Första mjödet 2 satser Brygglogg
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Jag insåg nu att när jag räknat dagarna så i förbifarten har jag tydligen lagt på en extra dag varje gång jag räknat
Så följande dagar stämmer =
Batch #1
Dag 1: 14/min
Dag 6: 17/min
Dag 7: 22/min
Dag 8: 19/min
Dag 10: 16/min
Dag 11: Tillsatte jästnäring !
Batch #2
Dag 1: 35/min
Dag 3: 40/min
Dag 5: 16/min
Dag 6: Tillsatte jästnäring !
Såja! nu är det back on track!
Så följande dagar stämmer =
Batch #1
Dag 1: 14/min
Dag 6: 17/min
Dag 7: 22/min
Dag 8: 19/min
Dag 10: 16/min
Dag 11: Tillsatte jästnäring !
Batch #2
Dag 1: 35/min
Dag 3: 40/min
Dag 5: 16/min
Dag 6: Tillsatte jästnäring !
Såja! nu är det back on track!
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Sitter du och räknar "plupp" och för en logg på antalet per minut? Vad fyller det för syfte? Jag gissar att du på något vis bevakar aktivitet och hur det jäser med detta pluppräknande, borde inte en hydrometer/reftaktometer/oeschlemätare göra jobbet både bättre och mindre krävande med ett säkrare resultat
?
Jag menar att antalet plupp är ganska ointressant och ovetenskapligt. Typ av jäsrör, mängden vätska i jäströret, kärlets täthet, lufttryck, rörelse osv påverkar antalet plupp, dessutom kan det ha sluta jäsa trots att det pluppar och vise versa.
?
Jag menar att antalet plupp är ganska ointressant och ovetenskapligt. Typ av jäsrör, mängden vätska i jäströret, kärlets täthet, lufttryck, rörelse osv påverkar antalet plupp, dessutom kan det ha sluta jäsa trots att det pluppar och vise versa.
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Jag har 2olika varianter med olika vatteninnehåll och tjocklek, gör detta för att det är mina första bryggningar och vill följa processen.. och ja det må inte fylla någon större funktion..och variablerna är många.. Men ger mig en chans att kanske lära mig något av det i hela processen.Toffeln skrev:Sitter du och räknar "plupp" och för en logg på antalet per minut? Vad fyller det för syfte? Jag gissar att du på något vis bevakar aktivitet och hur det jäser med detta pluppräknande, borde inte en hydrometer/reftaktometer/oeschlemätare göra jobbet både bättre och mindre krävande med ett säkrare resultat
?
Jag menar att antalet plupp är ganska ointressant och ovetenskapligt. Typ av jäsrör, mängden vätska i jäströret, kärlets täthet, lufttryck, rörelse osv påverkar antalet plupp, dessutom kan det ha sluta jäsa trots att det pluppar och vise versa.
Har tagit test med en hydrometer, och kommer ta fler. Men vill inte öppna mina damejeanner en gång i veckan för att testa.
Och så krävande är det inte att räkna plupp i 2min
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 424
- Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
- Utrustning: Jästunna och jäsrör
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
AbsolUt. Alla står nog någon eller flera gånger framför sitt jäskärl och tittar på pluppen. Var mest av nyfikenhet ifall det fanns någon teori jag missat . All observation fyller en funktion i vägen till resultat ☺MrTrolls skrev:Jag har 2olika varianter med olika vatteninnehåll och tjocklek, gör detta för att det är mina första bryggningar och vill följa processen.. och ja det må inte fylla någon större funktion..och variablerna är många.. Men ger mig en chans att kanske lära mig något av det i hela processen.Toffeln skrev:Sitter du och räknar "plupp" och för en logg på antalet per minut? Vad fyller det för syfte? Jag gissar att du på något vis bevakar aktivitet och hur det jäser med detta pluppräknande, borde inte en hydrometer/reftaktometer/oeschlemätare göra jobbet både bättre och mindre krävande med ett säkrare resultat
?
Jag menar att antalet plupp är ganska ointressant och ovetenskapligt. Typ av jäsrör, mängden vätska i jäströret, kärlets täthet, lufttryck, rörelse osv påverkar antalet plupp, dessutom kan det ha sluta jäsa trots att det pluppar och vise versa.
Har tagit test med en hydrometer, och kommer ta fler. Men vill inte öppna mina damejeanner en gång i veckan för att testa.
Och så krävande är det inte att räkna plupp i 2min
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Ingen vetenskaplig tes här inte Precis vad jag tänkte!Toffeln skrev:AbsolUt. Alla står nog någon eller flera gånger framför sitt jäskärl och tittar på pluppen. Var mest av nyfikenhet ifall det fanns någon teori jag missat . All observation fyller en funktion i vägen till resultat ☺MrTrolls skrev:Jag har 2olika varianter med olika vatteninnehåll och tjocklek, gör detta för att det är mina första bryggningar och vill följa processen.. och ja det må inte fylla någon större funktion..och variablerna är många.. Men ger mig en chans att kanske lära mig något av det i hela processen.Toffeln skrev:Sitter du och räknar "plupp" och för en logg på antalet per minut? Vad fyller det för syfte? Jag gissar att du på något vis bevakar aktivitet och hur det jäser med detta pluppräknande, borde inte en hydrometer/reftaktometer/oeschlemätare göra jobbet både bättre och mindre krävande med ett säkrare resultat
?
Jag menar att antalet plupp är ganska ointressant och ovetenskapligt. Typ av jäsrör, mängden vätska i jäströret, kärlets täthet, lufttryck, rörelse osv påverkar antalet plupp, dessutom kan det ha sluta jäsa trots att det pluppar och vise versa.
Har tagit test med en hydrometer, och kommer ta fler. Men vill inte öppna mina damejeanner en gång i veckan för att testa.
Och så krävande är det inte att räkna plupp i 2min
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Vad mer än möjlig kvarvarande Co2 får det att fortsätta bubbla i röret?Toffeln skrev: Jag menar att antalet plupp är ganska ointressant och ovetenskapligt. Typ av jäsrör, mängden vätska i jäströret, kärlets täthet, lufttryck, rörelse osv påverkar antalet plupp, dessutom kan det ha sluta jäsa trots att det pluppar och vise versa.
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Plockade fram flaskorna idag för att titta till dem
Täcket av jäst samt några av jästbergen har försvunnit.. Gick samma väg som Atlantis ! De jäser på fin fint, man riktigt ser hur allting jobbar på!
#Bästafreakinghobbyn!
Batch #1
Dag: 17
Batch #2
Dag: 12
Till synes så ingen förändring, förutom en liten liten rand av jäst på bottnen.. Är så jävla sugen på att kolla med hydrometern! Men trots att jag är en otålig och stressad människa lyckas jag hålla mig
Täcket av jäst samt några av jästbergen har försvunnit.. Gick samma väg som Atlantis ! De jäser på fin fint, man riktigt ser hur allting jobbar på!
#Bästafreakinghobbyn!
Batch #1
Dag: 17
Batch #2
Dag: 12
Till synes så ingen förändring, förutom en liten liten rand av jäst på bottnen.. Är så jävla sugen på att kolla med hydrometern! Men trots att jag är en otålig och stressad människa lyckas jag hålla mig
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Hur går de med projektet?
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Jo projektet går frammåt (hoppas jag)! Bubblingen är nere på 2plupp i batch 1 och 6plupp/min på nr 2.Sourz skrev:Hur går de med projektet?
Tänkte plocka upp dem och fota av dem imorgon, spännande eftersom de står i lådor så vet inte hur stor jästkakan är.. förra gången jag fotade av dem var där bara ngn millimeter.
Så förbannat sugen på att kolla Oe men vill inte riskera och öppna
När det är färdig jäst då borde nivån i vattenlåset jämna ut sig ?
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Alright!
Batch #1
Dag 30: 1 plupp/min. Av kakan att döma har jästen jobbat på!
Batch #2
Dag 25: 5-7 plupp/min. Samma här, jästen ser ut att göra sitt jobb tycker jag! Gillar verkligen färgen på detta mjödet
Här står mina testbryggningar, alla är mjöd. de två till vänster är #1 & #2
Batch #1
Dag 30: 1 plupp/min. Av kakan att döma har jästen jobbat på!
Batch #2
Dag 25: 5-7 plupp/min. Samma här, jästen ser ut att göra sitt jobb tycker jag! Gillar verkligen färgen på detta mjödet
Här står mina testbryggningar, alla är mjöd. de två till vänster är #1 & #2
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Ser ju absolut ut som de händer nått! Hur starkt blir ditt mjöd? Funderar lite på att mata ihjäl min jäst, emn är lite osäker på att tillsätta mer honung såhär sent i processen.. Borde väl bara låta den bli klar och köra på en starkare sats nästa gång
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Visst gör det
Lalvin 1118 Champagnejästen ska ju gå upp till 16-18% Men jag har inte honung i till att den ska nå upp dit..
Lalvin 1118 Champagnejästen ska ju gå upp till 16-18% Men jag har inte honung i till att den ska nå upp dit..
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Okok.. Ja du ska köra på med rätt så mycket honung för att komma upp dit! Själv kommer jag nog hamna runt 10% på mina
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
haha jo kom till den insikten också
Har kört d47 jäst på mina andra. Men batch #1 & #2 får jäsa sålänge som möjligt, har inga planer på att eftersöta. Vill se hur de blir efter ett halvårs lagring (i flaska) utan att "konstlat" med det... Tänker att då lär jag mig ngt iallafall! (kanske) Lär väl smaka sprit!
Har kört d47 jäst på mina andra. Men batch #1 & #2 får jäsa sålänge som möjligt, har inga planer på att eftersöta. Vill se hur de blir efter ett halvårs lagring (i flaska) utan att "konstlat" med det... Tänker att då lär jag mig ngt iallafall! (kanske) Lär väl smaka sprit!
Mjöd är liv! Vi skapar mjöd! Vi är Gud, ty vi skapar liv! Men allt vi skapar tager vi igen... till den lömskaste fylla!
Re: Första mjödet 2 satser Brygglogg
Jag räknade lite på ditt recept. Och honung har ungefär 79g socker, pr 100g. Du har kört med 1.2kg honung som då ger dig 948g på dina 5 liter, eller 189,6 gram pr liter.
1% alkohol får man av 16g socker pr liter. 189/16 = 11.85.
Så jag tror du kommer hamna nånstans mellan 10-12% beroende på exakt vätskemängd, sockermängden i just ditt honung osv.
Men de borde hamna runt 11% iaf
1% alkohol får man av 16g socker pr liter. 189/16 = 11.85.
Så jag tror du kommer hamna nånstans mellan 10-12% beroende på exakt vätskemängd, sockermängden i just ditt honung osv.
Men de borde hamna runt 11% iaf
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster