Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hallon, blåbär och björnbärsvin

Här delar vi med oss av våra bästa vinrecept.
Sixx
Färsk jäst
Inlägg: 23
Blev medlem: tor nov 28, 2013 12:46

Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av Sixx »

Hej alla bryggarvänner.
Jag har möjlighet att köpa frysta bär billigt, och funderar på ett rödvinsrecept.
Vad tror herrskapet om detta?:
5 kg hallon
2,5 kg björnbär
2,5 kg blåbär.
Hade tänkt 20-25 liter, mäta öx i fruktmassan och tillsätta socker så att jag landar på ca 13%
Tänkte även tillsätta tannin och kanske citronsyra och pectolase.
Vad tror ni om propotionerna?
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av ranald »

Jag gissar att den där blandningen kommer att kännas platt och fadd pga att det är för lite syrlighet.
Sixx
Färsk jäst
Inlägg: 23
Blev medlem: tor nov 28, 2013 12:46

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av Sixx »

Tänkte öka syran med citronsyra, tror du att det funkar? Mängd?
Sixx
Färsk jäst
Inlägg: 23
Blev medlem: tor nov 28, 2013 12:46

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av Sixx »

Eller om man kanske istället för vatten använder äppeljuicekoncentrat som blandas 1 del juice och 2 delar vatten?
Då borde fylligheten öka?
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av cissiny »

Sixx skrev:Eller om man kanske istället för vatten använder äppeljuicekoncentrat som blandas 1 del juice och 2 delar vatten?
Då borde fylligheten öka?
Jag använder aldrig vatten, bara juice. Brukar köpa ICA Basic 2 liter äppeljuice. Min godaste cider bestod till 40% av bär"must" och 60% äppeljuice och det blev otroligt gott! (40% bärmust var den volym jag fick ut när jag silade av bären, fyllde upp med äppeljuice när bären runnit av och det blev proportionerna 40/60). Sen eftersötade jag iofs med koncentrerad jordgubbssaft också. Hade jordgubbar, hallon och blåbär i bärmusten.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Sixx
Färsk jäst
Inlägg: 23
Blev medlem: tor nov 28, 2013 12:46

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av Sixx »

Hardu recept på den cidern?
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av cissiny »

Sixx skrev:Hardu recept på den cidern?
Kikade bland mina anteckningar, minns inte hur många kg frysta bär jag hade:

4,5 liter bärmust (mest jordgubb, hallon, blåbär)
4 liter Bravo äppeljuice
2 liter tysk äppeljuice
1,5 liter egen äppelmust med sockerlag
Total volym 12 liter

Eftersom oechsle var lite lågt ska jag tillsätta sockerlag, 2,7 gram x 10 oe-grader x 12 liter = 324 gram. (drygt 3,5 dl?)

Eftersötning med 4 dl socker i lag på 2 dl vatten och lite must, totalt 5 dl.

Alkohol bör bli ca 7%

Kommentar: Det var min tredje bryggning, cidern klarnade aldrig. Numera tillsätter jag Pectolase från början, då blir det klart och fint :) Lite jästnäring är inte fel heller.

Jag använder den här pectolasen, har alltid en flaska i kylen http://shop.humle.se/tillsatser/enzymer/pektolas-250-ml
och den här jästnäringen: http://shop.humle.se/jast/jastnaring/wy ... aring-42-g

Lycka till! :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Sixx
Färsk jäst
Inlägg: 23
Blev medlem: tor nov 28, 2013 12:46

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av Sixx »

Hur länge var bärem med innan avsilning?
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av cissiny »

Sixx skrev:Hur länge var bärem med innan avsilning?
I det här fallet så tror jag att jag kokade upp det (i äppeljuice) och silade sedan av bären direkt, mosade genom hushållssil. Nu har jag ju lärt mig en del, idag skulle jag ha låtit bären ligga med minst en vecka, har låtit en del bär jäsa med i tre veckor utan att ha öppnat locket och rört om. Det har blivit bra! Men jag rekommenderar att dutta i lite Pectolase.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av latmasken »

Min erfarenhet är också att äppeljuice faktiskt är en riktigt bra "bas", jag har ju gjort lyckat "rödvin" på äppeljuice + fläderbär, med knappt 4 kg bär på 10 liter vin om jag inte minns fel.
Sixx
Färsk jäst
Inlägg: 23
Blev medlem: tor nov 28, 2013 12:46

Re: Hallon, blåbär och björnbärsvin

Inlägg av Sixx »

Då är jag nog inte helt ute och snurrar!
Ska prova nästa vecka.
Skriv svar

Återgå till "Vin på bär och frukt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster