Såhär extra länge i efterhand med andra typer under bältet är det inget jag skulle göra igen
Var helt klart en intressant smak och med lite humle i skulle det smaka kanon - kanelen då hehe.
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Skummar det mycket vid jäsningen?
Tänkte om det räckte att jag jäser i en 5-litersdunk med jäsrör.
Eller behöver jag större behållare?
Har i alla fall köpt jäst och jästnärsalt och ska köpa honung, apelsin, kanel och russin idag.
Är ganska intresserad av hur det kan blir, detta är mest för att testa ditt recept, ska dock köra med apelsinskal och inte bara juicen.
Även om det inte blir så lyckat blir man en erfarenhet rikare!
Tänkte om det räckte att jag jäser i en 5-litersdunk med jäsrör.
Eller behöver jag större behållare?
Har i alla fall köpt jäst och jästnärsalt och ska köpa honung, apelsin, kanel och russin idag.
Är ganska intresserad av hur det kan blir, detta är mest för att testa ditt recept, ska dock köra med apelsinskal och inte bara juicen.
Även om det inte blir så lyckat blir man en erfarenhet rikare!
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Skummade nästan ingenting för mig faktiskt och ha inte i kanelen för länge jag fick en ganska träig smak tillslut som var lite skum, tror faktiskt det skulle blivit många gånger bättre om jag skippat kanelen helt.
Fat #1 - Välhumlad American Ale
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Lager....
2L Krusbärsvin 1del blåbär
1L Blåbärsvin
20L Maskrosvin - Klarning/Lagring ´06
Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Kan det vara en bra ide att skippa kanelen under jäsningen men stoppa i kanske 2st kanelstänger när mjödet klarnar?Lo skrev:Skummade nästan ingenting för mig faktiskt och ha inte i kanelen för länge jag fick en ganska träig smak tillslut som var lite skum, tror faktiskt det skulle blivit många gånger bättre om jag skippat kanelen helt.
Eller vad tror du?
Kanske blir bättre smak med kanelen om man har rivet apelsinskal också.
Re: Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Hejsan!
VÄLDIGT gammal tråd här, men hittade detta och tänkte att jag ska göra en egen version utav det nu när det ändå börjar närma sig jul och allt.
Vet dock inte om det klassas som mjöd då jag gjorde det med olika sockerarter för att jag har några polare som är veganer och vill gärna att de ska kunna smaka också om detta blir lyckat.
Recept (ungefärliga mängder)
4 liter vatten
kött och saft från 2 apelsiner (ca 1 kg sammanlagt)
½ citron, saft och skal
ca 360g muscavado socker, mörkt.
ca 200-300g farinsocker
1,2 dl strösocker
2 kanelstänger, 1 hel och 1 krossad
ungefär 40-50 kryddnejlikor
30-40 hackade russin
Lalvin d47 vinjäst
jästnäring
Inga superexakta grejer här, men jag provsmakade senaste satsen av IPA samtidigt och höftade mig igenom allting.
Står nu mörkt och fint och bubblar i badrummet, ska byta jäskärl på måndag så får se då hur det smakar hittills.
VÄLDIGT gammal tråd här, men hittade detta och tänkte att jag ska göra en egen version utav det nu när det ändå börjar närma sig jul och allt.
Vet dock inte om det klassas som mjöd då jag gjorde det med olika sockerarter för att jag har några polare som är veganer och vill gärna att de ska kunna smaka också om detta blir lyckat.
Recept (ungefärliga mängder)
4 liter vatten
kött och saft från 2 apelsiner (ca 1 kg sammanlagt)
½ citron, saft och skal
ca 360g muscavado socker, mörkt.
ca 200-300g farinsocker
1,2 dl strösocker
2 kanelstänger, 1 hel och 1 krossad
ungefär 40-50 kryddnejlikor
30-40 hackade russin
Lalvin d47 vinjäst
jästnäring
Inga superexakta grejer här, men jag provsmakade senaste satsen av IPA samtidigt och höftade mig igenom allting.
Står nu mörkt och fint och bubblar i badrummet, ska byta jäskärl på måndag så får se då hur det smakar hittills.
Re: Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Varför skulle veganer inte kunna dricka mjöd?
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Honung kommer från bin, likt mjölken som kommer från kor.Flerpen skrev:Varför skulle veganer inte kunna dricka mjöd?
Re: Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Nej det gör den inte. Honung kommer från blommor och dylikt, sen så är det en enzym från bina som bryter ned nektarn eller vad det heter till honung. Det är som att säga att en vegan inte får äta växter för dom får faktiskt näring från avföring och förmultnade djur.
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Mjöd - 15 dagar från start till flaska.
Åh, trodde inte herrn var så påläst.Flerpen skrev:Nej det gör den inte. Honung kommer från blommor och dylikt, sen så är det en enzym från bina som bryter ned nektarn eller vad det heter till honung. Det är som att säga att en vegan inte får äta växter för dom får faktiskt näring från avföring och förmultnade djur.
Det stämmer, tror dock inte veganer gör någon skillnad i det. Men å andra sidan är det skillnad från vegan till vegan.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst