Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

[Nybörjare] Mjöd

Utrustning och teknik.
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av Boxer »

2015-01-16 plockade bort citronerna idag, glömde totalt bort torsdagen gick i garaget. gurglar två ggr/minut ca 5-10 bubblor, fortfarande svårt och räkna det exakta antalet bubblor.
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av Boxer »

Gäller samma för bär som för citronerna? att det ska pplockas bort efter 5-7 dagar...
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Bryggar_Pelle
Bryggare
Inlägg: 138
Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
Ort: Gården

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av Bryggar_Pelle »

Plocka bort bären efter 5 till 7 dagar. Jag har läst runt omkring i forumet och jag gjorde så själv med mitt blåbärsmjöd.
Dock pressade jag ur saften i en sill innan jag slängde bärresterna. Vet inte om det gjorde så mycket för smaken skull, men det förstärkte färgen i varje fall.
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av Boxer »

Okej tack, då gör jag så :)
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av Boxer »

2015-02-06 jäsröret på hinken bubblar ca 4-5 ggr per minut, mätte Öschlet idag det ligger på ca 4-5 på plus-sidan.
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av Boxer »

2015-02-27 bubblar inte så värst mycket nå mera, uppskattningsvis 1-2 ggr i timmen.

vad gör jag sen när det slutat bubbla helt då??
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
SuffeX
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: tis mar 31, 2015 15:58

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av SuffeX »

Hur gick det med mjödet!? :idea:
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av Boxer »

Mjödet står och i primärhinken ännu bubblar ca 1 gång/dygn,

???Funderat på ifall jag borde få över det i en annan hink och ställa svalt, i matkällaren där det håller en temp på ca 10-13 plusgrader???

För som det är nu så står den forfarande i primärkärlet med en jästkaka på botten.
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Bryggar_Pelle
Bryggare
Inlägg: 138
Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
Ort: Gården

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av Bryggar_Pelle »

Så länge det jäser och lite till, låt det stå i primärkärlet.
Sedan är det inte så tokigt med sekundärkärl och matkällaren en lång tid.
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av Boxer »

Ok, tack åter igen Bryggar_Pelle, ditt svar var precis det jag var ute efter :thumbup:

kanske bevisar att man lärt en del av att läsa på forumet...
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av Boxer »

2015-04-10 äntligen slutat bubbla, använde hävert till att byta hink för brygden och ställde denna i matkällaren där jag tidigare ställt mitt blåbärs och lingonmjöd, temp ca 10-15 grader
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
ickmund
Färsk jäst
Inlägg: 6
Blev medlem: mån jun 15, 2015 11:25

Re: [Nybörjare] Mjöd

Inlägg av ickmund »

Hur länge tänkte du lagra mjöden? Pratar vi månader eller år? :)
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för mjödbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster