Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Nog har det kommit in syre i hinken, men jag är nog mer orolig för att din flaska lär bli en bomb om du inte har koll på om jästen jäst klart.
Senario 1, det har jäst färdigt, då är innehållet i hinken utsatt för syre och ingen ny kolsyra skapas i hinken, inte mycket mer att göra, vänta 1v till och hoppas på att de jäser lite till o bildar kolsyra som tränger bort syret och tappa sen om, din flaska lär klara sig bra.
Senario 2, det har inte jäst färdigt, då kommer din flaska förmodligen bli överkolsyrad och eventuellt explodera flaskan, hinken klarar sig bra då för då skapas ny kolsyra som tränger undan syret, vänta 1v till och mät hur många oe du har kvar över ett par dagar, om det inte ändrar på sig så är det färdigjäst och bara att flaska.
Senario 1, det har jäst färdigt, då är innehållet i hinken utsatt för syre och ingen ny kolsyra skapas i hinken, inte mycket mer att göra, vänta 1v till och hoppas på att de jäser lite till o bildar kolsyra som tränger bort syret och tappa sen om, din flaska lär klara sig bra.
Senario 2, det har inte jäst färdigt, då kommer din flaska förmodligen bli överkolsyrad och eventuellt explodera flaskan, hinken klarar sig bra då för då skapas ny kolsyra som tränger undan syret, vänta 1v till och mät hur många oe du har kvar över ett par dagar, om det inte ändrar på sig så är det färdigjäst och bara att flaska.
Learning by doing is the shit
-
- Newbie
- Inlägg: 2
- Blev medlem: lör dec 21, 2019 9:01
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Tack för svaret. Jag har nu lagt flaskan i en kylväska som ej är kyld så om den exploderar så hamnar allt i väskan. Jag håller tummarna och hoppas på det bästa. Man lär sig av sina misstag..
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor
Låt bli ölen till den är färdig.mikael1982 skrev:Hej. Jag har just satt min första sats med öl. Den har nu jäst i en vecka. Då jag är helt ny så ville jag ta denna första bryggning som ett test och prova lite saker. Tror jag gjorde bort mig igår
Jag tappade upp en flaska efter bara en veckas jäsning. För att sedan låta den jäsa i 2 veckor i flaska.
Efteråt kom jag på att f*n nu har det ju kommit in syre och eventuellt bakterier i jästhinken! Bör jag fylla alla flaskor nu eller fortsätta jäsningen i hinken i en vecka till som var planen?
Lär dig hur receptet blir utan experiment, förändra någonting enkelt och utvärdera om det var en bra eller dålig förändring.
Den syre som kommit ner har förhoppningssvis försvunnit med kolsyran ut genom vattenlåset. Om satsen är förstörd så är det ändå för sent.
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Fullständigt grön på att brygga! Men vill ha några tips innan jag lär mig av mina misstag!
Jag dricker för det mesta ljus öl, och har då tänkt köpa coopers european lager!
Men vilka komponenter ska jag undvika från coopers för att få ett bra öl, eller vad ska jag tillsätta!
Jag skulle vilja ha en snabb beskrivning hur jag gör tack på förhand
Jag dricker för det mesta ljus öl, och har då tänkt köpa coopers european lager!
Men vilka komponenter ska jag undvika från coopers för att få ett bra öl, eller vad ska jag tillsätta!
Jag skulle vilja ha en snabb beskrivning hur jag gör tack på förhand
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
När du nu har hittat hit så kan du läsa vidare på nästa tråd som är en fast nålad tråd.Joakim33 skrev: ↑ons jul 22, 2020 11:54 Fullständigt grön på att brygga! Men vill ha några tips innan jag lär mig av mina misstag!
Jag dricker för det mesta ljus öl, och har då tänkt köpa coopers european lager!
Men vilka komponenter ska jag undvika från coopers för att få ett bra öl, eller vad ska jag tillsätta!
Jag skulle vilja ha en snabb beskrivning hur jag gör tack på förhand
"Uppgradera din Ölsats"
BIAB+NoChill Nuff Said!
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Hej, prövade brygga öl för första gången nu i helgen. Körde ett EPA-kit från PGW och följde medföljande instruktioner. Första gången som sagt, så gick inte supersmidigt, men jag fick ned några liter vätska i jäskärlet. Hällde vörten i jäskärlet lördag kväll. Efter någon timme började det bubbla lite smått i jäsröret, och under natten och på söndagen bubblade det på ordentligt, med ordentlig skumkrona i kärlet. När söndagen gick mot sitt slut hade dock bubblandet avtagit, och idag måndag har det kraftigt avtagit (någon bubbling var och varannan minut) och skumkronan i princip försvunnit. Enligt instruktionerna så ska jäsprocessen ha avtagit inom en vecka och då kan man tappa upp på flaska. Nu undrar jag om det är normalt att det kan sluta bubbla så här tidigt eller om detta tyder på något fel? Utifrån instruktionerna så tolkade jag det som att bubblandet skulle pågå betydligt längre.
Jag vet att man kan mäta jäsningens effekt med "FG-värdet" och "OG-värdet" men min jäsning sker dock i gallonflaska utan någon tappkran, och jag drar mig från att öppna denna innan jag är säker på att jäsningen är färdig (eller om jäsningen "misslyckats") ifall jag då skulle interferera med processen.
Jag vet att man kan mäta jäsningens effekt med "FG-värdet" och "OG-värdet" men min jäsning sker dock i gallonflaska utan någon tappkran, och jag drar mig från att öppna denna innan jag är säker på att jäsningen är färdig (eller om jäsningen "misslyckats") ifall jag då skulle interferera med processen.
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Det är helt normalt, kan vara att det står lite varmt och då jäser det fortare, kan vara ett litet läckage någonstans också som gör att det pyser förbi vattenlåset.
Om du inte kan mäta så skulle jag rekomendera att låta det jäsa minst 2veckor innan du börjar tänka på att tappa på flaska.
Skulle du tappa på flaska och det inte är färdigjäst då finns risken att du får flaskbomber när du skall kolsyrejäsa sen.
Om du inte kan mäta så skulle jag rekomendera att låta det jäsa minst 2veckor innan du börjar tänka på att tappa på flaska.
Skulle du tappa på flaska och det inte är färdigjäst då finns risken att du får flaskbomber när du skall kolsyrejäsa sen.
Learning by doing is the shit
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Tack för svar, mycket riktigt har det stått lite varmt. Tack för råden!AirQ skrev: ↑mån nov 16, 2020 21:49 Det är helt normalt, kan vara att det står lite varmt och då jäser det fortare, kan vara ett litet läckage någonstans också som gör att det pyser förbi vattenlåset.
Om du inte kan mäta så skulle jag rekomendera att låta det jäsa minst 2veckor innan du börjar tänka på att tappa på flaska.
Skulle du tappa på flaska och det inte är färdigjäst då finns risken att du får flaskbomber när du skall kolsyrejäsa sen.
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Jag har haft liknande kit tror jag (4-liters sats?) och för mig var det på exakt samma sätt, det blev bra i slutändan ändå. Låt det stå tiden ut utan att göra något
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Hej,
När bör man ha i irish moss för att få klarare öl, under kokningen eller jäsningen?
Mvh
Fredrik
När bör man ha i irish moss för att få klarare öl, under kokningen eller jäsningen?
Mvh
Fredrik
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Irish moss skall i slutet av koket
Learning by doing is the shit
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Enormt tack för svaret.
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Hej
Ofta tycker jag att min öl får en ovanligt besk(ej angenäm) eftersmak. Oftast kör jag recept på 5-6 liter med 10 gram humlepellets 15 min från slutet och ytterligare 10 gram humlepellets 5 minuter från slutet.
Min fråga nu är om man man kanske ska sila eller rent av filtrera vörten då man kylt ned den och häller över den i jäskaret?
(Det har jag aldrig gjort, så humlepelletsen har ju varit kvar under jäsningen)
Mvh
Fredrik
PS ikväll har jag tänkt köra en Honungsöl med amarillo som humle.
Ofta tycker jag att min öl får en ovanligt besk(ej angenäm) eftersmak. Oftast kör jag recept på 5-6 liter med 10 gram humlepellets 15 min från slutet och ytterligare 10 gram humlepellets 5 minuter från slutet.
Min fråga nu är om man man kanske ska sila eller rent av filtrera vörten då man kylt ned den och häller över den i jäskaret?
(Det har jag aldrig gjort, så humlepelletsen har ju varit kvar under jäsningen)
Mvh
Fredrik
PS ikväll har jag tänkt köra en Honungsöl med amarillo som humle.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 5
- Blev medlem: ons mar 03, 2021 13:22
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Har bryggt min första ale. Smakade innan karboniseringen. Fyfan, smakar surt och äckligt. 4 veckors jäsning.... Vad hände?
Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här
Hej,
Nu killgissar jag mest. Men de recept jag läst brukar jäsningen vara 14 dagar. Kan 4 veckor verkligen vara rätt?
Mvh
Fredrik
Nu killgissar jag mest. Men de recept jag läst brukar jäsningen vara 14 dagar. Kan 4 veckor verkligen vara rätt?
Mvh
Fredrik
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster