Lite panik... Jag silade bort hallonen från mitt starkvin med portvinskaraktär den 29/11. Det blev rätt mycket bottensats som silades bort också, troligen det mesta av jästen. Ställde damejeannen varmt (ca 22-23 grader) men det jäser väldigt sakta, ett par plupp per minut (pluppade med någon sekunds mellanrum innan avsilning trots att det stod svalare, ca 18 grader).
Oechsle var 1080 den 29/11, det bör ju jäsa ner ordentligt och dessutom vill jag ha ett starkvin.
Jästen var Lalvin RC212:
The RC 212 is recommended for red varieties where full extraction is desired. Lighter red varieties also benefit from the improved extraction while color stability is maintained throughout fermentation and aging. Aromas of ripe berry and fruit are emphasized while respecting pepper and spicy notes. (alkoholtolerans 16%)
Tyvärr har jag ingen mer RC212 hemma, har dessa att välja på:
Red Star Montrachet
A strong fermenter with good alcohol tolerance that is useful in producing dry, full bodied red and white wines. Will leave a wine with intense color and excellent flavor complexity while preserving tannin content. This yeast will produce hydrogen sulfide gas in the presence of excess sulfur compounds and therefore should not be used to ferment grapes that contain residual sulfur dust. Temperature range: 59-86 F. Alcohol Tolerance: 13%.
Lalvin 71b (brukar använda till cider)
In addition to producing rounder, smoother, more aromatic wines that tend to mature quickly, it does not extract a great deal of phenols from the must so the maturation time is further decreased. The 71B is used primarily by professional winemakers for young wines such as vin nouveau and has been found to be very suitable for blush and residual sugar whites.
For grapes in regions naturally high in acid, the partial metabolism of malic acid helps soften the wine. The 71B also has the ability to produce significant esters and higher alcohols, making it an excellent choice for fermenting concentrates. Alkoholtolerans: 14%
Lalvin EC-1118 (bra till starkvin, men rött?)
The EC-1118 strain is recommended for all types of wines, including sparkling, and late harvest wines and cider. It may also be used to restart stuck fermentations.
Rekommenderas för mousserande vin, torra vita viner, muster med höga sockerhalter och cider. Startar avstannade jäsningar. alkoholtolerans: 18%
Ska kolla oechsle igen, men jag tror att jag behöver tillsätta mer jäst... Frågan är vilken jag ska välja? Red Star Montrachet är väl mest "rödvinsaktig" men 71b har jag goda erfarenheter av... Och EC-1118 ska ju vara bra för avstannad jäsning och dessutom ha bra alkoholtolerans...
Målet är ett starkt och smakrikt rödvin av portvinstyp, restsötma ca 15-30 oechsle. Det smakade inte fel på oechsle 1080, sött men god syrlighet från hallonen. Har alltså kört frysta hallon och druvjuice (och en rödbeta ). Lite fikon och russin också. Ca 1,4 kg socker tillsatt totalt, har inte räknat på sockret i bär och juice. Ca 5 liter efter avsilning.
Så - mycket tacksam för synpunkter, vilken jäst kan funka? Eller ska jag ha is i magen och beställa hem mer RC212? Eller nån annan rödvinsjäst (vilken?) som passar till starkvin?
Tack på förhand!
Silade nog bort jästen med bären...
Silade nog bort jästen med bären...
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Silade nog bort jästen med bären...
Jästen är duktig på att föröka sig, är det en bottensats så består den främst av död jäst, den jäst som är suspenderad i musten silar du inte bort i första taget (om du inte kör med vinfilter).
Det är alltså antagligen bara att ha is i magen och vänta lite.
Det är alltså antagligen bara att ha is i magen och vänta lite.
Re: Silade nog bort jästen med bären...
Tack Latmasken! Då avvaktar jag lite, ska mäta oechsle idag i vilket fall. Körde med vanlig hushållssil, det var en del "gröt" som försvann, bottensats mest.latmasken skrev:Jästen är duktig på att föröka sig, är det en bottensats så består den främst av död jäst, den jäst som är suspenderad i musten silar du inte bort i första taget (om du inte kör med vinfilter).
Det är alltså antagligen bara att ha is i magen och vänta lite.
Edit: mätte oechsle, det har gått ner till 1071, tillsatte lite jästnäring.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Silade nog bort jästen med bären...
Det är rätt vanligt att jäsningen lugnar sig efter omtappning, och det jäser långsammare ju mer alkohol det bildats. Men du säger ju att det jäser fortfarande, så det är bara att vänta.
Om du behöver "starta om" skulle jag rekommendera EC-1118.
Om du behöver "starta om" skulle jag rekommendera EC-1118.
Re: Silade nog bort jästen med bären...
Tack Ranald! Jag ger det en vecka, kollar oechsle, om det inte minskat (det hade ju trots allt gått ner från 80 till 71) så kan jag ju fundera på att tillsätta mer jäst, EC-1118 är nog det bästa valet i så fall. Tillsatte lite jästnäring nu också. Det var ju mest att jäsningen avstannade väldigt, från några sekunder mellan pluppen till ett eller två plupp per minut. Funderade på om det mest var kolsyra som gick ur brygden, men det hade ju minskat lite på oechsle.ranald skrev:Det är rätt vanligt att jäsningen lugnar sig efter omtappning, och det jäser långsammare ju mer alkohol det bildats. Men du säger ju att det jäser fortfarande, så det är bara att vänta.
Om du behöver "starta om" skulle jag rekommendera EC-1118.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Silade nog bort jästen med bären...
Mycket av den lösta kolsyran försvinner ju när man silar av, det innebär att det dröjer lite innan det börjar bubbla i jäsröret.
Re: Silade nog bort jästen med bären...
Tack kloke Latmasken! Det har ju dock dröjt ett par dagar, det pluppar på men väldigt sakta. Avvaktar till nästa vecka (eller till helgen) innan jag mäter oechsle igen. Förhoppningsvis är det nedåt 1060 i alla fall. Om oechsle är mer eller mindre oförändrat med en veckas mellanrum så rehydrerar jag nog lite EC-1118, vill ju ha det starkt och sött men helst under 1035-40 oechslelatmasken skrev:Mycket av den lösta kolsyran försvinner ju när man silar av, det innebär att det dröjer lite innan det börjar bubbla i jäsröret.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Re: Silade nog bort jästen med bären...
Nu har jag mätt oechsle, damejeannen står i varmt vatten för att försöka pigga upp jäsningen.
29/11: 1080 oechsle
3/12: 1071 oechsle
10/12: 1059 oechsle
Det smakar väldigt lovande men är förstås väl sött. Avvaktar 5-7 dygn, mäter oechsle igen, är det 1050 eller högre så tillsätter jag rehydrerad EC-1118. Har märkt att om det blir för mycket temperaturväxlingar så pluppar det "baklänges", luft dras in i damejeannen... Såg det tidigare idag när jag fyllde på vattenbadet. Vacker mörkröd/lila färg, känns faktiskt en tydlig portvinskaraktär (jämför med Sandemans som mamma bjöd på i onsdags när vi hade gäster).
29/11: 1080 oechsle
3/12: 1071 oechsle
10/12: 1059 oechsle
Det smakar väldigt lovande men är förstås väl sött. Avvaktar 5-7 dygn, mäter oechsle igen, är det 1050 eller högre så tillsätter jag rehydrerad EC-1118. Har märkt att om det blir för mycket temperaturväxlingar så pluppar det "baklänges", luft dras in i damejeannen... Såg det tidigare idag när jag fyllde på vattenbadet. Vacker mörkröd/lila färg, känns faktiskt en tydlig portvinskaraktär (jämför med Sandemans som mamma bjöd på i onsdags när vi hade gäster).
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 8 och 0 gäster