften av bärvinet på jäsning.

Jag tror att jag kör med några kg frysta bär direkt i jäshink som jag slår kokande vatten över, låter svalna och tillsätter pektolas. När det är lagom temperatur så kan jag ju mosa lite med potatisstöt innan jag tillsätter pektolas. Kanske gör cider av det med enbart frysta bär?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av cissiny »

Jag tror att jag ska dra igång en lite modifierad variant av Latmaskens blåbärssoppevin idag.

Hade ca 0,5-1 liter "röd bärmust" i frysen, den har jag tagit fram för att tina nu. När den är tinad så pytsar jag den i en 5-liters plastdamejeanne. Fick hem två treliters ekologisk äppeljuice från Matsmart igår, den ena tänker jag blanda med blåbärssoppepulver för 3 liter och hälla i damejeannen. Tillsätter nog lite pectolase också även om det kanske inte behövs? Har Lalvins RC212 hemma, ska rehydrera den. Lite jästnäring också.

Har ett paket på ett utlämningsställe som jag ska hämta i dagarna, PGW hade billiga 5-litersdunkar. Beställde också "rödvinsarom" så det tänkte jag tillsätta även om det inte blir från jässtart. Kan det bli vettigt? :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av latmasken »

Blåbärssoppepulvret ger tyvärr inte så mycket, provdrack en av mina flaskor (från 2012) för nån vecka sen och det är blekrött (ser ut som utspätt vin) och smakar som äppelvin.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:Blåbärssoppepulvret ger tyvärr inte så mycket, provdrack en av mina flaskor (från 2012) för nån vecka sen och det är blekrött (ser ut som utspätt vin) och smakar som äppelvin.
Jag testar iaf, blir ju lite egen must och sen den där rödvinsaromen: http://www.pgw.se/rodvinsarom.html Det borde ge lite mer smak och färg? :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av cissiny »

Nu står ca 4 liter på jäsning, mätte oechsle som var på 1,110 :shock: :oops:

Har tillsatt pectolase och jästnäring, vi får se om det börjar pluppa eller om sockerhalten är för hög...

Edit - det började jäsa redan efter nån timme, ett par sekunder mellan pluppen.
Bilagor
Blåbärssoppevin, ca 3,5-4 liter
Blåbärssoppevin, ca 3,5-4 liter
redwine.jpg (92.4 KiB) Visad 292 gånger
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av cissiny »

Tillsatte rödvinsarom och 1 liter Fontana druvjuice den 7/11, kollade oe och provsmakade lite idag.
Start-oe var ju 110 (osäker på hur korrekt det var), tillsatte sedan druvjuice.
Idag hade det jäst ner till 30, tog ut några deciliter och kokade sockerlag på ca 300-400 g socker samt tillsatte mer rödvinsarom.
Det smakade gott men behöver mer fyllighet/kropp/strävhet, kan nog bli riktigt bra om jag ger det tid. Färgen är fin.
Har ekflis för bulklagringen framöver.
Bilagor
Sockerlag på musten plus lite rödvinsarom
Sockerlag på musten plus lite rödvinsarom
redwine2.jpg (92.36 KiB) Visad 287 gånger
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av latmasken »

När det gäller ekflis så har jag gjort lite efterforskning och experiment.

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=20538
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:När det gäller ekflis så har jag gjort lite efterforskning och experiment.

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=20538
Det har jag läst med stort intresse :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av cissiny »

"Rösvinet" är nu omtappat till kranhinken efter att ha bulklagrats med ekflis ett tag. Har provsmakat, det är gott men smakar mer stark och smakrik bärcider än vin.

Tror att det hade blivit bättre om man kört enbart druvjuice till blåbärssoppepulvret, äppeljuice med pulver blir lite för "mesigt" även om jag fick mer kropp med druvjuice, svarta vinbär, Earl Grey-té och rödvinsarom.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av ranald »

Om man vill ha maximal inre sprängning i bären när man fryser, ska man låta det frysa långsamt. Långsam frysning får man om det bara är ett par minusgrader i frysen. Det bildas då ståra iskristaller som tar plats och krossar den inre strukturen.
Häxbryggaren
Bryggare
Inlägg: 110
Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av Häxbryggaren »

blir det smakmässigt stor skillnad på färska/frysts bär? Jag förstår att man lättare får ut mer saft ur frysta men är det någon som provat skillnaden i smak?
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av cissiny »

Häxbryggaren skrev:blir det smakmässigt stor skillnad på färska/frysts bär? Jag förstår att man lättare får ut mer saft ur frysta men är det någon som provat skillnaden i smak?
Jag vet inte, men jag har ju kört en del med frysta bär och är jättenöjd. Mitt "portvin" med frysta hallon smakar väldigt lovande!
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Ett gott rödvin - ingredienser?

Inlägg av ranald »

Häxbryggaren skrev:blir det smakmässigt stor skillnad på färska/frysts bär? Jag förstår att man lättare får ut mer saft ur frysta men är det någon som provat skillnaden i smak?
Jag gissar att skillnaden är så liten att det krävs noggrant planerade vetenskapliga försök för att se den.
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster