[Nybörjare] Mjöd
- Boxer
- Turbojäsare
- Inlägg: 25
- Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
- Utrustning: 30 Liters Hinkar
- Ort: Lappland
[Nybörjare] Mjöd
Hej alla glada Hemmabryggare, nu har även jag trillat i bryggarträsket
Jag har redan satt igång en sats mjöd bara genom att läsa på forumen jag hittat osv, utan desto större erfarenheter annat än att morsan har brukat göra en variant de har i Finland "Sima".
Ska skriva lite om min första sats om hur jag gått till väga mm och nån fråga man har som man hoppas få svar på.
Jag har använt Kalle Runristares recept, tankar finns på att dela upp 19 liters satsen på 3 i 2 st 5 Liters saftdunkar och själva hinken, och tillsätta blåbär och lingon lr kanske hjorton i dunkarna.
Mjödsats Nummer 1 Logg
2015-1-5 Dagen då jag tog det stora steget mot att bli bryggare, tvättade all min utrustning med A.I.C Super Rent.
2015-1-6 Började med att koka 8 Liter vatten. gjorde inte så mycket mer den dagen då jag tänkte att jag kokar vattnet i omgångar.
2015-1-7 Kokade resterande mängd vatten (9 Liter), så nu har jag 17 liter som behövs enligt Kalles recept, lämnar allt o svalna i hinken över natten.
2015-1-8 kl 10.00 - 11.30, Idag värmde jag upp 3.5kg honung i diskhon som jag fyllt med 35-40 gradigt vatten, kontrollerade värmen i honungen med en grilltermometer som jag hade stuckit genom locket på en av burkarna. Tog fram jästen (Wyeast Sweatmead) och aktiverade påsen.
När honungen hade nått 30 grader så plockade jag fram hinken med vatten och började ösa i honungen som hade fått en konsistens liknande ketchup, allt under omrörning såklart, rörde om ett tag efter jag fått slut på honung tills man inte såg nån honung i botten på hinken.
Honungen var upplöst och vattnet hade en fin färg av honung, då var det dags för att mäta Öeschlegraderna kom fram till att lagen håller 57 Öeschle.
Kl 13.00 samma dag. Nu hade jästen stått i påsen i 3 timmar och var redo att hällas i honungslagen, så jag tog ½tsk Wyeast yeast nutrition och satte det i lagen, öppnade jäst påsen och hällde i jästen och tillsatte 2st citroner som jag diskade rena först med diskmedel (Yes) och sedan med A.I.C Super Rent. Allt detta innan jag rev skalet på dem för att få bort det vita mellan frukt och skal, jag sparade skalet o slängde bort det vita och skivade ner citronen samtidigt som jag plockade bort alla kärnor.
2015-1-9 Rört om hinken för att tillsätta syre morgon och kväll.
2015-1-10 Rört om hinken för att tillsätta syre morgon och kväll.
2015-1-11 Rört om hinken för att tillsätta syre på morgon kväll.
Några frågor som uppkom när jag mätte Öeschle...
Är 57 Öeschle lagom för detta recept?
Och hur räknar jag ut procenten?
har fått för mig att man kan räkna ut procenten på Öeschlet, men vet dock inte hur.
finns det nått jag gjort fel så rätta mig
Mvh Boxer
Jag har redan satt igång en sats mjöd bara genom att läsa på forumen jag hittat osv, utan desto större erfarenheter annat än att morsan har brukat göra en variant de har i Finland "Sima".
Ska skriva lite om min första sats om hur jag gått till väga mm och nån fråga man har som man hoppas få svar på.
Jag har använt Kalle Runristares recept, tankar finns på att dela upp 19 liters satsen på 3 i 2 st 5 Liters saftdunkar och själva hinken, och tillsätta blåbär och lingon lr kanske hjorton i dunkarna.
Mjödsats Nummer 1 Logg
2015-1-5 Dagen då jag tog det stora steget mot att bli bryggare, tvättade all min utrustning med A.I.C Super Rent.
2015-1-6 Började med att koka 8 Liter vatten. gjorde inte så mycket mer den dagen då jag tänkte att jag kokar vattnet i omgångar.
2015-1-7 Kokade resterande mängd vatten (9 Liter), så nu har jag 17 liter som behövs enligt Kalles recept, lämnar allt o svalna i hinken över natten.
2015-1-8 kl 10.00 - 11.30, Idag värmde jag upp 3.5kg honung i diskhon som jag fyllt med 35-40 gradigt vatten, kontrollerade värmen i honungen med en grilltermometer som jag hade stuckit genom locket på en av burkarna. Tog fram jästen (Wyeast Sweatmead) och aktiverade påsen.
När honungen hade nått 30 grader så plockade jag fram hinken med vatten och började ösa i honungen som hade fått en konsistens liknande ketchup, allt under omrörning såklart, rörde om ett tag efter jag fått slut på honung tills man inte såg nån honung i botten på hinken.
Honungen var upplöst och vattnet hade en fin färg av honung, då var det dags för att mäta Öeschlegraderna kom fram till att lagen håller 57 Öeschle.
Kl 13.00 samma dag. Nu hade jästen stått i påsen i 3 timmar och var redo att hällas i honungslagen, så jag tog ½tsk Wyeast yeast nutrition och satte det i lagen, öppnade jäst påsen och hällde i jästen och tillsatte 2st citroner som jag diskade rena först med diskmedel (Yes) och sedan med A.I.C Super Rent. Allt detta innan jag rev skalet på dem för att få bort det vita mellan frukt och skal, jag sparade skalet o slängde bort det vita och skivade ner citronen samtidigt som jag plockade bort alla kärnor.
2015-1-9 Rört om hinken för att tillsätta syre morgon och kväll.
2015-1-10 Rört om hinken för att tillsätta syre morgon och kväll.
2015-1-11 Rört om hinken för att tillsätta syre på morgon kväll.
Några frågor som uppkom när jag mätte Öeschle...
Är 57 Öeschle lagom för detta recept?
Och hur räknar jag ut procenten?
har fått för mig att man kan räkna ut procenten på Öeschlet, men vet dock inte hur.
finns det nått jag gjort fel så rätta mig
Mvh Boxer
Senast redigerad av Boxer, redigerad totalt 2 gånger.
Ragnarök befriare och död!
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: [Nybörjare] Mjöd
2.7g socker per liter ger 1 grad öchsle.
17g socker per liter ger 1% alkohol efter jäsning (som bäst).
57 grader öchsle ger då 2.7*57 = 153.9g socker per liter, vilket ger 153.9/17=9.1% om den jäser ut helt.
17g socker per liter ger 1% alkohol efter jäsning (som bäst).
57 grader öchsle ger då 2.7*57 = 153.9g socker per liter, vilket ger 153.9/17=9.1% om den jäser ut helt.
- Boxer
- Turbojäsare
- Inlägg: 25
- Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
- Utrustning: 30 Liters Hinkar
- Ort: Lappland
Re: [Nybörjare] Mjöd
Tack för svar Ranald var ju faktiskt lättare än man trodde.
Mjödsatsen är nu inne på sitt tredje dygn i hinken, står i 20-22+ grader konstant på mitt rum.
Men ännu verkar det inte finnas någon större aktivitet från jästens sida, jag vet att jag läst på flertalet inlägg att honung är svårjäst
och kan ta lite tid innan det börjar men man blir ju orolig när det är första gången man gör nånting nytt.
har märkt att jästen lägger sig på botten mellan omrörningarna morgon och kväll.
verkar allt detta normalt?
Funderade här om dagen ifall man måste skydda jäsningen mot dagsljus, hinken står just nu oskyddad på en stol.
Mjödsatsen är nu inne på sitt tredje dygn i hinken, står i 20-22+ grader konstant på mitt rum.
Men ännu verkar det inte finnas någon större aktivitet från jästens sida, jag vet att jag läst på flertalet inlägg att honung är svårjäst
och kan ta lite tid innan det börjar men man blir ju orolig när det är första gången man gör nånting nytt.
har märkt att jästen lägger sig på botten mellan omrörningarna morgon och kväll.
verkar allt detta normalt?
Funderade här om dagen ifall man måste skydda jäsningen mot dagsljus, hinken står just nu oskyddad på en stol.
Ragnarök befriare och död!
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
Re: [Nybörjare] Mjöd
Hade jästen vaknat till liv innan du tippade ner den i Hinken?
- Boxer
- Turbojäsare
- Inlägg: 25
- Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
- Utrustning: 30 Liters Hinkar
- Ort: Lappland
Re: [Nybörjare] Mjöd
Jo då, jästpåsen var aktiverad och fick stå i rumstemperatur i 3-4 timmar, påsen fräste så man kunde trott att det bodde en arg katt där inne.
Ragnarök befriare och död!
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
Re: [Nybörjare] Mjöd
Okej. Det finns ett flertal trådar där man grundligt går igenom dom olika alternativen för att se om det gäser eller inte och vad man ska göra isf. Bläddra igenom dom så ska du se att det löser sig!
- Boxer
- Turbojäsare
- Inlägg: 25
- Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
- Utrustning: 30 Liters Hinkar
- Ort: Lappland
Re: [Nybörjare] Mjöd
2015-1-12 Rört om i hinken för att tillsätta syre på morgon, börjar bli lite orolig för den låga aktiviteten i jäsröret, köpteCoop Äppeljuice utan antioxidanter och massa gift.
Hällde i 0.5liter juice i hinken och hoppas på att det är ph-värdet som spökar, lär väl se senare ikväll eller imorgon.
Hällde i 0.5liter juice i hinken och hoppas på att det är ph-värdet som spökar, lär väl se senare ikväll eller imorgon.
Ragnarök befriare och död!
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: [Nybörjare] Mjöd
Låt den stå utan att röra om.
Testa efter någon dag om locket på jästhinken buktar uppåt lite.
Då har du tryck i hinken. Vilket då indikerar att jäsningen är på gång.
Testa efter någon dag om locket på jästhinken buktar uppåt lite.
Då har du tryck i hinken. Vilket då indikerar att jäsningen är på gång.
- Boxer
- Turbojäsare
- Inlägg: 25
- Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
- Utrustning: 30 Liters Hinkar
- Ort: Lappland
Re: [Nybörjare] Mjöd
Okej, jag har märkt att locket vill bukta uppåt och det pyser till varenda gång man öppnar hinken.Bryggar_Pelle skrev:Låt den stå utan att röra om.
Testa efter någon dag om locket på jästhinken buktar uppåt lite.
Då har du tryck i hinken. Vilket då indikerar att jäsningen är på gång.
me då ska jag nog låta den stå i 2-3 dagar och se om det inte börjar pluppa i röret snart...
Ragnarök befriare och död!
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
- Boxer
- Turbojäsare
- Inlägg: 25
- Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
- Utrustning: 30 Liters Hinkar
- Ort: Lappland
Re: [Nybörjare] Mjöd
Är det nån som vet ifall man brukar plocka bort citronerna efter att dom legat ett tag?
Eller ska dom ligga där i under hela jäsningsproceduren?
Eller ska dom ligga där i under hela jäsningsproceduren?
Ragnarök befriare och död!
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
Re: [Nybörjare] Mjöd
Bör tas bort efter 5-7 dagarBoxer skrev:Är det nån som vet ifall man brukar plocka bort citronerna efter att dom legat ett tag?
Eller ska dom ligga där i under hela jäsningsproceduren?
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 14/10-2014.
- Boxer
- Turbojäsare
- Inlägg: 25
- Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
- Utrustning: 30 Liters Hinkar
- Ort: Lappland
Re: [Nybörjare] Mjöd
Kithiva skrev:Bör tas bort efter 5-7 dagarBoxer skrev:Är det nån som vet ifall man brukar plocka bort citronerna efter att dom legat ett tag?
Eller ska dom ligga där i under hela jäsningsproceduren?
Tack, då tar jag nog bort dom på torsdag, har just börjat jäsa ordentligt så det får nog stå i fred ett tag
Ragnarök befriare och död!
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
- Boxer
- Turbojäsare
- Inlägg: 25
- Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
- Utrustning: 30 Liters Hinkar
- Ort: Lappland
Re: [Nybörjare] Mjöd
2015-1-12 kvällen mot 2015-1-13 kl 22.00 till 24.00
Äppeljuicen gjorde nog susen tog bara några timmar efter att jag hällt i det.
Satt vid datorn kl 22.00 och läste på forumet, när jag hörde det jag väntat på
bubblade till fyra gånger i röret, 23.00 bubblade det till igen 7 ggr, 24.00 bubblade det till igen 22 ggr på 5 minuter.
2015-1-13 på morgon nu bubblar det 1-2 ggr per minut ungefär kl 15.00 samma dag nu bubblar det stadigt 3-5 ggr/minut
2015-1-14 bubblar på för fullt ca 5ggr/minut, fast det låter och ser ut mer som ett gurglande nu, totalt omöjligt o räkna bubblorna så får väl köra på och räkna gurgel.
När bör man dela satsen och smaksätta med bär eller frukt?
Äppeljuicen gjorde nog susen tog bara några timmar efter att jag hällt i det.
Satt vid datorn kl 22.00 och läste på forumet, när jag hörde det jag väntat på
bubblade till fyra gånger i röret, 23.00 bubblade det till igen 7 ggr, 24.00 bubblade det till igen 22 ggr på 5 minuter.
2015-1-13 på morgon nu bubblar det 1-2 ggr per minut ungefär kl 15.00 samma dag nu bubblar det stadigt 3-5 ggr/minut
2015-1-14 bubblar på för fullt ca 5ggr/minut, fast det låter och ser ut mer som ett gurglande nu, totalt omöjligt o räkna bubblorna så får väl köra på och räkna gurgel.
När bör man dela satsen och smaksätta med bär eller frukt?
Senast redigerad av Boxer, redigerad totalt 1 gång.
Ragnarök befriare och död!
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: [Nybörjare] Mjöd
Bär eller frukt borde har vart med från start, men det går säkert att till sätta dem nu.
Att tillsätta dem nu innebär att du måste öppna locket efter ytterligare en vecka för att plocka bort dem.
Och det medför ju liten risker att mjödet kan bli infekterat.
Jag tror du ska låta det jäsa på och få ett neutralt mjöd.
Läs gärna Kithivas mjödlogg.
Förresten, vilken honung använde du? Du kanske har smakämnen i den som döljs av bär eller frukt.
Att tillsätta dem nu innebär att du måste öppna locket efter ytterligare en vecka för att plocka bort dem.
Och det medför ju liten risker att mjödet kan bli infekterat.
Jag tror du ska låta det jäsa på och få ett neutralt mjöd.
Läs gärna Kithivas mjödlogg.
Förresten, vilken honung använde du? Du kanske har smakämnen i den som döljs av bär eller frukt.
- Boxer
- Turbojäsare
- Inlägg: 25
- Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
- Utrustning: 30 Liters Hinkar
- Ort: Lappland
Re: [Nybörjare] Mjöd
Bryggar_Pelle skrev:Bär eller frukt borde har vart med från start, men det går säkert att till sätta dem nu.
Att tillsätta dem nu innebär att du måste öppna locket efter ytterligare en vecka för att plocka bort dem.
Och det medför ju liten risker att mjödet kan bli infekterat.
Jag tror du ska låta det jäsa på och få ett neutralt mjöd.
Läs gärna Kithivas mjödlogg.
Förresten, vilken honung använde du? Du kanske har smakämnen i den som döljs av bär eller frukt.
Okej, får väl se hur jag gör då, tål att funderas på, fast iofs kan jag ju göra 2 nya minisatser på 5 liters dunk...
Köpte ett honung på Ica "Svensk Landskapshonung, Svensk Honung från östergötaland" står det på burken,
märkte till min förvåning efter att jag köpt detta att det mesta kom från samma odlare "Lars Pettersson i Säffle",
allt förutom två burkar som kom från Östen Härdell i Söderköping.
Hade jag haft möjlighet så hade jag ju självklart köpt lokalt, men det är länge sen nån har haft biodling på mina breddgrader.
Ragnarök befriare och död!
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
På G i framtiden
Hjortronmjöd
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst