Mjöd FAQ
-
- Bryggare
- Inlägg: 121
- Blev medlem: sön mar 04, 2012 17:58
Re: Mjöd FAQ
det kan gå ha i mer jäst och få igång jäsningen, testa gör en förkultur så du vet att jästen verkligen är igång.
Det ämne som dödat jästen kan ju ha försvunnit under klarningsfasen.
Just det hände mig, en jässtoppad brygd började jäsa igen
Det ämne som dödat jästen kan ju ha försvunnit under klarningsfasen.
Just det hände mig, en jässtoppad brygd började jäsa igen
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Mjöd FAQ
Om jässtoppet innehöll kaliumsorbat, är du nog tyvärr körd.
Men om det var vinsvavla, går det att vädra ut denna. Gör en försiktig omtappning, tillsätt en färsk och aktiv jästkultur med samma temperatur. Det bör fungera.
Men om det var vinsvavla, går det att vädra ut denna. Gör en försiktig omtappning, tillsätt en färsk och aktiv jästkultur med samma temperatur. Det bör fungera.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Mjöd FAQ
ok tack, men jag hällde ut allt
Re: Mjöd FAQ
Satte en mjöd med 5burkar 600g honung, jästnäring och champagnejäst. Total volym landade på 16liter.
Det har nu fått jäsa i 2 veckor och det bubblar fortfarande kring satsen. jag tog upp ett smakprov och det finns en tydlig jästsmak kvar, Sötman är ganska låg, i övrigt smakar det lite åt ett vitt vin. Provade att ha i en te-sked honung i provglaset och kände att det behöver eftersötas.
När jag köpte jäst o jästnäring köpte jag även allehanda andra kemikalier såsom jäststopp och klarningsmeden.
Jag undrar om jäst-smaken kommer försvinna om jag hälleri jäststopp?
Hur skall jag bäst gå tillväga från jäs-kärl till tappning på flaskor och lagring?
Tack!
//Daniel
Det har nu fått jäsa i 2 veckor och det bubblar fortfarande kring satsen. jag tog upp ett smakprov och det finns en tydlig jästsmak kvar, Sötman är ganska låg, i övrigt smakar det lite åt ett vitt vin. Provade att ha i en te-sked honung i provglaset och kände att det behöver eftersötas.
När jag köpte jäst o jästnäring köpte jag även allehanda andra kemikalier såsom jäststopp och klarningsmeden.
Jag undrar om jäst-smaken kommer försvinna om jag hälleri jäststopp?
Hur skall jag bäst gå tillväga från jäs-kärl till tappning på flaskor och lagring?
Tack!
//Daniel
Re: Mjöd FAQ
Mycket av jäst smaken försvinner när läsningen stoppas samt med klänning. Sen är det lagring som tar bort det sista.
Bäst är att låta den lagras o bulk i ca 2-6 månader innan den tappas på flaska.
Bäst är att låta den lagras o bulk i ca 2-6 månader innan den tappas på flaska.
Re: Mjöd FAQ
låt det stå ytterligare 3-4 veckor innan du häver om det försiktigt så inget av bottensatsen följer med .
bottensatsen silar du genom dubbla melittafilter för att minimera förlusterna
sen jäststoppar du
ruskar ur kolsyran ordentligt eller häller det mellan olika kärl 2-3 gånger
när det inte finns nå kolsyra kvar löst i vätskan kan du klarna det
när det är totalt klart häver du om det igen och silar bottensatsen
låt det stå och bulklagra så länge som möjligt innan du provsmakar igen
sen kan du avgöra om du ska söta eller inte
sötning med socker ger ett klart mjöd , använder du honung blir det lite disigt märkte jag i går när jag testade att söta vitt vin med honung och socker i 2 provflaskor
bottensatsen silar du genom dubbla melittafilter för att minimera förlusterna
sen jäststoppar du
ruskar ur kolsyran ordentligt eller häller det mellan olika kärl 2-3 gånger
när det inte finns nå kolsyra kvar löst i vätskan kan du klarna det
när det är totalt klart häver du om det igen och silar bottensatsen
låt det stå och bulklagra så länge som möjligt innan du provsmakar igen
sen kan du avgöra om du ska söta eller inte
sötning med socker ger ett klart mjöd , använder du honung blir det lite disigt märkte jag i går när jag testade att söta vitt vin med honung och socker i 2 provflaskor
- *eleganten*
- Finjäsare
- Inlägg: 75
- Blev medlem: sön okt 07, 2012 13:57
juice
Hej
Jag har gjort en sats om 10l mjöd. Om det inte börjar jäsa tänkte jag hjälpa den lite med äppeljuice. Kommer juicen att påverka smaken på det färdiga mjödet på något sätt? Hur mycket juice är lämpligt att ha i 10l mjöd?
Jag har gjort en sats om 10l mjöd. Om det inte börjar jäsa tänkte jag hjälpa den lite med äppeljuice. Kommer juicen att påverka smaken på det färdiga mjödet på något sätt? Hur mycket juice är lämpligt att ha i 10l mjöd?
Bubblar just nu:
Äppeltokajer
Päron- och vaniljmjöd
Mölska
Äppeltokajer
Päron- och vaniljmjöd
Mölska
Re: Mjöd FAQ
Hej, jag är en lycklig amatör som undrar om man på något sätt kan beräkna hur lång tid och vilken alkohol halt man kan få ut av xmängd jäst och xmängd honung?
och ju mer alkohol man har i bryggden desto längre klarningstid var det väl?
och ju mer alkohol man har i bryggden desto längre klarningstid var det väl?
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Mjöd FAQ
Tid beror på temperatur, vatten, honung, jäst, ljus med mera med mera...varför är det så viktigt?flancen skrev:Hej, jag är en lycklig amatör som undrar om man på något sätt kan beräkna hur lång tid och vilken alkohol halt man kan få ut av xmängd jäst och xmängd honung?
och ju mer alkohol man har i bryggden desto längre klarningstid var det väl?
Enligt ett inlägg jag såg nyligen innehåller honung ungefär 75% sockerarter. Du tar en oechslevikt och mäter oechslen före och efter och delar det med 7,5 för att få ut alkoholhalten. Exempel, 1090 oechsle - 995 oechsle = 95. 95/7,5 = 12,66%.
Beroende på vad det är för jäst så tål den visst mycket alkohol, vissa jäster dör när bryggden kommer upp i 16% andra klarar längre.
Har aldrig läst något som skulle kunna koppla mängden alkohol till klarningstid.
Re: Mjöd FAQ
tackar för svaret, verkar gå hyffsat fort att få jäsningen klar iaf enligt FAQen:)Omlott skrev:Tid beror på temperatur, vatten, honung, jäst, ljus med mera med mera...varför är det så viktigt?flancen skrev:Hej, jag är en lycklig amatör som undrar om man på något sätt kan beräkna hur lång tid och vilken alkohol halt man kan få ut av xmängd jäst och xmängd honung?
och ju mer alkohol man har i bryggden desto längre klarningstid var det väl?
Enligt ett inlägg jag såg nyligen innehåller honung ungefär 75% sockerarter. Du tar en oechslevikt och mäter oechslen före och efter och delar det med 7,5 för att få ut alkoholhalten. Exempel, 1090 oechsle - 995 oechsle = 95. 95/7,5 = 12,66%.
Beroende på vad det är för jäst så tål den visst mycket alkohol, vissa jäster dör när bryggden kommer upp i 16% andra klarar längre.
Har aldrig läst något som skulle kunna koppla mängden alkohol till klarningstid.
vilken jäst brukar ni använda när ni jäser Mjöd?:)
vidare undrar jag om "alkoholtolerans: 11%" innebär att jästen dör ut efter 11%?:)
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Mjöd FAQ
Lavin D47 vågar jag kalla en favorit.flancen skrev:tackar för svaret, verkar gå hyffsat fort att få jäsningen klar iaf enligt FAQen:)Omlott skrev:Tid beror på temperatur, vatten, honung, jäst, ljus med mera med mera...varför är det så viktigt?flancen skrev:Hej, jag är en lycklig amatör som undrar om man på något sätt kan beräkna hur lång tid och vilken alkohol halt man kan få ut av xmängd jäst och xmängd honung?
och ju mer alkohol man har i bryggden desto längre klarningstid var det väl?
Enligt ett inlägg jag såg nyligen innehåller honung ungefär 75% sockerarter. Du tar en oechslevikt och mäter oechslen före och efter och delar det med 7,5 för att få ut alkoholhalten. Exempel, 1090 oechsle - 995 oechsle = 95. 95/7,5 = 12,66%.
Beroende på vad det är för jäst så tål den visst mycket alkohol, vissa jäster dör när bryggden kommer upp i 16% andra klarar längre.
Har aldrig läst något som skulle kunna koppla mängden alkohol till klarningstid.
vilken jäst brukar ni använda när ni jäser Mjöd?:)
vidare undrar jag om "alkoholtolerans: 11%" innebär att jästen dör ut efter 11%?:)
Angående alkoholtoleransen är de precis som du skriver.
Re: Mjöd FAQ
tackar för snabbt svar:)Omlott skrev:Lavin D47 vågar jag kalla en favorit.flancen skrev:tackar för svaret, verkar gå hyffsat fort att få jäsningen klar iaf enligt FAQen:)Omlott skrev: Tid beror på temperatur, vatten, honung, jäst, ljus med mera med mera...varför är det så viktigt?
Enligt ett inlägg jag såg nyligen innehåller honung ungefär 75% sockerarter. Du tar en oechslevikt och mäter oechslen före och efter och delar det med 7,5 för att få ut alkoholhalten. Exempel, 1090 oechsle - 995 oechsle = 95. 95/7,5 = 12,66%.
Beroende på vad det är för jäst så tål den visst mycket alkohol, vissa jäster dör när bryggden kommer upp i 16% andra klarar längre.
Har aldrig läst något som skulle kunna koppla mängden alkohol till klarningstid.
vilken jäst brukar ni använda när ni jäser Mjöd?:)
vidare undrar jag om "alkoholtolerans: 11%" innebär att jästen dör ut efter 11%?:)
Angående alkoholtoleransen är de precis som du skriver.
däremot har det uppstått lite mer problem, kanske, det verkar jäsa lite dåligt, har slagit på lite äppeljuice enligt tidigare i faqen, det jag undrar över är, kanske verkar jäsningen vara dålig om man jäser 5l i en 30l jäshink?:)
Re: Mjöd FAQ
5l i en 30l hink verkar lite overkill, risken är väl att med så mycket luft i hinken att det blir förorenat
Re: Mjöd FAQ
ahaa, det är taget, tillbaka till ritbordet och dags att beställa en 5L dunk då och prova recept i:)Immo skrev:5l i en 30l hink verkar lite overkill, risken är väl att med så mycket luft i hinken att det blir förorenat
vidare undrar jag var någonstans man kan få tag på Lavin D47 i sverige?:)
Re: Mjöd FAQ
@Flancen
http://shop.humle.se/jast/vinjast-mjodj ... injast-5-g
Jag har använt Activator´s mead jäst med mycket bra resultat. Lite dyrare, men jäste ut snabbt (runt 2 månader) och bra. Det tar lång tid att få ett bra mjöd.
http://shop.humle.se/jast/vinjast-mjodj ... injast-5-g
Jag har använt Activator´s mead jäst med mycket bra resultat. Lite dyrare, men jäste ut snabbt (runt 2 månader) och bra. Det tar lång tid att få ett bra mjöd.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster