Har nu googlat i flera timmar men hittar inget som passar in på mitt problem.
Jag gjorde en sats efter Ken Schramm. Tappade om efter ca 17 dagar. Det bubblade ca en gång/ 2min. Då var brygden lagom ljus. Jag gjorde mjödet på nyslungad mörk hösthonung.
Hur som helst, efter en vecka i sekundären så tycker jag att den blir allt mörkare. Vilket den blir! Den ser mörk och dassig ut i hinken. Små små öar av vitt skum, nästan som att det vore puder i. (tillsatte Caco3 vid tappning till sekundären.)
Lukten är ganska skarp. Prövade att smaka lite. Kan inte placera smaken, men eftersmaken är ganska blaskig, vattnig, lite gammal smak. Jag tappade om ännu en gång för att skiktet med lödder/pulver inte skulle vara kvar. Jästkakan som var kvar i hinken luktade bara honung, någon doft av utspilld öl på skjortan infann sig också.
Några teorier?
Det enda som jag kan tänka mig som förstört något var att det på något vis fanns små luftbubblor i hävertslangen när jag tappade om, små små bubblor som virvlade omkring men aldrig tog sig ut ur slangen. Jag har använt denna autohävert flera ggr innan och även efter men aldrig haft små luftbubblor som virvlade omkring i slangen.
Onormal Färgskiftning
- Odqvist
- Moderator
- Inlägg: 1952
- Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
- Utrustning: BIAB, Fatanläggning
- Ort: Falkenberg
Re: Onormal Färgskiftning
Lugn och fin. Var inte där och pilla.
Ta några foton och visa oss.
Är det inte så att jästen var suspenderad i mjödet hela tiden under jäsningen (musten var grumlig då jästen var aktiv) och nu när jäsningen avtar så faller jästen till bottnen och lämnar ett klart, transparent mjöd efter sig. Belyser du det och tittar på det nu, ser det därför mörkare ut.
Ta några foton och visa oss.
Är det inte så att jästen var suspenderad i mjödet hela tiden under jäsningen (musten var grumlig då jästen var aktiv) och nu när jäsningen avtar så faller jästen till bottnen och lämnar ett klart, transparent mjöd efter sig. Belyser du det och tittar på det nu, ser det därför mörkare ut.
Energiingenjör - Elkraft & VVS
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Re: Onormal Färgskiftning
Okej, jag lägger upp två bilder, en med lite blixt och en utan.
Saken är den att färgskiftningen började ju efter at jag flyttat över det i en ny jäshink.
Hur som helst så tappade jag över det nyligen, hade i jässtopp och dagen efter gelatin. Jag är grön på det här men nu är det gjort, dumt eller ej.
Nu är det mer klart, fortfarande lite mörkt enligt mig. iofs var det ganska mörk hösthonung.
Men sörjan som gelatinet dragit ner på bottnen var inte nådig -mer än vad det blev efter primärjäsningens slut. Den är inte heller så kompakt utan mer svävande.
och
Saken är den att färgskiftningen började ju efter at jag flyttat över det i en ny jäshink.
Hur som helst så tappade jag över det nyligen, hade i jässtopp och dagen efter gelatin. Jag är grön på det här men nu är det gjort, dumt eller ej.
Nu är det mer klart, fortfarande lite mörkt enligt mig. iofs var det ganska mörk hösthonung.
Men sörjan som gelatinet dragit ner på bottnen var inte nådig -mer än vad det blev efter primärjäsningens slut. Den är inte heller så kompakt utan mer svävande.
och
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Onormal Färgskiftning
Ser gott ut det där. Vet inte vad färgskiftningen beror på. Men låt det klarna ordentligt (månader) och smaka innan du tappar det på flaska. Smakar det okej så är det hugget som stucket.
Re: Onormal Färgskiftning
Ingen som bor i närheten av kalmar som vill ta en klunk som med mer erfarenhet kan känna om det är korrekt?:-)
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster