Hejsan, som titeln säger så kollade jag nyss mitt mjöd som har stått in ungefär 2 veckor, nu är det lite skum och vita klumpar på ytan. Är detta normalt? Var även små mörka klumpar, inte alls stora, bara några milimeter på ytan som jag tog bort försiktigt. Det var tack vare att jag såg dom ligga längst kanten på ytan som jag tog och öppnade locket för att kolla...
Mjödet jäser på bra annars, jag har haft några problem med det. Var bara tack vare att jag råkade se de mörkare klumparna jag kollade. Bör jag vara orolig? Jag läste lite på detta och såg några säga att det kan hända så när det jäser, vilket jag sannerligen hoppas på. Kan det vara en infektion? Isåfall, hur vet jag om mitt mjöd är helt förstört eller inte?
Vad som är i mjödet;
Vatten från en källa, honung och ekologisk citronsaft som är självpressad
Tog en bild för att visa lite bättre hur det ser ut..
Är det helt kört? Ni ser de två nästan stjärnformade prickarna lite till vänster om mitten precis, de har lite grönt i sig ser jag. Är mjödet infekterat? Eller kommer den klara sig?
uppdatering: Kollade nu även i den andra dunken jag satte igång, denna med bara honung. Den hade mer skum på ytan men mindre klumpar, varav några där det var grönt, såg ut som mögel. Jag tog och plocka bort de gröna bitarna ifrån båda och smakade litegran ifrån båda. De smakade väldigt gott ändå! Kan det va möjligt mjödet inte är förstört?
Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
Förmodligen något som fanns med i honungen. Kanske bivax.
Försök att fånga upp det med en sil.
Men eftersom det jäser normalt så tror jag du kan utesluta infektion eller mögel.
Försök att fånga upp det med en sil.
Men eftersom det jäser normalt så tror jag du kan utesluta infektion eller mögel.
Re: Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
Tack för det snabba svaret!Bryggar_Pelle skrev:Förmodligen något som fanns med i honungen. Kanske bivax.
Försök att fånga upp det med en sil.
Men eftersom det jäser normalt så tror jag du kan utesluta infektion eller mögel.
Här är en bild på den andra dunken, minus de små gröna klumparna som jag tog bort
Vad tror ni? Är det något att oroa sig över?
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
Kommer ihåg att jag köpte honung i den lokala lanthandeln, där ytan hade en vit hinna när jag öppnade burken. Men var ljusgul i övrigt. Det var inget fel på den honungen, men den användes inte till bryggning.
Men om musten är bra i övrigt så kanske det inte är någon fara.
Men om du känner dig osäker ta bort det.
Tror inte är någon större fara eftersom du säger det jäser bra i övrigt.
Möjligt kan det kanske bidra till någon oönskad smak.
Har du provat fiskat upp och smaka på skummet?
Men om musten är bra i övrigt så kanske det inte är någon fara.
Men om du känner dig osäker ta bort det.
Tror inte är någon större fara eftersom du säger det jäser bra i övrigt.
Möjligt kan det kanske bidra till någon oönskad smak.
Har du provat fiskat upp och smaka på skummet?
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
Slog mig nu att det kanske är rester från jästen som kanske stigit till ytan.
Re: Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
Exakt så såg honungen ut som vi använde. Var det fel att använda den till mjödet? Eller är det kanske det vita som flytit upp? Isåfall bör man sila bort det och kan det ha förstört något?Bryggar_Pelle skrev:Kommer ihåg att jag köpte honung i den lokala lanthandeln, där ytan hade en vit hinna när jag öppnade burken. Men var ljusgul i övrigt. Det var inget fel på den honungen, men den användes inte till bryggning.
Jag har inte smakat på skummet, bara på själva mjödet vilket det inte alls var något fel på i smaken
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
Den honungen jag köpte var något hopkok som såldes under ökenvarumärket Eldorado.
Är nog lugnt för din del.
Är nog lugnt för din del.
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
Håller med Pelle, är nog bara jästskum och andra partiklar som flutit upp till ytan när jästen börjat avge kolsyra.
Dock hajade jag till på den här meningen "...dunken, minus de små gröna klumparna som jag tog bort".
Har väl aldrig varit med om att det varit bra att ha något grön i en jästunna, så länge det inte är humlekottar.
Dock hajade jag till på den här meningen "...dunken, minus de små gröna klumparna som jag tog bort".
Har väl aldrig varit med om att det varit bra att ha något grön i en jästunna, så länge det inte är humlekottar.
Re: Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
Precis det jag menar... några av de vita klumparna hade blivit lite gröna, hoppas verkligen inte de kommer tillbaka eller orsakar skada. Men antar det bara är att vänta och se? Finns väl inget att att göra.Omlott skrev:Håller med Pelle, är nog bara jästskum och andra partiklar som flutit upp till ytan när jästen börjat avge kolsyra.
Dock hajade jag till på den här meningen "...dunken, minus de små gröna klumparna som jag tog bort".
Har väl aldrig varit med om att det varit bra att ha något grön i en jästunna, så länge det inte är humlekottar.
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
Du kan hä i vinsvalva och både döda jästen och alla andra jäst/mögelsvampar. Men du tycker inte att det luktar eller smakar konstigt?wakko skrev:Precis det jag menar... några av de vita klumparna hade blivit lite gröna, hoppas verkligen inte de kommer tillbaka eller orsakar skada. Men antar det bara är att vänta och se? Finns väl inget att att göra.Omlott skrev:Håller med Pelle, är nog bara jästskum och andra partiklar som flutit upp till ytan när jästen börjat avge kolsyra.
Dock hajade jag till på den här meningen "...dunken, minus de små gröna klumparna som jag tog bort".
Har väl aldrig varit med om att det varit bra att ha något grön i en jästunna, så länge det inte är humlekottar.
- Bryggar_Pelle
- Bryggare
- Inlägg: 138
- Blev medlem: lör sep 18, 2010 12:04
- Ort: Gården
Re: Vita klumpar/skum på ytan av mjödet
Hur går det för dig?
Jäser det fortfarande?
Jäser det fortfarande?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster