Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

För STARK öl

Grundläggande utrustning och teknik.
Holm44
Bryggare
Inlägg: 120
Blev medlem: tis sep 16, 2014 15:56

För STARK öl

Inlägg av Holm44 »

Hej.Jag undrar om man kan SPÄ ölet som vanligt tenderar att hamna på 7,5%? :doh: Jag gör ett öl till min svärson,o brukar använda BULLDOGs Evil Dog Double IPA vilket ger ca 7,1% som han tyckte om.Problemet är , om man dricker 0,5 L så blir man halvslirig!
Vore bättre om den vore ngt klenare :lol: Men risken är väl att man tappar för mkt i smak vid spädning...
F.n.23 L på jäsning med ett og på 1.070 ,brukar jäsa ut till ca 1.008 :mrgreen:


tacksam för svar leffeholm
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: För STARK öl

Inlägg av Weinkeller »

Späd med kokt vatten om du vill. Givetvis kommer smaken förändras men det kan ju bli bra ändå.
/Weinkeller
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: För STARK öl

Inlägg av Flerpen »

Annars så funkar det att dricka lite mer och oftare så bygger man upp lite tolerans och blir inte lika slirig.
Siimeen
Bryggare
Inlägg: 116
Blev medlem: tis feb 16, 2010 10:29

Re: För STARK öl

Inlägg av Siimeen »

Att spä ölen innan jäsning måste väl vara samma som att inte koka bort massa vätska?
Så länge det finns korv finns det hopp.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: För STARK öl

Inlägg av Weinkeller »

Siimeen skrev:Att spä ölen innan jäsning måste väl vara samma som att inte koka bort massa vätska?
I det här fallet är det en ölsats, så det borde fungera bra förutom att den blir något tunnare då.
/Weinkeller
Holm44
Bryggare
Inlägg: 120
Blev medlem: tis sep 16, 2014 15:56

Re: För STARK öl

Inlägg av Holm44 »

för att ta upp tråden igen ang stark öl.
om man tillsätter en liten mängd vatten efter jäsningen,klarningen och innan primningen.....låt oss säga 10 L 7.5% öl ned till 5.5%(lätt att omräkna till 1 L vid test, så förstör man inte så mkt

7.5% på 1000 ml = 92.5% vatten 920 ml

5.5% på 1000 ml = 94.5% vatten 945 ml

skillnad 2% = 20 ml/ l

ÄR JAG UTE O CYKLAR???


LEFFE :screwy: :screwy: :screwy:
Michael
Bryggmästare
Inlägg: 300
Blev medlem: sön aug 12, 2012 22:01

Re: För STARK öl

Inlägg av Michael »

Jepp, du är ute och cyklar.

De 20ml är ju ren alkohol så om du späder din öl som har 7,5% med 20ml kommer inte ABV att sjunka mer än till 7,35%. 75ml ren alkohol delat med totalvolymen 1020ml= 0,07352941176471

För att nå 5,5% behöver du spä med 0,075/0,055= 1,36 dvs 360ml vatten.
Om jag har räknat rätt alltså :D
Holm44
Bryggare
Inlägg: 120
Blev medlem: tis sep 16, 2014 15:56

Re: För STARK öl

Inlägg av Holm44 »

åfan ,jag skolkade från skolan den dagen :doh: vi hade matte

leffe
Humletassens_brew
Bryggare
Inlägg: 120
Blev medlem: fre apr 19, 2013 18:30
Ort: Göteborg

Re: För STARK öl

Inlägg av Humletassens_brew »

Du är inte den ende som inte kan räkna. Min senaste bryggning blev riktigt stark. :lol: :lol: Visst den är stark även när man räknar rätt, runt 11% men denna gången var jag helt ute o cykla. När jag mätte OG så hamna jag på 1.2, mätte om fortfarande samma. Vid snabb koll så skulle ölen hamna en bit över 20% om den jäste ut. Första felet var volymen, rätta till den men hamna fortfarande för högt. När ölen hade jäst klart så fick jag en Imperial Stout på 16.7% :lol: :lol: :twisted: .
Vad som gick fel kan jag fortfarande inte fatta. Tyckte jag halverade allt. Kan ju säga att den är god men man ska dricka den med måtta.
Theburner
Färsk jäst
Inlägg: 16
Blev medlem: mån apr 06, 2015 18:50
Utrustning: Söker

Re: För STARK öl

Inlägg av Theburner »

7,5 är väl perfekt! :thumbup:
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster