Hej allihopa,
Har läst att en del stannar sin vattendestillator då mäsken når 99ºC. Detta för att det garanterat inte finns någon alkohol kvar.
Vi vet ju att den alkohol som vi vill åt kokar vid 78,4ºC. Temperaturer efter det kokar/ångar väl mest en massa annat skräp som inte är önskvärt i våra produkter?
Borde det då inte vara bättre att stanna destillationen vid säg 80 eller 85ºC för att minimera den mängd av oönskad skit som droppar ner i våra ädla dunkar? På den tid det tar att gå från 78,4ºC till 85ºC så borde väl all alkohol ha hunnit försvinna ur mäsken?
Eller bör man ta hänsyn till den eventuella mängd som droppar ner i kärlet igen, för att sedan åka ut till dunken igen..?
Det borde ju iofs vara tämligen enkelt att mäta vilken % produkten som tas ut efter 80 respektive 85ºC håller, men lite teori innan praktik är aldrig fel
Tankar på detta?
Stänga av destillatorn vid 80ºC?
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 15
- Blev medlem: ons jul 30, 2014 0:33
Re: Stänga av destillatorn vid 80ºC?
Njae. ifall det var ren etanol så hade det varit den kokpunkten. Men i detta fall är mäsken för det mesta vatten ilket höjjer kokpunkten till över 90 grader.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 10
- Blev medlem: ons sep 03, 2014 19:49
- Utrustning: 30L Spiral
Re: Stänga av destillatorn vid 80ºC?
Jag kör min till 98-99c
Jag tänker sätta en termostat så den slår av där.
Jag tänker sätta en termostat så den slår av där.
Re: Stänga av destillatorn vid 80ºC?
Som sagt var, kokpunkten för en vätska beror på dess sammansättning. Skulle du stänga av redan vid 80 grader skulle du inte få ut all etanol från mäsken.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst