Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Vilken temperatur kör ni på?

Allt om vattendestillatorn.
dunk123
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: fre feb 05, 2021 19:04

Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av dunk123 »

Har en vattendestillator med ställbar temperatur, samt har en stektermometer i under körningen. Vilken temp kör ni på?
Har testat lite olika nu, ligger man på 90 - 92 grader så tar de en jävla tid att få ut nån sprit ur apparaten. Kör man 100+ så går det fortare men får svagare sprit (för att en hel del vatten följer med?). Iaf, lite tips å råd hur ni gör era körningar för att få ut så stark produkt som möjligt, allt från tider till % och hur mycke ni fick ut som slutprodukt. Samt temperaturen.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av latmasken »

Läs gärna trådarna om destillationsteori. Vid normal destillation är man inte intresserad av nån specifik temperatur, utan istället en fast effekt (som ger ett jämnt ångflöde).
Brygghyttan
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: tis jan 24, 2023 14:47

Re: Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av Brygghyttan »

Jag har precis börjat med vattendestillator själv. Den nuvarande tempen som står stämmer inte, det är ingen indikation på mäskens temp har jag märkt, kanske visar hur varm värmeplattan är.

Jag tror det är lättast att bara vara med under destillationen och justera temp baserat på droppflödet. Om det gäller en strip run så är det bara att kötta på, så länge det inte ångar. Om det gäller spirit run så börja på typ 96 tills det värms upp och sen;

Ångar/rinner/varmt destillat - sänk
Ca 2 droppar per sek - bra
Droppar sakta - höj
EnMan...
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: fre feb 03, 2023 11:31

Re: Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av EnMan... »

Jag destillerade min första sats med mäsk igår maskinen är en Vevor på 750w och går på full effekt hela tiden. Spriten såg bra ut och mängden var inget att klaga på men döm om min förvåning när jag mätte alkoholhalten och den låg på ca 20%. Är det så att det destilleras lika mycket vatten som sprit och att man måste köra om destillatet flera ggr för att få upp procenten ? Kollade mäsken innan och den låg på 10 på den svarta skalan så jag antar att det inte beror på den. Någon som har en vettig förklaring till det klena utfallet av sprit eller om det bara är att fortsätta att köra ur vattnet ur destillatet? Tacksam för ideer om vad som ger den svaga spriten.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av latmasken »

EnMan... skrev: lör feb 11, 2023 6:02 Är det så att det destilleras lika mycket vatten som sprit och att man måste köra om destillatet flera ggr för att få upp procenten ?
Ungefär. Det är inte, som väldigt många verkar tro, så att det bara är etanolen som kokar bort om man håller mäsken på 78 grader.

Det avdunstar hela tiden både etanol och vatten från mäsken (även när den inte kokar, det är det man utnyttjar i plastisen), och när den kokar så förångas både etanol och vatten. Men inte exakt lika mycket av varje. Det finns nån beskrivning nånstans och då det beror på mäskens alkoholhalt så varierar förhållandet efter hand som etanolen kokar bort (på slutet är det ju 0% etanol kvar i mäsken).

För att få upp alkoholhalten måste man alltså normalt destillera flera gånger på något sätt. Med potstills så kör man helt enkelt flera gånger. Det man fått från första körningen kör man i en andra körning etc.

Man skulle såklart kunna koppla flera potstills i serie med varandra, så det destillat som kommer ut från den första kokas upp på nytt i den andra etc. Men då behöver man ett värmeelement i varje destillator, dessutom blir det problem med att det kanske kokar torrt nånstans på vägen, i början är ju alla utom den första tomma. För att inte tala om att man behöver se till att ingen ånga går baklänges i systemet.

I en kolonnbrännare sker detta istället i kolonnen. Det en enklast att förklara för en kolonn med fysiska plattor. Varje platta blir en egen liten destillator, det är ångan som kommer underifrån som på nytt "kokar upp" destillatet på varje platta.
GlennW
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: fre nov 26, 2021 15:43

Re: Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av GlennW »

EnMan... skrev: lör feb 11, 2023 6:02 Jag destillerade min första sats med mäsk igår maskinen är en Vevor på 750w och går på full effekt hela tiden. Spriten såg bra ut och mängden var inget att klaga på men döm om min förvåning när jag mätte alkoholhalten och den låg på ca 20%. Är det så att det destilleras lika mycket vatten som sprit och att man måste köra om destillatet flera ggr för att få upp procenten ? Kollade mäsken innan och den låg på 10 på den svarta skalan så jag antar att det inte beror på den. Någon som har en vettig förklaring till det klena utfallet av sprit eller om det bara är att fortsätta att köra ur vattnet ur destillatet? Tacksam för ideer om vad som ger den svaga spriten.
Kör du på full effekt så blir det över 100 grader och då blir det även vatten som kommer ut.
Användarvisningsbild
Andy
Moderator
Inlägg: 1033
Blev medlem: lör aug 23, 2008 11:43

Re: Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av Andy »

Du kan inte välja vilken temperatur mäsken kokar vid. Mäsken har en kokpunkt (som under destillationen ökar). När mäsken väl når en kokpunkt på 100 grader finns det ingen alkohol kvar att plocka ut.

Mer info här:
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php ... 20#p148720
jakan65
Finjäsare
Inlägg: 88
Blev medlem: fre aug 20, 2010 11:24

Re: Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av jakan65 »

Hej.ni som har problem med effekten inte är ställbar.köp en effekt regulator å minska/dimmra ner.så går det att
hålla det sjudande istället för kokande.dvs mindre vatten följer med.mvh
Rickmas
Färsk jäst
Inlägg: 9
Blev medlem: sön dec 19, 2021 16:38

Re: Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av Rickmas »

Det fungerar dock inte så.
Oavsett effekt så innehåller ångan en viss mängd vatten och en viss mängd alkohol.
belgare11
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tor mar 04, 2021 11:37

Re: Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av belgare11 »

Min stänger av vid uppnådd värme, provade köra 92 grader, har ställbar. Även fläkten stängs då av vilket man ju inte vill,hur funkar era?
Användarvisningsbild
Andy
Moderator
Inlägg: 1033
Blev medlem: lör aug 23, 2008 11:43

Re: Vilken temperatur kör ni på?

Inlägg av Andy »

Utgå ej från temp i kokkärlet då du destillerar. Ställ den på 99 eller 100 grader istället. När den väl slår av så bör koket vara färdigt. Kokpunkten förändras under destillationens gång.

https://www.kelleybarts.com/PhotoXfer/R ... gMyth.html
Magic Boiling Myth

Along with the tooth fairy and Santa Claus, a beautiful myth held dear by some new distillers is the Magic Boiling Myth, in which the sorcerer's apprentice, er, stiller, can take a mixture of volatile liquids like water, ethanol, methanol, ethyl acetate, acetone and others (which describes the wash in a still's boiler pretty closely), and cause one component to boil (by some clever temperature control), while the others do not boil.

By this means, the magician can take a simple mixture of water, which boils at 100C, and ethanol, which boils at 78.4C, and by holding the boiler temperature at, say, 79C, he can cause the ethanol to boil off (or just evaporate - there are some variations to the myth) and be collected at the condenser as pure ethanol, while the water does not boil (or evaporate - see above) to dilute the collected distillate.

A common corollary to the myth is that the distiller can "take control" of the internal temperature of a still while boiling. This part of the myth is guaranteed to make the new distiller crazy on his first still run, because, like the rest of the myth, it's purest bullshit.

Where Does the Myth Come From?
Although the Magic Boiling Myth seems to come out of nowhere, while seeming like it's everywhere, there may appear to be a tiny bit of support for it when reflux-column distillers speak of having some control over the temperature at the top of their packed or plated separating reflux columns. In this case the new distiller does not understand that an operating reflux still has many different temperatures inside, while the reflux distiller concerns himself most with only one of those temperatures, and it's not the temperature of the boiling wash.

Understand that the Myth is only about wash boiling temperature, and in a theoretical potstill, everything inside the boiler, up to the condenser is at the wash boiling temperature.

So what's the truth? The truth is that all liquids are volatile, and at any temperature vapor is lost from the surface of the liquid. When a liquid is raised to its boiling point, any additional energy input causes a specific amount of the liquid to be vaporized, but its boiling point is not changed by that additional energy input. The flip side of that is that if you have some evaporation at the boiling point without adding that energy, the liquid will cool a bit, and boiling will stop; think of blowing on a spoonful of hot soup to cool it. The boiling point of any mixture of liquids is a single fixed number (at least for a given atmospheric pressure) and you can't increase that number by turning up the heat.

If your liquid is a pure liquid like pure water or pure ethanol, and not some mixture, we can say for sure that water will boil at 100.00C and that ethanol will boil at 78.37C. No matter how hard the Magic Boiler tries to turn up the heat, those two liquids will (separately) boil at those two numbers. Period. More heat just makes more vapor.

When you mix the liquids, however, like, say, our water and ethanol, that previous simplicity goes out the window, and the boiling point of the mixture can be anywhere between the 100C of water, and the 78.37 of ethanol, depending on their relative concentrations. Without getting into (yet) the physics of how that works, take a look at this graph, which relates the ethanol concentration of an ethanol-water mixture to the boiling point of that mixture. Just to make it interesting, it also relates the boiling point to the ethanol concentration in the vapor produced.

FAFEBED4-DD03-410C-99B8-D0EFC6F709ED.jpeg
If your mixture is 10% ethanol by volume, and if you put that mixture in a still, and if you bring it to a boil, it will boil at 93C. To reassure yourself of that, find the 10% ABV number on the bottom of the graph, and follow that 10% line up until it intersects the blue curve. Look at the horizontal line that passes through where the 10% line and the blue curve intersect. If you follow that horizontal line to the left, you'll find that it's the 93C line, so that 10% ethanol water mixture boils at 93C. Less than 93C, nothing boils in that mixture. It doesn't matter a bit whether you're heating with a match or a thermonuclear explosion; if it's boiling, it boils at the boiling point, determined only by the contents of the liquid.

For those who need to see the physics and the math, here's a link to information about Raoult's law, which determines the boiling point, again irrespective of applied heat. The example is for a mixture of only two liquids, and in the still pot we are dealing with many more, but the principle is the same in all cases.

A Related Myth
A myth often given voice by the Magic Boilers, is the "Easy Boiling Myth", whereby some attribute of the still, often a greater surface area of the wash, is believed to make the vaporization of the wash "easier". While it's never stated clearly, the impression given is that if vaporization is 'easier', it will take less energy to vaporize a given amount of wash.

Sad to say, the Easy Boiling Myth smells of the same animal that gave us the Magic Boiling Myth. Some very strict physical laws predict exactly how much energy it takes to vaporize a given amount of any liquid that is already at its boiling point, and fiddling with still dimensions do not change those laws.
Skriv svar

Återgå till "Vattendestillator"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster