Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Boxer, Andra och tredje satsen mjöd Logg+Recept

Mjödsatser och recept. Även recensioner av mjödsatser och tillbehör.
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Boxer, Andra och tredje satsen mjöd Logg+Recept

Inlägg av Boxer »

Varning för långt, informativt inlägg

Komponerade ett eget recept baserat på det mesta man läst hittils :)


Boxer's Blåbärs Mjöd
Boxer's Lingon Mjöd, samma recept men olika kryddor/bär :D

Receptet passar bäst 5 liters dunk med jäsrör, räknade ut så jag fick 4 liter/dunk så att det inte börjar välla över när det väl börjat jäsa.


UTRUSTNIG

Bryggrengöring

2 st Grytor, en stor och en liten.

Nånting att värma upp honungen i bunke/gryta eller diskhon.

Matlagningstermometer av nåt slag är bra att ha, men inte nödvändigt.

Tratt.

Decilitermått, Litersmått och tesked samt matsked.

Bunke med lock för jästen (gäller endast torrjäst)

2 st 5 liters dunkar.

2 st dunklock med gummipackning för jäsrör.

2 st jäsrör.


INGREDIENSER

Jäst

Jästnärsalt ca 1-2g (wyeast)

2dl Bär

450g Honung

2.5dl Äppeljuice (utan konserveringsmedel)

3.4 liter kokt vatten


ALLA VERKTYG OCH DUNKAR MM BÖR VARA DESINFICERADE


2015-01-14 Började med att koka vattnet jag behövde och ställde sedan ut grytan i snödrivan för att kylas av, höll hela tiden koll på tempen med grilltermometer.

Följ noggrant anvisningarna på jästpaketet gällande temperatur! I mitt fall 40+ grader.

När första grytan hade svalnat till 40+ så tog jag in den och satte på mer vatten, plockade sedan fram 2dl Blåbär och 2dl Lingon ur frysen och satte blåbären i en gryta för kokning i 10 minuter.

Under tiden vattnet och blåbären stog på spisen, blandade jag jästen och jästnärsaltet med 2dl av de kokta vattnet och en matsked honung i en glasslåda för aktiveringens skull.

Blåbären hade vid det här laget kokat klart så jag mosade ner bären och tillsatte 1 liter vatten så att det skulle vara lättare och hälla det i dunken, tillsatte även vid det här laget 2.5dl Äppeljuice för ph-värdets skull (utan bra PH-värde ingen/lr trögstartad jäsning).

Efter det åkte Lingonen på spisen för samma behandling som blåbären och den andra grytan vatten åkte ut i snödrivan.

Medans jag väntade på lingon och vatten, så ställde jag honungburkarna i fingervarmt vatten för att få den mer lättflytande, väntade 10 minuter och hällde i 450g honung i dunken. sedan åkte det i mer vatten i dunken för att lösa upp honungen, skakade dunken tills ingen honung la sig på botten mer.

Tillsatte ungefär hälften av jästblandningen i dunken och skakade ordentligt, mätte sedan Öschle 40 grader, satte vatten i jäsröret och ställde undan på rummet i ca 20-23+ grader. Så nu var det bara vänta på jäsningen ska börja.

Lingonen var färdigkokta mosade även dessa och tillsatte 1 liter vatten och 2.5dl äppeljuice som hälldes i dunken och i samma veva åkte även 450g honung samt mer vatten för att lösa upp honungen, skakade dunken ordentligt så ingen honung la sig på botten här heller, tillatte andra halvan av jästblandningen och skakade dunken igen.

Mätte Öschle 40 grader.
Satte sedan vatten i jäsröret och ställde undan på rummet i ca 20-23+ grader, och då var även denna sats färdig.

Började jäsa redan efter en dryg halvtimme på rummet :lol:

bubblar med ca ett plupp per sekund.


Ska bli intressant och så vad man får för slutprodukt :P
Senast redigerad av Boxer, redigerad totalt 2 gånger.
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: Boxer, Andra och tredje satsen mjöd Logg+Recept

Inlägg av Boxer »

Info på ingredienser.

Jästen i det här fallet blev ett bakjäst Kron torrjäst för söta degar jag ides bara inte börja beställa Wyeast Sweatmead den här gången, får väl se vad det blir :P
(Tror dock att jag aldrig mer kommer att använda bakjäst, verkar vara lite för potenta grejjer när dunken svämmar över trots jäsröret)

jästnässalt Wyeast yeast nutrient

Bären självplockade

Honung, Svensk skogshonung från Konsum luktade verkligen skog om den likt en skogspromenad efter regnet på sommaren i en bland skog med mycket tall, gran och diverse ris på backen mm.

Äppeljuice, Coop Äppeljuice utan konserveringsmedel (Mycket viktigt) konserveringsmedlena tar död på din jästkultur i musten.

Vatten, från kranen. Vi har lyxen o få vara utan klor i dricksvattnet, Har du klor i vattnet så måste du koka bort det och låta svalna över natten då ångan från vattnet tar med sig kloret.

Det var nog allt just nu...
Senast redigerad av Boxer, redigerad totalt 1 gång.
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: Boxer, Andra och tredje satsen mjöd Logg+Recept

Inlägg av Boxer »

2015-01-15 på morgonen hade blåbärsmjödet jäst över och ut igenom jäsröret fast bara lite uppskattningsvis 3-4 matskedar, jag rengjorde jäsröret och fyllde på med nytt vatten och det fortsatte jäsa i samma takt som tidigare (1 plupp/sekund).

ställde dock båda dunkarna i en charkuteriback utifall att nån av dom skulle försöka jäsa över igen...

kl 20.00 samma dag uptäcker jag att blåbärsmjöden har svämmat över igen, funderar om det kan vara jästens fel att den svämmar över. bubblar 1 gång var sjunde sekund nu
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: Boxer, Andra och tredje satsen mjöd Logg+Recept

Inlägg av Boxer »

2015-1-16 Blåbärs mjödet verkar ha lugnat ner sig och svämmar inte över mer hoppas jag, bubblar 7 ggr/minut.

Lingonmjödet bubblar på med 4 bubbel/minut.
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: Boxer, Andra och tredje satsen mjöd Logg+Recept

Inlägg av Boxer »

2015-02-06 bubblar väldigt sakta i båda dunkarna nu ca 4-5 bubbel/timme, mätte Öschlet i båda Blåbär låg på -2 öschle, Lingon låg på -3 öschle.

Smakade i samma veva på båda och de smakar en aning beskt för tillfället men det beror nog på öschlet, Eftersötning står på schemat en bit fram när jag konstaterat eller pastöriserat (Beror på tålamodet) så att det har slutat/slutar jäsa


Kan det snart vara dags o ställa dom svalt för självklarning tro??
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: Boxer, Andra och tredje satsen mjöd Logg+Recept

Inlägg av Boxer »

2015-02-27 Har inte hört eller sett nått bubbel i dunkarna på snart 2 veckor.

Är det dax att "Kallkrascha" brygderna nu eller bör man tappa om på ny dunk före kallkrasch???

och när brukar man eftersöta och hur mycket honung vågar man lägga i???


nån som kan räta ut dessa frågetecken?
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Användarvisningsbild
Bryggar_Pelle
Bryggare
Inlägg: 138
Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
Ort: Gården

Re: Boxer, Andra och tredje satsen mjöd Logg+Recept

Inlägg av Bryggar_Pelle »

Jag sabbade mitt första mjöd tack vare att jag slarvade när jag eftersötade det. Hade helt enkelt i för mycket.
Prova med max ett par teskedar. Vänta ett par dagar innan du provar hur det blev.
Jag har låtit mitt misstag vilat under vintern,och startat om det nu.
Användarvisningsbild
Boxer
Turbojäsare
Inlägg: 25
Blev medlem: fre jan 09, 2015 22:23
Utrustning: 30 Liters Hinkar
Ort: Lappland

Re: Boxer, Andra och tredje satsen mjöd Logg+Recept

Inlägg av Boxer »

2015-04-03 Båda mjöden tappade på ny dunk och ställda på bulklagring i matkällaren som håller en temp kring 10-15 +grader.
Ragnarök befriare och död!

I bryggeriet
Mjödbrygg 1: Neutralt mjöd ca 10% Påbörjad 2015-01-08
Mjödbrygg 2: Blåbärsmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14
Mjödbrygg 3: Lingonmjöd 6.35% Påbörjad 2015-01-14

På G i framtiden
Hjortronmjöd
Skriv svar

Återgå till "Mjödsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster