Hemgjord whisky.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Start og 1.105. Måste nog börja odla upp riktiga starters.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Idag ligger sg på 1.020 och det jäser fortfarande.
Riktigt snabb jäsning med Wd jästen
Kommer inte mäska lika mycket malt nästa gång.
Riktigt snabb jäsning med Wd jästen
Kommer inte mäska lika mycket malt nästa gång.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Strippade mäsken.
26 liter mäsk gav 6.5liter med 42%
Lite högt att ladda brännaren med.
Dom andra strippningarna har inte gett lika stark produkt.
Men jag blandar ihop alla strippningarna och ser till att späda till 25 %
Jag har nu ca 30 liter som ska finköras.
Kommer bygga ett nytt kokkärl på 60 liter så jag kan koka allt samtidigt.
26 liter mäsk gav 6.5liter med 42%
Lite högt att ladda brännaren med.
Dom andra strippningarna har inte gett lika stark produkt.
Men jag blandar ihop alla strippningarna och ser till att späda till 25 %
Jag har nu ca 30 liter som ska finköras.
Kommer bygga ett nytt kokkärl på 60 liter så jag kan koka allt samtidigt.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Strippning av dom sista batcherna i helgen.
Skönt när det är klart.
Hoppas verkligen att produkten kommer bli bra, med allt jobb nerlagt i det här projektet.
60 liters jäskärl är beställt. Så jag kommer installera 3 st 2kw element i den för värmning.
Vid själva körningen kommer jag dra ner rejält på effekten.
Såg ett inlägg på ett annat forum att dom rekommenderar runt 500 watt, men jag får prova mig fram.
Skönt när det är klart.
Hoppas verkligen att produkten kommer bli bra, med allt jobb nerlagt i det här projektet.
60 liters jäskärl är beställt. Så jag kommer installera 3 st 2kw element i den för värmning.
Vid själva körningen kommer jag dra ner rejält på effekten.
Såg ett inlägg på ett annat forum att dom rekommenderar runt 500 watt, men jag får prova mig fram.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Efter lite räknande så har jag konstaterat att jag inte har tillräckligt med lowwine.
Jag behöver brygga 3 satser whiskymäsk till.
Fasiken, visste jag att det var såhär mycket jobb....
21 liter 60% whisky = 46 liter 27% lowwine
46 liter med en förväntad hjärta på 60% ger 77.8 liter lowwine
77.8 liter lowwine som produceras från 8% whiskymäsk = 262 liter mäsk
Jag hade först räknat på ca 200 liter, vilket jag nu har gjort....
Bara köra hårt.
Ska nog fundera på att skaffa ett 50 liters bryggverk ist för 20liters som jag har idag.
Ska ju göra samma projekt nästa år.
Jag behöver brygga 3 satser whiskymäsk till.
Fasiken, visste jag att det var såhär mycket jobb....
21 liter 60% whisky = 46 liter 27% lowwine
46 liter med en förväntad hjärta på 60% ger 77.8 liter lowwine
77.8 liter lowwine som produceras från 8% whiskymäsk = 262 liter mäsk
Jag hade först räknat på ca 200 liter, vilket jag nu har gjort....
Bara köra hårt.
Ska nog fundera på att skaffa ett 50 liters bryggverk ist för 20liters som jag har idag.
Ska ju göra samma projekt nästa år.
Re: Hemgjord whisky.
Kan man alltså lite grovt säga att man behöver 10 liter mäsk till ett helrör (75 cl) whisky?
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Ja, ungefär.
Pga att det är en svag mäsk och beroende på hur snäva cuts du tar.
Men man kan spara allt utan hjärtat och destillera det med nästa spirit run.
Pga att det är en svag mäsk och beroende på hur snäva cuts du tar.
Men man kan spara allt utan hjärtat och destillera det med nästa spirit run.
Re: Hemgjord whisky.
Hur blev slutresultatet? Låter spännande. Lät du mäsken klarna och jäsa ut innan du strippade den?
Med vänlig hälsning,
Med vänlig hälsning,
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: Hemgjord whisky.
Hej.
Jag har tyvärr inte kört spiritrun ännu.
Jag har tyvärr inte kört spiritrun ännu.
Re: Hemgjord whisky.
Mycket spännande att följa!
Blev så sugen att jag satte en sats själv.
5kg malt varav ett kg enzymmalt som jag mäskade i ungefär två timmar, fyllde upp jästunnan med malten och vatten (25L) och hällde i 2 paket jäst. det började jäsa och lukta trevligt som tusan! efter fyra dagar skulle jag se om det utvecklats någon alkohol i mäsken.. mätaren visar 0 och det smakar rökigt vatten.. hällde i 1kg socker och efter en stund så började det bubbla igen.. har nu väntat i 3-4 dagar till och kollade igen.. inget har hänt.
Vad kan ha gått snett?
Blev så sugen att jag satte en sats själv.
5kg malt varav ett kg enzymmalt som jag mäskade i ungefär två timmar, fyllde upp jästunnan med malten och vatten (25L) och hällde i 2 paket jäst. det började jäsa och lukta trevligt som tusan! efter fyra dagar skulle jag se om det utvecklats någon alkohol i mäsken.. mätaren visar 0 och det smakar rökigt vatten.. hällde i 1kg socker och efter en stund så började det bubbla igen.. har nu väntat i 3-4 dagar till och kollade igen.. inget har hänt.
Vad kan ha gått snett?
Re: Hemgjord whisky.
Om mätaren visar 0 så har det antagligen jäst klart. Eller så är mätaren trasig.
Re: Hemgjord whisky.
Flerpen skrev:Om mätaren visar 0 så har det antagligen jäst klart. Eller så är mätaren trasig.
Jag har inte mätt med en OG-mätare utan en simpel alkoholhydrometer.. På vanlig blanksprit fungerar den fint men här visar den 0.
Re: Hemgjord whisky.
En "alkoholmätare" funkar inte på så låga % skall du mäta på vört/mäsk så är det en oeschlemätare som gäller.
Tror det har med att alkoholmätaren mäter på en helt annan densitet än oeschlemätaren gör.
Tror det har med att alkoholmätaren mäter på en helt annan densitet än oeschlemätaren gör.
Learning by doing is the shit
Re: Hemgjord whisky.
brände av mäsken idag.. trodde verkligen inte att det skulle komma alkohol ur maskinen men visst skvalade det ut ungefär 2L ≈ 55% (!!) men det har en lustig smak.. den ska ju givetvis brännas igen men det smakar som metall blandat med jäst.. jag vet i fan vad vad jag ska likna det med.. kan den blir bättre med flera destillationer eller är det dött lopp?
Re: Hemgjord whisky.
jag rekommenderar dig att lufta dina low wines några dagar för att låta lite dofter dunsta bort. det är inte så att du förväxlar rökigheten med metallukten? det var först när jag även eklagrat min whiskey som jag förstod vilka smaker respektive steg i processen bidrar med. eklagringen bidrar med i mitt tycke den mesta av smaken.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster