Tänkte att det vore bra att ha en diskussion angående det här med tillsats av vatten i vin. När jag tittar på http://vinboken-online.com/oversikt-av- ... beredning/ så blir jag mycket fundersam... Nu är jag fortfarande rätt ny på det här, men om jag har i torkad frukt (främst fikon och russin) så blir det i kilogram istället för gram... Och vatten använder jag över huvud taget inte, möjligtvis en aning för att göra sockerlag. All vätska i mina drycker kommer från juice (äpple eller druva).
Det är ju inte så att jag gör jättesatser heller, oftast 15-liters hink.
Är det bara jag som bombarderar med frukt och vägrar spä med vatten? Recepten känns väldigt blaskiga för det mesta...
Till nästa projekt har jag köpt hem 2,5 kg russin och 1,2 kg torkade fikon, varför ska man ha i någon frukt om det inte blir rejäl smak av det?
Frukt vs vattenmängd i recept (t ex vinboken)
Frukt vs vattenmängd i recept (t ex vinboken)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Frukt vs vattenmängd i recept (t ex vinboken)
Nä, jag har samma princip som du, varför ha i en massa extra vatten?
Re: Frukt vs vattenmängd i recept (t ex vinboken)
latmasken skrev:Nä, jag har samma princip som du, varför ha i en massa extra vatten?
Skönt att höra! Blir ju lite fundersam när man ser olika recept. Min smarriga bärcider eftersötade jag faktiskt med en flaska outspädd jordgubbssaft, hade ju jässtoppat så det skulle ändå inte bli kolsyrejäsning. Är inte rädd för att få mycket smak, kanske beroende på att jag än så länge inte lagrar någon längre tid.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Frukt vs vattenmängd i recept (t ex vinboken)
Jag har använt ett antal av Edelmanns recept ur vinboken med gott resultat.
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Frukt vs vattenmängd i recept (t ex vinboken)
Det beror väl på lite vad man är ute efter ett kraftigt fylligt vin eller ett lättdrucket sommarvin med låg alkoholhalt. Sen är det svårt att generalisera en liter äppelmust är inte samma sak som en liter koncentrerad svartvinbärsjuice tex. Man får helt enkelt testa sig fram och lita på sitt eget omdöme.
Tycker själv att edelmans recept är lite blaskiga men man kan ju byta ut vattnet mot äppelmust om man vill. Men det finns nog lika många åsikter som det finns bryggare. Huvudsaken är väl att man själv blir nöjd.
Tycker själv att edelmans recept är lite blaskiga men man kan ju byta ut vattnet mot äppelmust om man vill. Men det finns nog lika många åsikter som det finns bryggare. Huvudsaken är väl att man själv blir nöjd.
Re: Frukt vs vattenmängd i recept (t ex vinboken)
Du upplever dem inte som blaskiga då? Kanske är de mer lämpade för att lagras länge?ranald skrev:Jag har använt ett antal av Edelmanns recept ur vinboken med gott resultat.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Frukt vs vattenmängd i recept (t ex vinboken)
Kloka ord! Ja, jag provar mig fram, blev mest lite orolig framförallt när det gäller fikon och russin... Äppeljuice har jag ett lager av hemma, ICAs billiga för 13:-/2 liter. Den känns bra att ha istället för vatten. Kanske inte superkvalitet men helt ok som vätska med frukt och bär.Häxbryggaren skrev:Det beror väl på lite vad man är ute efter ett kraftigt fylligt vin eller ett lättdrucket sommarvin med låg alkoholhalt. Sen är det svårt att generalisera en liter äppelmust är inte samma sak som en liter koncentrerad svartvinbärsjuice tex. Man får helt enkelt testa sig fram och lita på sitt eget omdöme.
Tycker själv att edelmans recept är lite blaskiga men man kan ju byta ut vattnet mot äppelmust om man vill. Men det finns nog lika många åsikter som det finns bryggare. Huvudsaken är väl att man själv blir nöjd.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Frukt vs vattenmängd i recept (t ex vinboken)
Nej, det gör jag inte.cissiny skrev: Du upplever dem inte som blaskiga då? Kanske är de mer lämpade för att lagras länge?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster